Hlavní obsah

Kuřecí maso, jak ho neznáte: Natrhejte ho do skvělých večeří!

Foto: Greta Blumajerová

Připravte si univerzální masový základ nejen pro tyhle tři dobrůtky!

Jednoduché, relativně rychlé a hlavně úžasně variabilní, takové je trhané kuřecí maso! Připravte si ho do zásoby a podávejte k salátům, do mexických jídel, nebo jen tak s pečivem – nikdy vás nezklame.

Článek

Kuřecí maso má navíc od vepřového tu výhodu, že je rychleji hotové a o poznání dietnější, takže na přicházející letní sezonu ideální volba. Zkuste vitaminy nabitý zelný salát, který nijak nezatíží rodinný rozpočet, plněné mexické tacos, anebo si maso vychutnejte v sendvičích.

Trhané kuřecí maso do sendvičů

Na 4 až 6 porcí potřebujete: 600 g kuřecích stehenních řízků bez kostí a kůže, 4 lžíce rostlinného oleje, sušené drcené chilli, 1 červenou cibuli, 3 stroužky česneku, sladkou papriku, římský kmín, černý pepř, sůl, 3 lžíce rajského protlaku, lžíci hnědého cukru, 2 lžíce worcesterové omáčky, 2 lžíce vinného octa, pečivo a nakládané okurky k podávání

Foto: Greta Blumajerová

Můžete s úspěchem použít i maso s kostí, ale se stehenními řízky budete mít míň práce

Postup: Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a nechte s trochou chilli změknout na rozehřátém oleji. Přihoďte česnek, nechte chvíli rozvonět, zasypte lžící sladké papriky a lžičkou římského kmínu a přidejte očištěné maso. Osolte a opepřete, přidejte protlak, cukr, worcester a ocet a zalejte půl litrem vody. Přiveďte k varu a pod pokličkou vařte asi hodinu, dokud není maso úplně měkké. Sceďte tekutinu, a pokud je moc vodnatá, nechte z ní ještě na prudším ohni vyvařit vodu. Mezitím na prkénku maso roztrhejte na vlákna a smíchejte se zhoustlou omáčkou – pravděpodobně jí bude stačit jen půlka, aby maso ochutila, ale úplně v ní „neplavalo“.

Podávejte s oblíbeným pečivem, naloženými okurkami a zbylou omáčkou.

Trojbarevný zelný salát

Na 4 porce potřebujete: 2 velké mrkve, ¼ hlávky bílého zelí, ¼ hlávky červeného zelí, citron, sůl, pepř, 4 lžíce rostlinného oleje, lžíci cukru krupice, trhané kuřecí maso

Foto: Greta Blumajerová

Tahle vitaminová bomba vám dodá spoustu energie!

Postup: Mrkev oloupejte a spolu se zelím nastrouhejte nahrubo. Promíchejte s citronovou šťávou, solí, pepřem, olejem a cukrem. Podávejte s teplým nebo studeným trhaným kuřecím masem připraveného dle návodu v prvním receptu. Salát nejlépe chutná druhý den, když se všechny chutě propojí!

Tacos s trhaným kuřecím masem

Na 4 porce potřebujete: 8 tvrdých kukuřičných tortill, 2 rajčata, 1 avokádo, šťávu z 1 limetky, čerstvý koriandr, 180 ml kysané smetany, lžíci kečupu, sůl, pepř, čerstvé nebo naložené pálivé papričky, mletou sladkou papriku, trhané kuřecí maso

Foto: Greta Blumajerová

Ingredience si můžete také připravit do mističek rovnou na stůl, aby si každý připravil tortillu podle své chuti

Postup: Avokádo oloupejte a spolu s rajčaty nakrájejte na kostičky. Osolte, zakapejte částí limetkové šťávy a smíchejte s nasekaným koriandrem. Kysanou smetanu také ochuťte limetkou, osolte, opepřete, přidejte lžičku sladké papriky a nasekané pálivé papričky (k mexické kuchyni se nejvíc hodí jalapeños, ale nic nezkazíte ani klasickým chilli).

V troubě nahřejte tortilly, naplňte je masem, zeleninou a zakapejte zbylou limetkovou šťávou. Přidejte smetanový dresink a podávejte třeba v rámci mexického večera (rozumějte: záminka pro tequillu :-)).

Foto: archiv firem

Pomocníci na kuře trhané i klasicky pečené vcelku v troubě: pořádný skleněný pekáč, antibakteriální prkénka a barevné kuchyňské nože

Do jakého dalšího jídla byste připravené kuřecí maso použili?

ynezorPumanzeSaNyknalC