Hlavní obsah

Krmítka pro ptáčky: Vyrobte je s dětmi z PET láhví, papíru nebo z kokosu!

Foto: Gorillaimages; Shutterstock.com

Foto: Gorillaimages; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oživte nyní svoji zahradu či balkon krmítkem pro ptáčky. Uděláte dobrý skutek a při dlouhé chvíli můžete relaxovat pozorováním drobných opeřenců, jak jim chutná, jak v okolí krmítka švitoří.

Článek

Ptačí budky a krmítka jsou klasikou, která nikdy neomrzí. Tradiční jsou ty ze dřeva, ovšem není krmítko jako krmítko. Nabídka na trhu je opravdu pestrá. K dostání jsou typy všech možných tvarů, barev, vyrobené z nejrůznějších materiálů od dřeva a plastu přes plech až po sklo.

I krmítko má svá pravidla

Výběr sice záleží na vašem vkusu a finančních možnostech, ovšem aby vaše ptačí „základna“ opravdu dobře sloužila, držte se několika pravidel.

Vyhněte se ostrým hranám či vyčnívajícím šroubkům, ptáci by mohli přijít k úhoně. Kvůli trvanlivosti krmiva je dobré, aby na něj nepršelo a nesněžilo, proto raději vybírejte mezi těmi s dostatečně velkou stříškou. Užitečný je i vyvýšený okraj místa, kde je nasypáno zobání, nebude tak nic zbytečně padat ven.

Pro velké zahrady je vhodné besídkové krmítko – je prostorné, umístěné na kůlu, včetně velké střechy. Pokud chcete ptactvo přikrmovat na zahradě třeba u chalupy, kam denně nechodíte, zvolte samosypnou variantu. Zásoba potravy vydrží déle.

Koupit, nebo vyrobit?

Krmítko pořídíte prakticky v každém obchodě či e-shopu s chovatelskými potřebami, ale také si je můžete vyrobit. Opravdu užitečně tak zrecyklujete PET láhev či skořápku od kokosu. Máme pro vás pár tipů, jak na to!

Jde to i z papíru

Potřebujete: Papírovou ruličku z toaletního papíru nebo z papírových utěrek, med (případně arašídové máslo), slunečnicová semínka nebo směs semínek pro ptáčky

Postup: Na papírovou ruličku naneste silnou vrstvu medu či arašídového másla a poté ji obalte v semínkách. Máte hotovo, stačí zavěsit na strom.

Recyklujeme PET láhve

Potřebujete: PET láhev o objemu 1,5 litru, nůž, zapalovač či lepicí páska

Postup: V dolní části láhve vyřízněte zhruba 5 cm od dna otvor přibližně 6 x 8 cm. Hrany opalte zapalovačem, případně oblepte páskou, aby nebyly ostré. Na dno nasypte krmivo a zavěste na strom.

Exotické, kokosové

Foto: Kichigin; Shutterstock.com

Foto: Kichigin; Shutterstock.com

Potřebujete: Kokosový ořech, nůž, provázek, lůj, semínka

Postup: Půlku kokosového ořechu provrtejte a protáhněte jím provázek, abyste měli za co pověsit na strom. Na spodní straně ponechte delší konec, aby se ptáčkové měli za co zachytit. Rozpusťte lůj a vmíchejte semínka. Směs nalejte do kokosu a nechte ztuhnout. Obdobně vyrobíte krmítko i ze starého květináče.

Složitější už je výroba dřevěného krmítka, kdy ale zužitkujete nejrůznější zbytky dřeva. Při samotné výrobě pak pamatujte na odtok vody z krmítka. Stačí však na dno vyvrtat pár malých otvorů. Často na toto nepamatují ani výrobci a i koupené krmítko budete muset takto vylepšit.

Další tipy, jak doma vyrobit ptačí „jídelnu“, najdete v článku Krmítka pro ptáčky? 6 způsobů, jak je vyrobit doma.

Pamatujte také na to, že obvod krmné plochy by měl mít přibližně 150 cm, aby měli ptáci dostatek prostoru.

A co ptáčkům nabídnout?

Naservírujte jim nejrůznější olejnatá semena, jako třeba slunečnicová semínka, mák, řepku a také ořechy, také sádlo či lůj. Vděční vám budou za ovesné vločky, strouhanou zeleninu nebo ovoce. Naopak nikdy nekrmte slanými, kořeněnými a uzenými potravinami.

Teď už jen vyberte vhodné místo, mělo by být spíše klidnější a alespoň dva metry vzdálené od nejbližšího stromu. Pokud toto podceníte, opeřenci by se mohli stát snadnou kočičí kořistí.

Foto: Taviphoto; Shutterstock.com

Foto: Taviphoto; Shutterstock.com

V druhé polovině října, maximálně začátkem listopadu, uveďte krmítko do provozu, aby si ptáci včas zvykli, že u vás najdou „něco dobrého na zub“.

A ještě jeden tip na závěr: do celého procesu – od pořízení po doplňování zásob v krmítku – zapojte děti. Budou vám nadšeně asistovat, a o to raději pak ptáčky pozorovat.

Reklama

Načítám