Hlavní obsah

Kuřecí polévka na 10 způsobů

Foto: Thinkstock

Kuřecí polévka je chutná a snadná

Zdravá a posilující, vhodná i pro děti, nepříliš finančně náročná. Chce to jen trochu lásky a fantazie – s kuřecí polévkou se dají dělat opravdová kouzla. Podívejme se na ty základní i náročnější kuřecí polévky.

Článek

Základní kuřecí vývar

Dva nebo tři kuřecí skelety či zbytky po vykosťování v hrnci zalijte dvěma litry studené vody, přihoďte ještě pár krků nebo křídel. Osolte, přidejte rozpůlenou cibuli a půl hodiny pomalu vařte pod pokličkou. Na další čtvrt hodinu přidejte do várky dvě mrkve, půlku celeru, jednu petržel, dva bobkové listy, stroužek česneku, pár kuliček nového koření a celého pepře, případně ještě dochuťte solí. Po čtvrt hodině polévku sceďte, maso oberte a drobně pokrájené vložte zpátky spolu s kostičkami předvařené zeleniny. Dochuťte solí, pepřem, čerstvou posekanou petrželkou a znova přiveďte k varu.

Pak můžete přidat zavářku:

  • vlasové nudle
  • domácí nudle
  • kapání (vyšlehané vejce s hladkou moukou – asi dvě lžíce mouky na jedno vejce – přelijete přes vidličku)
  • strouhání (polohrubá mouka, vejce a voda zpracované tak, aby šlo nastrouhat) – ustrouhejte na hrubém struhadle a pokud nepoužíváte hned, můžete usušit na čisté utěrce.

Sváteční kuřecí vývar

Rozporcované kuře uvařte (třeba v papiňáku), oberte a maso umelte spolu s předem v mléce namočenými kostkami housky. Na oleji zpěňte kostičky cibule, vmíchejte umletou směs, 1 syrové vejce, prolisovaný česnek, muškát, pepř, sůl a nasekanou cibulkovou nať (petrželku, pažitku). Vytvořenou směsí plňte pirožky z domácího nudlového těsta: 150 g hrubé mouky na vále smíchejte s jedním vejcem a troškou vody do takové konzistence, aby po vypracování šly vyválet placky. Z těch vykrájejte čtverce, naplňte, přeložte do trojúhelníků, stiskněte okraje (můžete ozdobně vidličkou) a pět minut povařte v osolené vodě. Vložte do talíře, přelejte prohřátou polévkou a ještě posypte čerstvou zelení.

Foto: ThinkstockVe vývaru vynikne jemná chuť zeleniny a masaKuřecí kaldoun

To je polévka, ve které má prý lžíce stát. Jak na ni? Do studené vody dejte propláchnuté žaludky, srdíčka, krky, křidýlka nebo skelety. Pomalu vařte s překrojenou cibulí a dvěma stroužky česneku a máte-li, můžete přidat větvičku libečku. Po půl hodině přidejte mrkev, celer, petržel, pórek, zelenou část můžete nechat na zdobení a dovařte doměkka. Sceďte, maso oberte, vnitřnosti a zeleninu překrájejte – kdo ji nerad, nebude ji už do polévky vracet. Vývar zatím zahustěte nejlépe sádlovou jíškou, provařte, přidejte růžičky květáku, hrst hrášku, osolte, ochuťte pepřem, muškátovým květem a zelenou posekanou petrželkou. Zatímco spolu s masem znova přivedete k varu, připravte si játrové knedlíčky:

Kuřecí jatýrka jednoduše utřete na prkénku nožem (odstraňte drobné blanky), v hrnečku k nim přidejte syrové vejce, zahustěte strouhankou, osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek, případně ještě posekanou petrželku nebo majoránku. Malou namočenou lžičkou nabírejte hmotu, knedlíčky vhazujte do vroucí polévky a nechte ještě pět minut provařit. S pečivem bohatě stačí jako samostatná večeře.

Kuřecí polévka z hájovny

Začněte vařit kuřecí porce a po dvaceti minutách přidejte do vývaru kostičky brambor a pokrájenou zeleninu. Vařte dalších dvacet minut. Na másle zatím poduste pokrájené houby. Kuře vyjměte, oberte a pokrájejte maso. Vložte zpět do polévky, kam ještě přidejte houby, pár kuliček nového koření, sůl, pepř a trošku mleté papriky. Dvě deci smetany rozkvedlejte v hrnečku s dvěma lžícemi hladké mouky, vlijte do polévky, provařte, posypte posekanou petrželkou a podávejte s černým chlebem.

Kuřecí mulligatowny

Na kostičky pokrájenou slaninu osmahněte na másle spolu s kostičkami cibule a dvěma posekanými stroužky česneku. Zaprašte lžičkou kari a hladkou moukou – vznikne jíška, stále míchejte. Zalijte dvěma litry vody, rozmíchejte, osolte (můžete přidat bujon), přidejte trochu chilli nebo pálivé papriky a vložte čtvrtky kuřete nebo skelety. Vmíchejte pokrájená rajčata nebo malý rajský protlak a vařte, až kuře změkne. Maso vyjměte, vykostěte, nebo jednotlivé porce rozložte na talíře a přelijte polévkou. Můžete podávat s toastem.

Foto: Thinkstock

Hustá polévka vás zasytí jako hlavní jídlo

Kuřecí polévka s kukuřicí

Čistá kuřecí prsíčka nakrájejte nadrobno a čtyři minuty smažte na oleji. Přidejte pokrájené jarní cibulky (nahradí pórek), jemné nudličky červené papriky, prolisovaný stroužek česneku a společně další tři minuty opékejte. Vmíchejte drobné kukuřičné klásky, mohou být konzervované, a dvě nadrobno nasekaná rajčata. Zalijte vývarem nebo vodou s rozpuštěným bujonem a uveďte k varu. Doplňte ještě hrstí kukuřičných zrn, dochuťte solí, sladkou chilli omáčkou, případně lžící sherry. Pět minut provařte a na talíři dozdobte čerstvou posekanou natí.

Čínská kuřecí s houbami

Malé kuře rozporcujte a vařte ve studené, osolené vodě. Plný šálek sušených hub na čtvrt hodiny namočte do vody a potom přisypte ke kuřeti. Vařte dalších třicet minut, vyjměte a vykostěte maso. Pokrájené maso vložte do vývaru, přidejte špetku pepře, lžičku sójové omáčky a lžičku oleje. Lžičku solamylu rozmíchejte v malém množství vody a polévku jím zahustěte. Na závěr do horké, ale už vypnuté polévky, vmíchejte dvě rozšlehaná vejce a posypte nasekanou zelení.

Ujházy polévka

Hovězí kosti (250 g) vařte asi hodinu (v papiňáku 20 minut). Osolte, vložte malé naporcované kuře a hrst drobů kromě jater. Na malém plameni vařte do změknutí a polévku přeceďte. Vložte do ní pokrájenou mrkev, celer, zelenou papriku, kapustičky, fazolky, hrášek, růžičky květáku… a hrst hub, třeba žampionů. Přidejte malý rajský protlak a vařte ještě čtvrt hodiny. Vmíchejte obrané kuřecí maso, okořeňte mletou sladkou i pálivou paprikou, solí a pepřem. Stranou si zavařte nudle nebo knedlíčky, vložte do polévky a posypte nasekanou zelení.

Polévka s rýží

Kuře rozdělte na malé porce, osolte, opepřete a opečte ze všech stran na másle. Potom osmahněte kolečka z celého většího pórku, zalijte dvěma litry bujonu (může být z kostky) a dvacet minut provařte. Přidejte špetku tymiánu nebo saturejky a dvě vrchovaté lžíce rýže. Vařte, až jsou maso i rýže měkké, doplňte nasekanou petrželkou. Kdyby polévka příliš zhoustla, dořeďte ji vodou.

Sicilská minestra

Půlku kuřete nebo skelety uvařte, vyjměte a oberte maso. V jiném hrnci na oleji osmahněte na kostičky pokrájenou větší cibuli a posekané dva stroužky česneku. Vmíchejte šest pokrájených rajčat (nebo protlak), poduste a zalijte vývarem. Přidejte pokrájené maso a zavařte nalámané špagety (místo nudlí). Provařte, ochuťte pepřem, solí, lístky máty a bazalkou. Polévku na talířích bohatě posypte strouhaným parmezánem nebo jiným sýrem.

Podobným způsobem můžete upravovat i slepičí polévky. Tam ale musíte počítat s delší dobou vaření masa nebo používat papiňák. V podzimním období hrozícím chřipkami, nachlazením a virózami jsou to výborné posilující polévky – přímo léky.

ynezorPumanzeSaNyknalC