Hlavní obsah

Kytice za pár korun? Naučíme vás ji vyrobit z papíru!

Foto: Profimedia

Výroba papírových květin může být zábava pro vás i pro dětiFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě potrvá, než si budete moci natrhat kytky do vázy na zahradě nebo na louce. Proč čekání nepřeklenout díky květinám z papíru? Zvlášť, když je jejich výroba jednodušší, než si myslíte.

Článek

Vyrobit si papírovou kytici, to může být zábava jak pro vás, tak i pro vaše děti. Suroviny jsou levné a běžně dostupné. Musíte si vybrat, zda se při výrobě budete snažit co nejvíc napodobit skutečný vzhled květin, nebo si vyrobíte například růže, které by vám mohli ze střelnice na Matějské jen závidět. Máme pro vás návod na obojí.

Foto: archiv redakce

Špejle, lepenka, krepový nebo barevný papír (dokonce i papírové kávové filtry), starý časopis, nůžky, lepidlo na papír. To jsou suroviny, ze kterých můžete tvořit květinyFoto: archiv redakce

Bílé růže

Foto: archiv redakce

Tyhle růže zmatou svým vzhledem, vypadají jako opravdovéFoto: archiv redakce

Na výrobu růží použijte papírové kávové filtry. Odstřihněte spoje okrajů, přeložte napůl a vystřihněte kapkovité lístečky. Vršek špejle natřete lepidlem a omotejte kolem něj první lísteček – pak přidávejte další tak, aby vytvořily tvar růže. Než lepidlo zaschne, lístky můžete přichytit ke špejli nití. Když jste s velikostí a tvarem růže spokojeni, omotejte špejli a konec květu zelenou lepenkou tak, abyste vytvořili stonek.

Růže ze střelnice

Foto: archiv redakce

Milujete růže od střelnice? Tak se nebojte ani duhových barevFoto: archiv redakce

Růži lze vyrobit nejen lístek po lístku, ale také z pruhů krepového papíru. Tady máte dvě ukázky, jak to může na konci vypadat. Postup je stejný – nastříhejte si z krepového papíru pruhy, ty přehněte na polovinu. Ohyb vytvoří okraje lístků růže. Pruhy ustřihněte tak dlouhé, aby se vám s nimi dobře pracovalo. Postupně je omotávejte kolem špejle a vytvořte květ. Jak vidíte, barevnosti ani velikosti se meze nekladou.

Hyacint

Foto: archiv redakce

Květ hyacintu není složitý, ale náročný na čas. Pak ale může vypadat dobře ve váze, stejně jako v květináčkuFoto: archiv redakce

Z krepového papíru ustřihněte asi sedm centimetrů široký pruh, který nůžkami nastříhejte asi do ¾ na proužky. Nenastříhaný kraj potřete lepidlem a omotejte kolem špejle do spirály tak, aby vytvořil asi deset centimetrů vysoký, bohatý střapec. Z lepenky udělejte stonek. Pak přichází zdlouhavá fáze – jednotlivé třásně natočte na špejli a vytvořte z nich „kudrnu“. Třásně zkraťte tak, aby zatočení drželo.

Astry

Foto: archiv redakce

Střapaté květy připomínající astry vzniknou rozstříháním vašeho oblíbeného módního časopisuFoto: archiv redakce

Na výrobu aster jsou ideální stránky dražších křídových časopisů s velkými, celoplošnými obrázky. Ty vytrhněte a přeložte na třetiny tak, aby vznikl pruh, který nastříháte do ¾ na tenoučké proužky. Na jeden květ spotřebujete tři stránky. Pruh namažte na nenastřiženém okraji lepidlem a obtočte kolem špejle. Výrobu stonku už znáte.

Pivoňka

Foto: archiv redakce

Vázu plnou čínských pivoněk můžete mít za pár minutFoto: archiv redakce

Ze žlutého krepového papíru ustřihněte krátký proužek, který ještě nastříhejte do ¾ na proužky. Omotejte a přilepte ho na okraj špejle. Z červeného krepového papíru ustřihněte asi 30 centimetrů a vzniklý kus poskládejte do harmoniky dlouhé právě oněch 30 centimetrů. Harmoniku uprostřed svažte nití a přehněte. Střed zmáčkněte a volné konce začněte tvarovat do podoby květu pivoňky. Středem květu zapíchněte špejli tak, aby vytvořila žlutý střed a i stonek.

Pampeliška

Foto: archiv redakce

Pampelišky do vázy nebo květináče? Proč ne, tyhle vám nezvadnouFoto: archiv redakce

Pruh žlutého krepového papíru přeložte napůl a do ¾ nastříhejte na proužky. Už víte, že pruh obtáčením a za pomoci lepidla musíte přichytit ke špejli, čímž vyrobíte květ. Po dokončení stonku lepenkou (lze i zeleným krepovým papírem a lepidlem) vytvořte ještě lístky pod květem a můžete vyrobit i list – další špejli omotejte lepenkou a pak přes ni nalepte z každé strany jeden pruh lepenky, které přes špejli slepte k sobě – a tvar lístku vystřihněte nůžkami.

Kopretina

Foto: archiv redakce

Z papíru si můžete vyrobit i kopretinuFoto: archiv redakce

Postup výroby je stejný jako u předchozí pampelišky nebo astry, jen vyrobte květ s menším objemem, čili z kratšího pruhu papíru. Doprostřed něj pak nalepte lepidlem střed vystřižený, nebo poskládaný ze žlutého papíru.

Foto: archiv firem

Květiny, ať umělé, papírové, nebo ty živé, potřebují hlavně krásnou vázu. Vyberete si?Foto: archiv firem

Troufnete si na výrobu papírových květin? Nebo se budete raději kochat živou zahrádkou? Ukažte nám, co na ní už kvete!

Reklama

Načítám