Hlavní obsah

Latte, espresso nebo cappuccino. Jak si dopřát ta nejlepší?

Foto: T-Design, Shutterstock.com

Jestli máte rádi opravdu dobrou kávu, dejte při výběru kávovaru pozor na pár základních věcí, řekneme vám, které to jsouFoto: T-Design, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedovedete si představit ráno, natož den, bez hrnku pořádné kávy? Ale co to pro vás je – espresso, cappuccino, nebo latte? Ať je vaše odpověď jakákoli, naučíme vás poznat a posléze i vyrobit kvalitu!

Článek

Patříte mezi ty, kteří přišli na chuť kávě z čerstvě upražených zrnek? Pak asi víte, kolik všelijakých variant může mít. Dnes bychom vám rádi představili nejoblíbenější druhy a také jejich správnou přípravu.

Druhy kávy

Cappuccino, latte, macchiato, americano… tyto a mnoho dalších nápojů mají společný základ – espresso, jen dolité různým množstvím vody nebo mléka. „Všechny obsahují stejné množství kávy, pokud nejsou připravované z dvojitého espressa, a i když se vám některý z nich může chuťově zdát silnější, je to jen ředěním,“ vysvětluje Ondřej Hurtík, barista pražírny Doubleshot.

Základem je tedy připravit opravdu dobré espresso. To je silný koncentrovaný nápoj o objemu asi 30 ml připravovaný z přibližně devíti gramů kávy servírovaný v kávovém šálku.

„U ostatních nápojů už to tak jednoduché není. Nejsou standardizované, každá kavárna je může a dělá jinak velké, do jiných nádob, takže následující popis je orientační,“ říká Ondřej Hurtík.

Espresso macchiato – základem je espresso dolité našlehanou teplou mléčnou pěnou, která by měla být dokonale propojená s kávou.

Cappuccino – základem je espresso, dolité teplou mléčnou pěnou do objemu zpravidla 150–180 ml. „Dobře připravené poznáte kromě chuti i tak, že se ho můžete napít ihned a neměli byste si spálit jazyk. Pěna má být dokonale spojená s kávou, nedělat ,čepici`, tvořit hladkou lesklou hladinu,“ radí Ondřej Hurtík.

Foto: Coffee Lover, shutterstock.com

Pomyslnou třešničkou na kvalitní pěně může být její nazdobeníFoto: Coffee Lover, shutterstock.com

Caffé latte – je velmi podobné cappuccinu, jen v šálku o větším objemu, zpravidla 200–300 ml s větším obsahem mléčné pěny.

Americano – espresso „prodloužené" horkou vodou. Zpravidla se servíruje ve větším šálku s horkou vodou zvlášť, aby si ji zákazník mohl dolít podle chuti.

Nápojů na bázi espressa najdete v nápojových lístcích více – například ristretto, což je espresso ze stejného množství kávy, ale menšího množství vody, lungo, tedy espresso s větším množstvím vody.

„Dobré espresso vyžaduje kvalitní vybavení a možnost nastavení – v kavárně se upravuje i několikrát denně,“ upozorňuje Ondřej Hurtík.

Jak připravit dobrou kávu doma?

Přece jen byste si rádi připravili dobrou kávu i doma? Pak investujte do kvalitního kávovaru. Jak ho poznat?

Foto: Valentyn Volkov, shutterstock.com

Mletí kávy je velmi důležité pro to, jak bude výsledný nápoj chutnatFoto: Valentyn Volkov, shutterstock.com

Pro zachování plné chuti espressa je nutné, aby bylo připraveno z čerstvě namleté zrnkové kávy. „Kávovar by si měl umlít vždy jen takové množství, které je potřeba pro zvolený nápoj. Jen tak je aroma zachováno. Záleží i na kvalitě mlýnků, na jemném a rovnoměrném mletí a tom, abyste stupeň mletí mohli nastavit podle chuti a použité kávové směsi,“ říká Dana Jirsíková z firmy De'Longhi.

Pro uvolnění a uchování plného aromatu čerstvě umleté kávy je nezbytná správná teplota vody použité k přípravě nápoje – měla by být v rozmezí 88–96 °C. Optimální tlak vody, minimálně devět barů, vede k získání dokonale krémové, husté a aromatické kávy.

„Příznivce alternativních typů mléka potěší exkluzivní LatteCrema Systém od De'Longhi, který umožňuje si například lahodné cappuccino s bohatou pěnou vyrobit i za použití mléka sójového, mandlového, rýžového,“ upozorňuje Dana Jirsíková.

Jaký kávovar?

Kvalitní kávovary nejsou nejlevnější, ale pokud chcete opravdu dobrou kávu, pak se vyplatí investovat. Tady máte pár tipů z několika cenových hladin.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): De'Longhi Esam PrimaDonna Elite 650.75, plnoautomatický, možnost spojení s chytrým telefonem, barevný digitální displej, 15 barů, cena 45 990 Kč. Saeco HD 8975/01 Grandbaristo, patentovaná varná komora, 15 barů, cena 34 998 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): De'Longhi Ecam 23.460, patentovaný systém přípravy nápoje jedním stiskem, dvouřádkový displej, 15 barů, cena od 15 349 Kč. Philco Phem1000, výběr z 6 druhů nápojů, osvětlení šálku, 19 barů, cena 15 999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Nivona CafeRomatica 646, mlýnek z nerezové oceli, intuitivní ovládání, 15 barů, cena 15 999 Kč. Bosch VeroCafe LattePro TES5 1521 RW, tichý keramický mlýnek, snadná obsluha, 15 barů, cena 14 053 KčFoto: archiv firem

Jaký druh kávy je pro vás ten „nej“? Napište nám!

Reklama

Načítám