Článek
To, co říkávaly naše babičky, a sice že snídaně je základ dne, bez kterého se neobejdete, je nutričními specialisty už vyvráceno. Všechna jídla k sobě musí zkrátka dokonale pasovat. A neméně důležitá jsou i další jídla dne. Jen vydatná snídaně totiž celodenní jídelníček nezachrání. „Nejlepší snídaně je taková, kterou si sníte v klidu, dodá vám všechny živiny, to jsou bílkoviny, tuky i sacharidy, a tu si klidně naservírujte i dvě hodiny po probuzení,“ tvrdí Hana Málková ze společnosti STOB (Stop obezitě).
Proč je ranní jídlo důležité
Pokud jíte celý den vyváženě, není nezbytně nutné se snídaní příliš zaobírat. „Je to individuální, někdo se budí ráno hladový, a pro něj je snídaně důležitá. Někdo po ránu hlad ale nemá (zejména noční sovy), není třeba se do ní nutit a klidně ji odložit až na později,“ nabádá odbornice. Ranní jídlo má ale své benefity. Snídaně nastartuje metabolismus a pomáhá spalovat kalorie. Odborníci se také shodují, že snídaně může zabránit přejídání během dne a má zásluhu i na lepší paměti, soustředění a nižší hladině LDL cholesterolu. Brání také vzniku cukrovky, srdečního onemocnění a v neposlední řadě nadváhy.

Plnohodnotná snídaně je taková, kterou si sníte v klidu a bez spěchu. Ideální je celozrnné pečivo s dostatkem bílkovin a tukůFoto: Olena Rudo, Shutterstock.com
Sladká nebo slaná snídaně
Hodně mýtů panuje i kolem toho, zda je pro tělo vhodnější slaná nebo sladká snídaně. „Obě varianty lze poskládat tak, aby byly nutričně vyvážené a dodaly vám všechny potřebné živiny,“ vysvětluje Hanka Málková a přidává konkrétní příklady:
„Slanou snídaní bývá nejčastěji obložené, ideálně celozrnné pečivo. Můžete zvolit například pečivo s tvarohovou nebo luštěninovou pomazánkou, šunkou, sýrem či vejcem. Nezapomínejte také na zeleninu. Ke sladké snídani si můžete dát mléčný výrobek (např. jogurt, tvaroh nebo skyr) s vločkami či vhodnými müsli. Přidejte také ovoce a trochu tuku v podobě oříšků nebo semínek. Oblíbenou variantou na zimu jsou i různé kaše – i do nich ale nezapomeňte přidat zdroj bílkovin, jinak se může stát, že budete mít brzy hlad. Na bílkoviny je důležité myslet v průběhu celého dne, pokud v tom ještě tápete nebo vás téma bílkovin více zajímá, můžete se zapojit do nového online programu STOBlife, kde bude právě bílkovinám věnovaný celý listopad“, radí Hana Málková.
Stále to samé? Nevadí
Ne každý je po ránu kreativní. Není třeba lámat si hlavu s rozmanitostí, pokud vám vaše rutina vyhovuje. Je-li vaše snídaně sestavená z vhodných potravin, sedí vám její množství a složení a vy netrpíte hladem či chutěmi na sladké, máte vyhráno a nemusíte nic měnit a ani se trápit stereotypem. Pestrost potom určitě doženete po zbytek dne.






