Článek
Postup
01.
Nejprve začnete přípravou těsta na sušenky, protože to musí minimálně 30 minut odpočívat v chladu. Do misky prosijte hladkou mouku, cukr moučka, vanilkový cukr a kůru z citronu a všechno promíchejte. Pak do sypké směsi vmíchejte žloutek a změklé máslo.
02.
Směs zpracovávejte, dokud nevznikne pevné hladké těsto, ze kterého se dá snadno vytvořit koule. Tu zabalte do potravinové folie nebo sáčku a dejte odpočinout do lednice.
03.
V hrnci smíchejte obsah pudinků v prášku s 600 ml mléka a 6 lžícemi cukru krystal. Zvolna za stálého míchání přiveďte k varu. Ve chvíli, kdy pudink zhoustne, oheň vypněte. Když je pudink hotový, rozkrojte podélně vanilkový lusk a do ještě teplého pudinku přimíchejte všechna zrníčka. Promíchejte a nechte vychladnout.
04.
Když je těsto dostatečně odpočaté, vyndejte ho z lednice a vyválejte na tenký plát o výšce asi 5 mm. Z těsta vykrajujte sušenky libovolného tvaru, pomoci vám mohou i vykrajovátka na vánoční cukroví.
05.
Sušenky dejte na plech vystlaný pečicím papírem a pečte je na 160 °C asi 8 minut, dokud nebudou mít růžové kraje.
06.
Do vychladlého pudinku všlehejte máslo a krém dejte do vyšší skleněné nádoby. Na něj navrstvěte čerstvé ovoce, např. maliny, použít však můžete v podstatě cokoli, skvěle chutnají i jablka, švestky nebo borůvky. Na ovoce dejte vrstvu meduňky nebo máty a všechno dozdobte sušenkami.

Foto: Jakub Jurdič
Tip: Pokud rádi zdobíte, můžete sušenky vyladit a ozdobit je cukrovou polevou.