Článek
Teprve objevujete suroviny, jako je kuskus? Pak je tenhle salát právě tím, co vás může navnadit i na další pokrmy - je svěží, oplývá mnoha chutěmi a ještě i zdravý. V receptu najdete mátu, můžete zvolit citronovou, ale i ta klasická bude fajn. Meruněk potřebujete zhruba šest a dejte si záležet na tom, aby byly krásně zralé a šťavnaté. Kuskusový salát může sloužit jako chutná příloha i hlavní chod. Pokud by vám chyběl kousek masa, můžete ogrilovat kuřecí prsa, nakrájet na proužky a servírovat je k salátu.
Postup
01.
Kuskus přelijte ve velké míse horkým zeleninovým vývarem. Zakryjte a nechte nasáknout. Hotový kuskus načechrejte vidličkou.
02.
Meruňky rozkrojte a vypeckujte. Položte je na plech řeznou stranou nahoru, pokapejte olivovým olejem a medem. Pečte při 200 °C asi 10 minut do změknutí a lehkého ztmavnutí.
03.
V misce důkladně promíchejte olej, citronovou šťávu a kůru, ocet, sirup, sůl a pepř. Do kuskusu vmíchejte listy salátu, na tenké proužky nakrájenou cibuli, rajčata překrojená na poloviny a okurku na menší kousky.
04.
Vše přelijte zálivkou a lehce promíchejte. Salát ozdobte rozdrolenou fetou, pečenými meruňkami, čerstvou mátou a bazalkou.