Hlavní obsah

Latte, espresso nebo cappuccino. Jak si dopřát ta nejlepší?

Foto: T-Design, Shutterstock.com

Jestli máte rádi opravdu dobrou kávu, dejte při výběru kávovaru pozor na pár základních věcí, řekneme vám, které to jsou

Nedovedete si představit ráno, natož den, bez hrnku pořádné kávy? Ale co to pro vás je – espresso, cappuccino, nebo latte? Ať je vaše odpověď jakákoli, naučíme vás poznat a posléze i vyrobit kvalitu!

Článek

Patříte mezi ty, kteří přišli na chuť kávě z čerstvě upražených zrnek? Pak asi víte, kolik všelijakých variant může mít. Dnes bychom vám rádi představili nejoblíbenější druhy a také jejich správnou přípravu.

Druhy kávy

Cappuccino, latte, macchiato, americano… tyto a mnoho dalších nápojů mají společný základ – espresso, jen dolité různým množstvím vody nebo mléka. „Všechny obsahují stejné množství kávy, pokud nejsou připravované z dvojitého espressa, a i když se vám některý z nich může chuťově zdát silnější, je to jen ředěním,“ vysvětluje Ondřej Hurtík, barista pražírny Doubleshot.

Základem je tedy připravit opravdu dobré espresso. To je silný koncentrovaný nápoj o objemu asi 30 ml připravovaný z přibližně devíti gramů kávy servírovaný v kávovém šálku.

„U ostatních nápojů už to tak jednoduché není. Nejsou standardizované, každá kavárna je může a dělá jinak velké, do jiných nádob, takže následující popis je orientační,“ říká Ondřej Hurtík.

Espresso macchiato – základem je espresso dolité našlehanou teplou mléčnou pěnou, která by měla být dokonale propojená s kávou.

Cappuccino – základem je espresso, dolité teplou mléčnou pěnou do objemu zpravidla 150–180 ml. „Dobře připravené poznáte kromě chuti i tak, že se ho můžete napít ihned a neměli byste si spálit jazyk. Pěna má být dokonale spojená s kávou, nedělat ,čepici`, tvořit hladkou lesklou hladinu,“ radí Ondřej Hurtík.

Foto: Coffee Lover, shutterstock.com

Pomyslnou třešničkou na kvalitní pěně může být její nazdobení

Caffé latte – je velmi podobné cappuccinu, jen v šálku o větším objemu, zpravidla 200–300 ml s větším obsahem mléčné pěny.

Americano – espresso „prodloužené" horkou vodou. Zpravidla se servíruje ve větším šálku s horkou vodou zvlášť, aby si ji zákazník mohl dolít podle chuti.

Nápojů na bázi espressa najdete v nápojových lístcích více – například ristretto, což je espresso ze stejného množství kávy, ale menšího množství vody, lungo, tedy espresso s větším množstvím vody.

„Dobré espresso vyžaduje kvalitní vybavení a možnost nastavení – v kavárně se upravuje i několikrát denně,“ upozorňuje Ondřej Hurtík.

Jak připravit dobrou kávu doma?

Přece jen byste si rádi připravili dobrou kávu i doma? Pak investujte do kvalitního kávovaru. Jak ho poznat?

Foto: Valentyn Volkov, shutterstock.com

Mletí kávy je velmi důležité pro to, jak bude výsledný nápoj chutnat

Pro zachování plné chuti espressa je nutné, aby bylo připraveno z čerstvě namleté zrnkové kávy. „Kávovar by si měl umlít vždy jen takové množství, které je potřeba pro zvolený nápoj. Jen tak je aroma zachováno. Záleží i na kvalitě mlýnků, na jemném a rovnoměrném mletí a tom, abyste stupeň mletí mohli nastavit podle chuti a použité kávové směsi,“ říká Dana Jirsíková z firmy De'Longhi.

Pro uvolnění a uchování plného aromatu čerstvě umleté kávy je nezbytná správná teplota vody použité k přípravě nápoje – měla by být v rozmezí 88–96 °C. Optimální tlak vody, minimálně devět barů, vede k získání dokonale krémové, husté a aromatické kávy.

„Příznivce alternativních typů mléka potěší exkluzivní LatteCrema Systém od De'Longhi, který umožňuje si například lahodné cappuccino s bohatou pěnou vyrobit i za použití mléka sójového, mandlového, rýžového,“ upozorňuje Dana Jirsíková.

Jaký kávovar?

Kvalitní kávovary nejsou nejlevnější, ale pokud chcete opravdu dobrou kávu, pak se vyplatí investovat. Tady máte pár tipů z několika cenových hladin.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): De'Longhi Esam PrimaDonna Elite 650.75, plnoautomatický, možnost spojení s chytrým telefonem, barevný digitální displej, 15 barů, cena 45 990 Kč. Saeco HD 8975/01 Grandbaristo, patentovaná varná komora, 15 barů, cena 34 998 Kč

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): De'Longhi Ecam 23.460, patentovaný systém přípravy nápoje jedním stiskem, dvouřádkový displej, 15 barů, cena od 15 349 Kč. Philco Phem1000, výběr z 6 druhů nápojů, osvětlení šálku, 19 barů, cena 15 999 Kč

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Nivona CafeRomatica 646, mlýnek z nerezové oceli, intuitivní ovládání, 15 barů, cena 15 999 Kč. Bosch VeroCafe LattePro TES5 1521 RW, tichý keramický mlýnek, snadná obsluha, 15 barů, cena 14 053 Kč

Jaký druh kávy je pro vás ten „nej“? Napište nám!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama