Hlavní obsah

Krizové období pro váš vztah? Právě teď! Co dělat, aby se vám hádky vyhnuly?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Na podzim jsou lidé zachmuřenější a mají větší sklon ke konfliktům. I s tím se ale dá bojovatFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Z triček do kabátů. Ach jo! Počasí už doopravdy není takové, jako bývalo, a pozor, ani se vztahy to nevypadá růžově! Co můžete na podzim čekat a proč vám to teď doma neklape? Tohle musíte vědět!

Článek

Podzim je složitý čas pro všechny páry. Stačí se rozhlédnout okolo sebe. Blake Lively a Penn Badgley se rozešli právě na podzim, stejně jako Liz Hurley a Arun Nayar, Courteney Cox a David Arquette, Christina Aguilera a Jordan Bratman, Lucie Borhyová a Michal Hrdlička a nově také Angelina Jolie a Brad Pitt! To je tedy seznam!

Podle odborníků je podzimní období něčím, co prověřuje vztah a patří k jakýmsi záludným zkouškám, na což apeluje i britská vztahová expertka megalomanské seznamky Match Kate Taylor, která se pro deník Daily Mail nechala slyšet, že oproti létu je to prostě skok.

Hranice mezi radostí a smutkem

„Prázdniny patří ke společenským chvílím. Je snadné být ve společnosti přátel, seznamovat se, flirtovat. Žádný stres, žádné plánování. Pak se přiblíží zima, myšlenky se stáčí jiným směrem – a člověk je spíš uzavřenější do sebe,“ uvedla odbornice, jejíž slova potvrzují i další „znalí“.

Třeba známý britský kouč seznamování James Preece přitakává, že podzim je zvláštní období plné stresu a nedorozumění. A pokud podle něj k rozchodu páru nedojde hned, odrazí se to až v lednu nového roku, kdy on-line seznamky přijímají hodně nových členů! Na co si tedy dát pozor?

Foto: Profimedia

Hledejte to pozitivní, jinak snadno sklouznete k nedorozuměnímFoto: Profimedia

Stůjte nohama na zemi

Zapomeňte na léto plné bezstarostnosti, a myslete hlavně na komunikaci mezi sebou. To je totiž první kámen úrazu.

„S přítelem jsme v létě byli na třech svatbách. Užili jsme si to, nepopírám, ale okolo září jsme se začali hádat. Já měla pocit, že pro mě dělá málo, on to popíral. Možná jsem se nechala až příliš unést tou romantikou,“ krčí rameny Valerie, na kterou právě na podzim sedla depka. K jejímu stavu jí ještě „pomohly“ kratší dny, méně světla a slunce. Typický syndrom „dobíhajícího léta“. Kdyby ale věděla o tipu zmíněné Kate Taylor, možná by na tom byla líp.

Přeorientujte se na příjemné věci

Právě ta totiž navrhuje sepsat si seznam pozitivních věcí, které podzim přináší. „Je to jako cvičení, které se soustředí na zocelení vztahu. Toulky v lesích, pečení jablečných koláčů, společné vaření dýňové polévky. Vždy, když léto skončí, je nutné společně se snažit o socializaci a sblížení, i kdyby to mělo znamenat nedělní obědy s jinými páry,“ objasňuje expertka. A co dál můžete udělat?

Foto: Profimedia

Když si připustíte, že jste vinni i vy, je alespoň od čeho se odrazitFoto: Profimedia

Plánujte a mějte vize

„V tomhle jsem taky udělala chybu,“ přiznává čtenářka Karolína. „Vždycky mám špatnou náladu, jsem unavená, nenávidím to v práci, přijdu si tlustá a ošklivá. Pak se to odráží doma. Můžu říct, že po létě se doma vždycky hádáme nejvíc,“ dodává zoufale, ale přidává radu, jak se s tím poprat.

„Teď, když už vím, jak moc jsem na podzim nepoužitelná, dá se s tím pracovat. Na to mě přivedla moje koučka, která mi doporučila právě společné aktivity a vytvoření záchytných bodů. Proto jsme se letos s partnerem přihlásili na taneční kurzy a ihned v září naplánovali společnou zimní dovolenou na prosinec,“ vysvětluje Karolína s tím, že takhle se má na co těšit. „Mám cíl. Funguje to,“ uzavírá čtenářka. A co sex?

Neodmítejte jeden druhého

Podle některých odborníků podzim sexu přeje – když se člověk přenese přes všechna jeho negativa. Proto dejte šanci mazlení, i když na něj v první chvíli třeba nemáte náladu.

Ne nadarmo říká chronobiolog Till Roenneberg z Institutu lékařské psychologie na univerzitě Ludwig-Maximilians (LMU) v Mnichově, že to první, co člověk se změnou počasí udělá, je přitulení se – obvykle beze slov. Organismus tak prý reaguje na smutek. Ta nejdůležitější rada tedy zní: Neodmítejte partnerovu přítomnost, ale spíš se snažte přijít na to, jak být spolu častěji, a hlavně v klidu.

A jak to s podzimem zvládáte vy? Hádáte se doma?

Reklama

Načítám