Hlavní obsah

Opravdu hustá polévka z pečeného květáku. Je vynikající!

Foto: Marcel Rozhoň

Tohle je polévka, kterou můžete hravě připravit jako hlavní chod!Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Aktualizováno

Husté polévky jsou skvělou variantou lehkého oběda, který sice zasytí, ale neuzemní vás na dvě hodiny do židle. Variace z pečeného květáku je jen a jen ze zeleniny!

Článek

Ke krémovým polévkám chutná výborně křupavé pečivo. Někdy přijde vhod jen tak samotné opečené na suché pánvi. Nebo stačí potřít česnekem, zapéct se sýrem nebo na horkých, čerstvě opečených plátcích bagety nechat rozpustit bylinkové máslo.

Polévka z pečeného květáku

Na 4 až 6 porcí potřebujete:1 menší květák, 1 pórek, 2 mrkve, 1 cibuli, 1 lžičku kmínu, 1 lžíci másla, ½ lžíce mleté uzené papriky, 3 stroužky česneku, 1 lžíci olivového oleje, 1 l vývaru, sůl, pepř

Postup: Květák rozdělte na růžičky, stroužky česneku nakrájejte na plátky a cibuli na měsíčky. Vše vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Posypte paprikou, osolte, pokapejte olivovým olejem a dejte péct asi na 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Mezitím v hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm na kolečka nakrájenou mrkev a bílou část pórku nakrájenou rovněž na kolečka. Po chvíli přisypte kmín, nechte ho provonět a pak vše zalejte vývarem. Polévku vařte, dokud zelenina není měkká. Pak přidejte asi dvě třetiny květáku, všechnu cibuli, česnek a polévku rozmixujte na hladký krém. Vložte do ní zbylý květák, ještě trochu prohřejte a nakonec podle potřeby polévku osolte a opepřete.

Tip: Polévku můžete dozdobit ještě na proužky nakrájenou a na do křupava opečenou anglickou slaninou nebo šunkou.

Máte chuť na poctivou polévku plnou zeleniny? Zkuste voňavou mrkvovou s kokosovým mlékem nebo pikantní polévku z červené řepy!

Reklama

Načítám