Hlavní obsah

Jarní bylinky: zdraví pro celou rodinu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Odvar z bylinek pročistí těloFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Bylinky byly odjakživa považovány za přírodní zlato. Léčí i zkrášlují! A právě nyní na jaře si můžete některé z nich vypěstovat samy. Anebo si udělat rodinný výlet a zabavit děti sběrem jarních rostlin. Kromě léčivých čajů a chutných pokrmů je využijete i jako kosmetická zkrášlovadla.

Článek

I pro vaše potomky může být (samozřejmě, pokud se jich právě nezmocnil pubertální odpor k jakékoli společné aktivitě) zábavou, jak pomoci při setí a sázení, ale hlavně spojení procházky s vlastivědným poznáváním a sbíráním „kytiček".

Dopřejte si jarní kúru

Už odpradávna naši předci věděli, že organismus je po zimě vyčerpaný a je třeba ho „vyčistit" a posílit. Většina z nás proto celé rodině „zvyšuje dávky" vitaminů, kromě toto lze běžně sehnat různé čistící a povzbuzující čaje. Ale použít ty vlastnoručně vypěstované nebo nasbírané ingredience má přece jen svůj půvab a často i větší efekt. Navíc řada z nich skýtá širokou škálu látek a účinků, takže jsou to vlastně takové „multivitaminy". Používá se například odvaru z kopřiv, vhodná je i pampeliška, podběl, petrklíč...

Pokud samy pěstujete květiny, nezapomeňte zasít nebo zasadit macešky. Do jarní kúry se používá jejich nať, kterou si můžete také nasušit na příští rok. Pokud přimějete děti, aby dvakrát denně vypily šálek některého z těchto odvarů nebo jejich kombinaci, vězte, že jejich imunitě to jedině prospěje.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jarní louka nabízí zdraví i krásuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Přírodní kosmetika pro krásu

Jak známo, už staří Egypťané a Římané používali různé rostliny ke zkrášlení a ozdravění pleti, mnohé z nich se stále používají v kosmetickém průmyslu. Ale pleťovou vodu nebo masku si můžete připravit i samy. Jako pleťovou vodu lze použít vývar z kopřiv, heřmánku, řebříčku, květů měsíčku, listů jitrocele. Jestli máte doma uhrovitého puberťáka nebo puberťačku, doporučte jim květy černého bezu. Náročnější je pleťová maska z brutnáku, jehož listy se utřou s trochou mouky, alternativou je syrová rozstrouhaná karotka s trochou olivového oleje.

Blahodárné účinky na růst a kvalitu vlasů má kromě kopřivového nálevu také odvar z heřmánku, šalvěje, kopřivy, řebříčku či květů petrklíče.

Relaxujte v bylinné koupeli

Bylinné koupele mají povzbudivý vliv jak na naše tělo (nejen z hlediska prokrvení pokožky, ale také třeba pomáhají upravit činnost žláz s vnitřní sekrecí), tak na psychiku. Většina z nich má především relaxační a uklidňující efekt, takže se doporučují před spaním - rozhodně jsou při mírné nespavosti lepší než prášky na spaní. Vhodná je meduňka, rozmarýn, březový list, máta, proti nadměrnému pocení působí šalvěj. Pro tento účel si také můžete v lese nasbírat borovicové pupence. Zklidňující účinky má rovněž kopr, který kromě koupelí kdysi používali sportovci a gladiátoři k masážím a posílení svalů (a pokud věříte na démony, kopr je prý dokáže zahánět, Římané si také dělali „koprové věnce" proti bolení hlavy).

Na bylinnou koupel stačí dvě stě gramů rostliny, zbytek vany dolijeme teplou vodou.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Do koupele přidejte okvětní lístkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

„Zelená" kuchyně

Řadu léčivých rostlin lze používat nejen jako koření, ale i ve větším množství k přípavě ozdravujících pokrmů. Magdalena Dobromila Rettigová ve svých vyhlášených receptech uvádí mimo jiné jarní polévku ze šťovíku, listů sedmikrásek, fialek a dalších rostlin.

Obecně je v kuchyni neznámější kopřiva. Kromě nejen velikonoční nádivky je vhodná i jako základ nebo součást salátů, do pomazánek, do špenátu nebo jako výhradně „kopřivový špenát", k zahození není ani kopřivová polévka s kořenovou zeleninou a smetanou.

Salát můžete připravit také z podbělu (nebo s podbělem) či z listů pampelišek. Kdo má rád kyselá jídla, mohla by mu zachutnat šťovíková omáčka, zjemněná smetanou a muškátovým oříškem...

Nabídka dalších receptů a variant využití planých i zahradních plodin by mohla pokračovat ještě dlouho. V každém případě doufáme, že alespoň některé naše náměty budou pro vás inspirací. Takže nechť jste vy i celá vaše rodina krásní, zdraví a pochutnáte si.

Reklama

Související témata:

Načítám