Hlavní obsah

Květáková rýže

Hodnocení:
(7)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Květák je nepostradatelný při nahrazování sacharidů, protože z něj snadno připravíte přílohu, která nasaje chutě omáčky, ale je mnohem zdravější (a originálnější) než rýže nebo jiné sacharidové pokrmy. Vyzkoušíte?

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 malý květák
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky sušeného zázvoru
  • 1/2 svazku koriandru
  • 1 limetka
Článek

Postup

Krok 1: Očištěný květák rozdělte na růžičky a po 3–4 částech ho rozmixujte na jemnou drť připomínající rýži. Kdybyste ho mixovali najednou, hrozí, že některé růžičky zůstanou v celku, zatímco zbytek už bude moc jemný.

Krok 2: Olej s na jemno nakrájeným česnekem rozehřejte a květák na něm pomalu opékejte. Nenechte se odradit jeho množstvím – tepelnou úpravou slehne. Po 5 minutách přidejte sójovou omáčku, sůl, zázvor a ještě 5 až 10 minut, za občasného míchání, opékejte, až je květák na skus.

Krok 3: Na závěr přimíchejte nasekaný koriandr a ochuťte limetkovou šťávou. Podávejte k asijským jídlům (třeba žlutému kari s kuřetem) místo rýže.

Z pečeného květáku lze připravit opravdu vynikající a hustá polévka.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek