Hlavní obsah

Křeslo ušák: Legenda se vrací v novém kabátě!

Foto: Fritz Hansen

Skořápkové křeslo od Arne Jacobsena je vyráběno i v provedení pro dětiFoto: Fritz Hansen

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud hledáte pravé místo pro posezení s dobrou knihou, už nemusíte. Křeslo ušák je pro tyto účely jako stvořené. Už jste viděli jeho moderní vzhled? Doslova vás dostane!

Článek

Křeslo ušák, často také označované jako čtenářské křeslo, je v podstatě evergreenem mezi sedacím nábytkem. V současné době tato legenda slaví velkolepý návrat na scénu, a to se vší parádou. Usedlé a neutrální barvy střídají pestré textilie, neobvyklé vzory a kvalitní kůže. Přední světoví designéři sedacího nábytku se předhánějí v tom vám dokázat, že ušák není zastaralý, ale že je pohodlný a designově skvostný.

„Ušák, to je věčný kus nábytku. Je to privátní zóna, vymezená v daný okamžik jen pro svého uživatele. Skořápka, ve které se může skrývat před okolním světem. Místo, kde se přemýšlí, relaxuje a nakonec třeba i usíná,“ říká Jan Vacek, designér studia Kdomážidlibydlí.

A designér Martin Šmíd k tomu dodává: „Ušák v sobě má symboliku královského trůnu, je to privilegované místo. Někdy v daleké budoucnosti bude vypadat třeba jako bublina nebo to bude zahuštěný vzduch, do kterého se uvelebíte. Ale dokud budou existovat lidé, bude v nějaké formě určitě existovat i ušák.“

Ušák pro všechny

Díky typickému zaoblenému tvarování a bočním obloukům na opěradle ve výšce hlavy ho poznáte kdykoli. Vybírat můžete mezi modely takzvané klasiky, v kterých jste mohli sedávat už jako děti u babiček, nebo se poohlédnout po křeslech sledujících moderní a nekonvenční směry. Módní trendy nejvíce ovlivňují právě křeslo ušák, a proto se každou sezonu objevují nové a nové typy.

Foto: Parri

Moderní ušáky mohou být i hranaté. Křeslo Free cena od 54 690 KčFoto: Parri

Musí mít své místo

Ušák byl navržen za účelem pohodlného sezení. Jeho typické postranní oblouky měly zabránit bolesti krční páteře v případě, že čtenář v křesle usnul. Určitě dobře víte, jak nepříjemné je probuzení po prodřímané noci s „padlou“ hlavou na rameno. Ušák je v tomhle ohledu jistým vysvobozením.

Foto: Offecct

Fialový nebo růžový ušák jen pro ženu. Křeslo Oyster, cena 45 000 KčFoto: Offecct

Toto pohodlí je ale vykoupeno robustními rozměry. Ušák bohužel nemá prostorově ideální tvary, a je proto určený k umístění nejlépe někam do velkého prostoru nebo do prázdného rohu ke stěně.

Foto: Polstrin design

Ušák jako abstraktní sochařské dílo. Křeslo Snug Chair, design Jiří Pelcl, cena od 28 640 KčFoto: Polstrin design

Jak vybrat správný ušák

První ušák podle mnohých vznikl ve Francii. Jak je známo, Francouzi jsou požitkáři a snažili si zpříjemnit každý okamžik ve svém životě. Chvíle odpočinku si patřičně užívali a pohodlná křesla stále zdokonalovali až do podoby ušáku. Princip spočíval v tom, že do křesla museli doslova měkce zapadnout. A tohoto postupu starých Francouzů byste se při výběru měli držet.

Foto: BoConcept

Vaše tělo a kvalitní ušák do sebe zapadnou jako skládačka. Křeslo Imola, cena 66 290 KčFoto: BoConcept

Především se nestyďte, nedejte na odmítavé řeči partnera, a křeslo si na prodejně důkladně vyzkoušejte. Pohodlně se usaďte do všech modelů, které upoutají vaši pozornost. Zaujměte svou oblíbenou čtecí polohu a sledujte, zda vás opěrky někde netlačí, zda jsou uši křesla ve správné výšce, jestli je tvrdost dostačující a příjemná… S ušákem zkrátka musíte splynout. Skutečnou inovací jsou i polohovatelné opěrky a područky, nebo ještě lépe masážní mechanismy zad. Ty však postrádají patřičnou eleganci a šarm.

Foto: Bla Station

Minimalistické provedení křesel budí zvědavost. Křeslo Peekabo, cena 39 000 KčFoto: Bla Station

Výjimečné vajíčko

Po bedlivějším pátrání se může zdát, že ušáky jsou na světě celou věčnost. Jsou mezi nimi ale i takové, na které svět nikdy nezapomene. Jedním z nich je křeslo s názvem Egg od světoznámého designéra Arne Jacobsena. Jeho tvary lidé obdivují už přes padesát let.

Foto: Fritz Hansen

Legendární křeslo Egg je v deseti základních barvách k dostání za přibližně 28 000 KčFoto: Fritz Hansen

„Hlavním faktorem jsou proporce. Rozměry jsou to, co dělá staré řecké chrámy tak krásné. Jsou jako obrovské bloky, z nichž vzduch vytesal sloupy,“ přirovnával Arne Jacobsen.

Foto: Ikea

Ušák může dobře ladit se stávající pohovkou nebo bude skvělým solitérem. Křeslo Strandom (info o ceně v obchodě)Foto: Ikea

Návrhu skořápkového křesla předcházela myšlenka, že člověk se nemůže cítit dobře v hranatém křesle, když je sám všude zaoblený. A tak vzniklo křeslo, které dokonale kopíruje linie lidského těla. No není to úžasná představa? Usadit své jakkoli tvarované tělo do křesla, které je pro vás jako stvořené a vaše křivky mu připadají prostě ideální. Zkuste to.

Foto: Pedrali

Návrat ke klasickému vzhledu křesel připomíná zámecké komnaty. Křeslo Pasha z polykarbonátu, cena od 8000 KčFoto: Pedrali

Tip redakce: Že kromě pohodlného čtení se potřebujete v křesle i vyspat? Pak nahlédněte do článku Křeslo, na kterém můžete i spát? Ano!.

Jak by měl vypadat váš ušák? Bude pestrobarevný, nebo neutrální a harmonický?

Reklama

Načítám