Hlavní obsah

Kufrologie: Jak vybrat ideální zavazadlo na dovolenou? Navíc tip na speciální zámek!

Foto: MRProduction , Shutterstock.com

Foto: MRProduction , Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už se těšíte na dovolenou u moře a starý kufr definitivně dosloužil? Výběr nového zavazadla určitě nepodceňte! Nabídneme vám pár tipů, na co je důležité se zaměřit a co si rozhodně pohlídat.

Článek

Lehkost, bytelnost, dlouhá životnost a rozumná cena. To má při koupi zavazadla na mysli většina cestovatelů. Musíte si však uvědomit, že to je investice na delší dobu, takže výběru dozajista věnujte pozornost a vhodnost kufru určitě zvažujte z více hledisek.

Velikost a obsah

Rozměry zavazadla souvisejí především s typem dovolené, množstvím účastníků zájezdu a také počtem dnů, které tam strávíte. V případě kratšího, třeba víkendového pobytu je totiž lepší zvolit zavazadlo, které se vejde do kabiny letadla, a tím pádem ho nemusíte odbavovat.

Palubní zavazadlo většinou může mít maximální výšku 55 centimetrů, šířku 40 centimetrů a váha by neměla přesáhnout 10 kilo. Nezapomeňte do výšky započítat i kolečka! Ovšem u některých leteckých společností mohou být drobné odchylky, proto se vždy raději informujte předem, aby pak na letišti nenastal problém při odbavení. Co se týče rozměrů velkého zavazadla, rozmezí se různí. Omezení nastává jen v případě povolené přepravní váhy, která je většinou 23 kg, u přísnějších nízkonákladových společností ovšem i jen 15 kg. Za kila navíc si nemálo připlatíte.

Pozornost věnujte také obsahu kufrů. Do těch kabinových nepatří nožíky, manikúra a povoleny jsou jen krémy, gely, parfémy a tekutiny v obalech do 100 ml, jejichž celkový objem nesmí přesáhnout jeden litr. Vše je nutné vložit do uzavíratelného průhledného sáčku. Kojeneckou stravu si na palubu vzít můžete, ale při bezpečnostní kontrole vás můžou vyzvat, abyste ji ochutnali.

Textilní, nebo skořepinový?

Výběr kufru samozřejmě záleží na tom, kolik do něj hodláte investovat. Chcete-li levnější variantu, volte textilní modely, očekáváte-li spíše bytelnost a odolnost, vsaďte na skořepinovou variantu. „Ze skořepinových materiálů doporučuji 100% polykarbonát, který je lehký a odolný. Pokud vám nevadí do zavazadla více investovat, tak si pořiďte skořepinový kufr z patentovaného materiálu Curv. Ten je nejenom odolný a pružný, ale i velice lehký,“ doporučuje Lucie Hrubá, odbornice ze společnosti Samsonite.

Rovněž se nezapomeňte zaměřit na kolečka. „Ideální jsou čtyři otočná kolečka, a to z důvodu snadné a pohodlné manipulace se zavazadlem. Samozřejmostí by měla být i výsuvná trolej, na kterou můžete snadno umístit například příruční zavazadlo,“ doplňuje Lucie Hrubá. K dalším prioritám a výhodám kufrů patří dobře vybavené vnitřky, které mohou obsahovat oddělené kapsy, ramínko na šaty či vak na obuv.

Foto: archiv firmy

Kufry už nemusejí být jen černé či hnědé. Na foto: oboje American Tourister, 3149 Kč, 3599 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Pevný skořepinový materiál je odolnější vůči nárazu. Na foto (zleva): Samsonite, 11 599 Kč, Suitsuit, 2999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

S novou letní kolekcí veselých kufrů bude radost cestovat. Na foto: oboje B.HPPY, 2510 Kč, 2699 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na výběr jsou pastelové barvy i různé vzory. Na foto (zleva): Samsonite, 4199 Kč, Heys, 2700 KčFoto: archiv firem

V dětském balení

Dožadují se vaše ratolesti vlastního zavazadla, aby si připadaly důležité? Pořídit jim můžete menší verzi tašky či kufru na kolečkách. Nejdůležitější je v tomto případě váha a ovladatelnost. A pochopitelně hravý design.

Foto: archiv firem

Pro ty nejmenší. Na foto (zleva): Skip Hop, 999 Kč, Lässig, 1629 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): American Tourister, 2999 Kč, Joummabags, 2990 KčFoto: archiv firem

Zámek je nezbytný

Bez zabezpečení zavazadla si přímo říkáte o to, aby do něj někdo „nakoukl“. Ideální model zámku by měl mít označení TSA. Víte proč? „Většina zavazadel při letištních kontrolách prochází rentgenem, ale někdy kontroloři podrobí kufr důkladné prohlídce, kdy ho otevřou ručně. V takovém případě se nehledí na případné poškození zámku či samotného zavazadla. Ovšem TSA zámek pověření pracovníci otevřou pomocí univerzálního master klíče, aniž by poškodili zámek a vaše zavazadlo tak znehodnotili,“ uvádí Adéla Vlasáková, odborník ze společnosti American Tourister.

U některých zavazadel je tento zámek již jejich součástí, pro starší si ho můžete koupit zvlášť. Seženete jej v cenovém rozpětí od 150 do 450 Kč a poznáte ho podle znaku ve tvaru červeného diamantu.

A jaké zavazadlo preferujete vy? Umíte vybrat jeho velikost a styl pro každou příležitost?

Související témata:

Načítám