Hlavní obsah

Léčení s provensálskými bylinkami

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Bylinky mají dobrou chuť i léčivé účinkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Jsou daleko lepší než antibiotika nebo kortikoidy a skutečně pomáhají. Navíc je můžete pěstovat kdekoliv - v truhlíku za oknem, v květináči na terase či balkonu nebo venku na zahradě. Jsou zkrátka vždy po ruce.

Článek

Provensálské bylinky najdete snad v každé kuchyni. Nelze se tomu divit, vždyť tymián, rozmarýn, majoránka a bobkový list dávají jedinečnou chuť mnoha jídlům. A levandule domov zase krásně provoní. Ale v bylinkách, jejichž vlastí je francouzská Provence, se toho skrývá ještě mnohem víc. Mají úžasné léčivé schopnosti, které dokážou zmírnit četné zdravotní obtíže.

Rozmarýn

Mírní bolest kloubů - ráno a večer vtírejte do postižených kloubů hrášek masti s rozmarýnovým výtažkem. Na unavené a bolavé nohy zase skvěle funguje rozmarýnová koupel. Bolavé a oteklé nohy osvěží. Do lavoru nalejte trochu roztoku z lékárny, rozřeďte teplou vodou a nechejte na nohy alespoň dvacet minut působit. A pokud si uděláte koupel nohou z rozmarýnové soli, pak si můžete být jistá, že vám zvedne nízký krevní tlak. Navíc ještě oživí a povzbudí krevní oběh.

Tymián

Pokud vás trápí zápach z úst, je tahle bylinka přímo vysvobozením. Do sklenice teplé vody dejte 10 - 20 kapek tymiánového oleje a kloktejte jím. Opakujte nejméně dvakrát denně a to vždy po čistění zubů. Tymián toho ale umí daleko víc. Skvělý je například i proti kašli nebo podrážděné žaludeční sliznici. Stačí, když si uvaříte silný tymiánový čaj. A zázrak zvaný tymiánový sirup, který se dá koupit v lékárně, je zase úžasný jak proti zahlenění (vnitřně), tak i proti křečím v lýtkách (zevně).

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejznámější provensálskou bylinkou je levanduleFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Levandule

Není žádným tajemstvím, že tahle fialková kytička je vysvobozením pro nespavce. Stačí jen, když si pod polštář dáte pytlík se sušenou levandulí. Zaručeně vám přinese sladké sny. Pro ještě lepší efekt a pro lepší uvolnění si dejte před spaním levandulovou koupel. Nádherně umí zklidnit podrážděné nervy a vypnout mozek. A pokud nemáte chuť na koupel, pak si alespoň namasírujte spánky levandulovým olejem. Ten je pak také skvělý na zablokovaná záda nebo ztuhlou šíji.

Majoránka

Pokud budete pravidelně třikrát denně pít majoránkový čaj, vyhnou se vám potíže s trávením a bolavým žaludkem. Majoránka je skvělá také na infekce všeho druhu. Stačí opět jen uvařit silný čaj a tím si pak postižená místa potírat. Skvěle funguje na poševní infekce.

Bobkový list

Na padání vlasů žádné zázračné pilulky ani masti nepomáhají, ale příroda naštěstí svůj lék má. V hmoždíři roztlučte dva až tři bobkové listy, rozmíchejte se 100 ml syrovátky a večer vetřete do pokožky hlavy. Natáhněte si sprchovou čepici a nechte působit přes noc. Ráno pak vlasy pořádně omyjte. Opakujte minimálně jednou týdně. A pokud naopak bobkové listy pořádně povaříte v mléku, pak získáte úžasný lék na posílení imunity.

Pokud vás už přepadne nějaký zdravotní problém, pak raději sáhněte po bylinkách než chemických tabletách. Na ty je vždycky dost času. Bylinky zase možná nezaberou tak rychle, zato je pak jejich účinek trvalejší.

Reklama

Související témata:

Načítám