Hlavní obsah

Kuchyň 3x jinak. Která je nej?

Foto: Petr Makovička

Do naší redakční kuchyně jsme vybrali typ LozanoFoto: Petr Makovička

Reklama

Klasický tvar do písmene L, méně obvyklé, ale o to zajímavější T, nebo moderní ostrůvkové řešení? Tyto tři varianty linek připravila firma Oresi místo naší staré redakční kuchyně. Podívejte se, která se nejvíc líbí vám a jakou vybereme my? Je to ta nejlepší?

Článek

Návrh nové kuchyňské linky zákazníkovi připraví v každém kuchyňském studiu, u Oresi jich můžete dostat i více, a to zdarma. Důležité také je, že při navrhování jste přítomni, díváte se, jak vám na monitoru počítače přibývají skříňky. Pokud se vám něco nezdá, můžete se hned ptát, proč právě toto řešení a zda by nebylo lepší jiné. Abyste si mohli odnést novou kuchyň aspoň na papíře, je třeba znát rozměry místnosti.

My jsme dle doporučení odborníků z Oresi zjišťovali tyto údaje:

  • délku stran měřenou ve třech výškách – 20 cm nad podlahou, u pracovní desky a pak ve výšce 150 až 180 centimetrů – abychom odhalili případné nerovnosti zdí
  • šířku okna a jeho umístění na zdi
  • výšku a délku parapetu
  • výšku stávající pracovní plochy
  • umístění topení pod oknem
  • zakreslení vstupních dveří do kuchyně
  • vývody vody a odpadů, pokud je to tedy možné a nejsou ukryté za starou linkou jako u nás
  • vedení elektřiny

Protože jsme věděli, že chceme kuchyň Lozano – vybrali jsme si ji minule, a to nejen podle povahy – mohlo se začít s navrhováním v grafickém programu okamžitě. „Na začátek sestavy přijde vestavná spíž, kombinovaná chladnička s mrazničkou a set klasické a mikrovlnné trouby umístěné nad sebou také ve vysoké skříni. Vznikne tak ucelená sestava vysokého nábytku a nebudeme muset dál střídat vysoké a nízké skříňky, což nevypadá moc dobře,“ říká Dan Fedák z Oresi. Tato pravidla platí pro naprostou většinu kuchyní, nejen tu naši, inspirovat se tak můžete i vy.

Foto: Petr Makovička

V Oresi vám návrh udělají zdarmaFoto: Petr Makovička

Na vysoké skříňky navazují hluboké plnovýsuvné zásuvky na velké nádoby a hrnce, které chcete mít co nejvíc při ruce, následují příborové zásuvky a místo na uložení vařeček, otvíráků a dalšího drobného náčiní.

„Ke standardním požadavkům dneska patří myčka. Tu se snažíme umístit co nejblíže dřezu, protože pak lze využít společný sifon pro obojí. A také je to praktické. Před složením nádobí do myčky by se mělo opláchnout z největší špíny studenou vodu. Takhle s ním nebudete muset nikam běhat,“ popisuje Dan Fedák. Stejně tak je dobré kolem tohoto přístroje umístit zásuvky nebo skříňky na nádobí, protože při vyndavání věcí z myčky je uložíte hned vedle. Tyto zásady jsou skoro stejné pro všechny tři kuchyně. Sestavy se ale liší umístěním varného centra.

Varianta 1: ostrůvek

První z variant je ostrůvkové řešení. Varné centrum – tedy sklokeramická deska, digestoř a pod nimi zásuvky na nádobí – se od kuchyně oddělilo a nově je navržené u protější stěny v místě, kdy kdysi stával jídelní kout. O možnost stolovat však nepřijdeme. Pracovní deska ostrůvku je totiž „přetažená“ přes skříňky, takže zde vzniklo i jídelní místo. Navíc strategicky umístěné hned naproti plotýnkám, takže můžete koštovat a ujídat. Odsavač jsme zde zvolili recirkulační, kde se pachy zachycují do uhlíkového filtru.

Výhodou tohoto řešení je velká pracovní plocha – místo na přípravu máte jak mezi vysokými skříňkami a dřezem, tak po celé kratší stěně. Mezi nevýhody lze zařadit nutnost předělat elektrické rozvody.

Foto: Oresi

Kuchyně s ostrůvkem je nyní časté řešeníFoto: Oresi

Foto: Oresi

Výhodou je velká pracovní plochaFoto: Oresi

Varianta 2: tvar písmena T

Druhý z návrhů je také s ostrůvkem, nikoli však samostatným, ale přisazeným k delší části pracovní desky. Toto řešení má stejné výhody jako klasický ostrůvek – také pracujete v prostoru, také máte jako součást varného centra malé posezení. Oproti samostatnému centru ale máte celou pracovní plochu pohromadě, proto stačí třeba těžké hrnce ,táhnout' nad pracovní deskou a nemusíte je zvedat a přenášet. V tomto případě má ale tvar do T tu nevýhodu, že ostrůvek od sebe odděluje chladničku a spíž, tedy místo na skladování potravin, s pracovní plochou a dřezem. V kuchyni byste se tak dost naběhali.

Foto: Oresi

Zde je varný ostrůvek připojený k linceFoto: Oresi

Foto: Oresi

Nevýhodou je oddělení pracovní plochy od spíže a chladničkyFoto: Oresi

Varianta 3: klasické L

Poslední z variant zachovává tvar písmene L, kdy na vysoké skříňky navazuje pracovní plocha, varné centrum s klasickou odtahovou digestoří, pracovní plocha a na konci sestavy je dřez. Kratší strana opěr slouží jako pracovní a odkládací plocha. Tento návrh je určen pro ty, co chtějí v kuchyni klasický jídelní stůl pro rodinu. Zbývá tady na něj dost místa.

Foto: Oresi

V kuchyni do L zbývá dost místa na stůlFoto: Oresi

Foto: Oresi

V takto řešené kuchyni se víc naběháteFoto: Oresi

Několik návrhů zdarma jsme dostali nejen my, ale každý, kdo do Kuchyní Oresi přijde. Navíc při rozhodování svou roli hrálo i to, že na kuchyň dává společnost sedmiletou záruku a garanci nejnižší ceny. Pokud tedy objevíme levnější – nevíte někdo o ní? – cenu nám sníží na tu levnější.

Kterou z navržených kuchyní byste nám doporučili vy?

Reklama

Související témata:

Načítám