Hlavní obsah

Kreslete, i když to vůbec neumíte! Poradíme, jak

Foto: Andrea Obzerova, Shutterstock.com

Foto: Andrea Obzerova, Shutterstock.com

Reklama

K výrobě obrazů nepotřebujete talent ani znalosti, jen chuť a čas. Zentangle, mandaly či omalovánky jsou cesty, které ve vás objeví kreativitu. Tak pojďte malovat a jednu mandalu si s námi vytvořit.

Článek

Když se řekne malování, možná dodáte: já to neumím, nemám na to buňky. Ale to nevadí! Přesto se můžete pustit do kreativní práce. Umělečtí odborníci si totiž posvítili právě na úplné začátečníky, kteří nemají ambici stát se výtvarníkem, jen si chtějí odpočinout a přijít na jiné myšlenky. Navíc nezapomeňte, že malování a podobné koníčky vás dělají více sexy.

Nejkratší cesta vede přes omalovánky. Ne, nebudeme vám nabízet infantilní obrázky s Krtkem. Moderní antistresové omalovánky jsou určeny pro dospělé a – jak sám název napovídá – jejich účel je odreagovat se. Odborníci se shodují, že soustředěné opakování určitých činností vede k jakémusi stavu plutí, ponoření se do sebe sama.

Pastelky nebo fixy

V každém knihkupectví na vás doslova vybafne hromada omalovánek, od jednoduchých s geometrickými motivy, až po náročné se stínováním a prostorovým pojetím. Podle nálady si některé vyberte, cestou kupte i sadu kvalitních pastelek a můžete se do toho pustit. Nejsou žádná pravidla. Barvy volte podle libosti a nikdo vám neříká, jestli máte vybarvovat deset minut nebo dvě hodiny. Prostě se do toho ponořte.

Foto: Archiv firmy

Antistresové omalovánky jsou jeden z prvních produktů svého druhu, už mají několik pokračování, pořídíte je za 179 Kč, prodává NeoluxorFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Máte-li rádi Alfonse Muchu, můžete se ponořit do vybarvování obrazů tohoto českého velikána, cena 160 Kč, prodává BuxFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Terapie uměním – Antistresové omalovánky pro nejpokročilejší vás zavedou do světa složité perspektivy, stínování a hledání dokonalosti, koupíte je za 133 Kč, prodává Knihy DobrovskýFoto: Archiv firmy

Jen tak si skládat čtverečky, obdélníčky

Ta trpělivost! Jestli ji opravdu nemáte, zkuste si vzpomenout na svá školní léta, kdy jste z nudy kreslili na okraje sešitů. Je to k neuvěření, ale právě z bezmyšlenkovitého čmárání vznikla umělecká technika zvaná Zentangle.

„Jde o vyplňování plochy jednoduchými motivy, které se mohou slévat, protínat nebo do sebe vrůstat. Prostým opakováním vznikne zajímavý propracovaný obrázek,“ vysvětluje Mirka Indráčková, zakladatelka výtvarné školy Serafin. „Z různých zentanglových kreseb na internetu můžete vypozorovat většinu, ale kdyby vás to chytlo, doporučuji koupit knihu základů nebo jít na krátký kurz. Posune vás to závratně,“ dodává Mirka Indráčková.

Hlavní heslo: nechte se nést. Ne nadarmo je tato technika přirovnávána k meditaci, kdy se vědomě snažíte na nic nemyslet a nořit se do prázdna. Při kreslení nemějte představu o výsledku, jen sledujte pohyby pera po papíře. Výsledek vás překvapí. Dodejme, že originální Zentangle kresby se vytvářejí na čtvercových kartičkách (9 x 9cm), které se dají skládat do mozaiky. Zpravidla se pracuje tužkou, perem nebo fixem a není třeba dalších speciálních pomůcek.

Vše se točí v kruhu

Slovo mandala pochází ze sanskrtu a znamená kruh. Jde o jeden ze základních tvarů, pro lidské vnímání nejpříjemnější, nemá začátek ani konec, symbolizuje životní cyklus.

Foto: Hana Žaneta Fleknová

Při vytváření mandal nejde vždy zachovat pravidlo malování zleva doprava, proto si raději podkládejte ruku čistým papírem, abyste si nerozmazali už vytvořenéFoto: Hana Žaneta Fleknová

V mandalách se snoubí ženský (barva) a mužský (tvar) princip, dohromady vytvářejí vyrovnaný celek. „Při soustředěném malování mandal se lidská mysl zklidňuje, přijímá určité uspořádání a řád. Toho hojně využívá arteterapie. Autor si cvičí soustředění, schopnost dotahovat věci do konce, dodržovat řád, nebo se oprostit od touhy po dokonalém výsledku,“ připomíná Hana Žaneta Fleknová, lektorka výtvarné školy Malování kreslení.

Vlastní mandala podle návodu Žanety Fleknové

Budete potřebovat papír, tužku, pravítko a kružítko, tenké černé fixy (linery) a pastelky. Nejprve narýsujte centrální kružnici a po jejím obvodu dalších šest, stejně velkých (se středem na lince). Vzniklému tvaru se říká Semeno života neboli Květ Genesis znázorňující 7 dní stvoření světa.

Foto: Hana Žaneta Fleknová

Úvod je jednoduchý, potřebujete jen kružítko a určitou míru přesnostiFoto: Hana Žaneta Fleknová

Dál pokračujte podle odvahy, buď jen vybarvěte pastelkami, nebo můžete „tanglit“ kolečka, proužky, čárky, drobné květy, spirály a vlnky… Zkrátka cokoli.

Foto: Hana Žaneta Fleknová

Pomalu začněte vyplňovat jednotlivé plochy malými tvary podle vaší fantazieFoto: Hana Žaneta Fleknová

Střídáním ploch plnějších s prázdnějšími a používáním různé tloušťky čar docílíte dynamičtějšího výsledku. Případných přetáhnutí se nelekejte, patří tam!

Foto: Hana Žaneta Fleknová

Kdykoli můžete v kreslení linerem přestat a přejít do vybarvováníFoto: Hana Žaneta Fleknová

Jakmile kresbu zaplníte, vezměte pastelky. Pracujte s ostrými hroty, lépe se vám bude dařit v detailech. Nebojte se na pastelky přitlačit, ale pozor! Drobný prach vzniklý při kreslení nestírejte rukou, jen zlehka odfoukněte. Předejdete tak nepěkným šmouhám. Není to typické, ale výslednou mandalu můžete vybarvit i vodovkami, které si sami vyrobíte.

A máte svou (možná první) mandalu. No, není to báječný pocit?

Reklama

Načítám