Hlavní obsah
3,7
(11)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Květák je nepostradatelný při nahrazování sacharidů, protože z něj snadno připravíte přílohu, která nasaje chutě omáčky, ale je mnohem zdravější (a originálnější) než rýže nebo jiné sacharidové pokrmy. Vyzkoušíte?

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks květáku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 svazku čerstvého koriandru
  • 1 ks limetky
Článek

Postup

01.

Očištěný květák rozdělte na růžičky a po 3–4 částech ho rozmixujte na jemnou drť připomínající rýži. Kdybyste ho mixovali najednou, hrozí, že některé růžičky zůstanou v celku, zatímco zbytek už bude moc jemný.

02.

Olej s na jemno nakrájeným česnekem rozehřejte a květák na něm pomalu opékejte. Nenechte se odradit jeho množstvím – tepelnou úpravou slehne. Po 5 minutách přidejte sójovou omáčku, sůl, zázvor a ještě 5 až 10 minut, za občasného míchání, opékejte, až je květák na skus.

03.

Na závěr přimíchejte nasekaný koriandr a ochuťte limetkovou šťávou. Podávejte k asijským jídlům (třeba žlutému kari s kuřetem) místo rýže.

Z pečeného květáku lze připravit opravdu vynikající a hustá polévka.

Reklama

Související témata:

Načítám