Hlavní obsah

Lehká večeře do 25 minut? Máme pro vás hned 3 nápady!

Foto: Profimedia

V horku nejvíc bodnou rychlá jídla s letní zeleninou

Ani nedostatek času či nechuť trávit v parnu v kuchyni víc než 25 minut nemusí pro vaše drahocenné chuťové buňky znamenat žádné utrpení – uvařit totiž můžete i během chvíle. A to náramné dobroty!

Článek

V parném létě často i ti největší mlsouni upustí od vyvařování a raději než se pařit v kuchyni, vezmou zavděk třeba i studenou večeří. S dnešními recepty se ale nemusíte nijak omezovat, rozhodně si totiž pochutnáte, a přitom vám vaření zabere méně než půlhodinku času. Pikantní špagety s rajčátky, česnekem a krevetami jsou plné letních chutí, lehké špízy se salátem a kokosovým dresinkem zase potěší vegetariány a pečené kuřátko s kukuřičnými lupínky a restovanou dýní potěší i ty nejnáročnější jazýčky.

Pikantní špagety s krevetami

Na 4 porce potřebujete:350 g semolinových těstovin, 400 g menších krevet, olivový olej, 2 červené cibule, 6 stroužků česneku, chilli papričku, 2 hrsti cherry rajčátek, ½ plechovky sekaných rajčat, 150 ml bílého vína, lžíci másla, limetku, 2 hrsti zelených lístků (špenát, mangold, rukola), sůl, pepř

Foto: Iceland

Intenzivní chuť rajčat, česneku a krevet vás rázem přenese do jižních krajů

Postup: Těstoviny dejte vařit podle návodu na obalu a mezitím připravte omáčku: na dostatečném množství olivového oleje zpěňte pokrájenou červenou cibulku, po chvilce přihoďte nasekaný česnek a chilli a rozpůlená cherry rajčátka. Nechte chvíli opékat, poté podlejte trochou vody a rajčátka rozmáčkněte vidličkou, aby pustila šťávu a trochu se rozvařila. Když se všechna tekutina odpaří, podlejte zeleninu bílým vínem a nechte ho opět vyvařit. Ke změklým rajčátkům přidejte i ta konzervovaná, trošku vody a krevety a nechte několik minut povařit, jen dokud nejsou krevety hotové (doba záleží na jejich velikosti).

Na závěr zjemněte máslem, dochuťte limetkovou šťávu, solí a pepřem a vmíchejte uvařené špagety a čerstvé špenátové nebo jiné lístky.

Vegetariánské špízy se salátem s kokosovým dresinkem

Na 4 porce potřebujete:125 ml kokosové smetany, lžíci bílého balzámového octa, 1/2 lžíce medu, 4 silné krajíce chleba, olivový olej, 1 cuketu, 12 sušených rajčat, 12 srdcí artyčoku, 12 oliv, hrst čerstvé bazalky, 100 g rukoly, pepř, sůl

Foto: Alpro

Křupavé špízy doplňte salátem s lehkým kokosovým dresinkem

Postup: Nejprve si připravte kokosový dresink: smíchejte kokosovou smetanu, balsamico a med a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Chleba nakrájejte na větší kostky a dozlatova je opečte na troše oleje nebo nasucho. Cuketu nakrájejte na tenké plátky a okořeňte čerstvě mletým pepřem a solí. Na špízy pak střídavě napichujte cuketu, kusy chleba, rajčata, srdce artyčoku a olivy. Nyní je můžete buď lehce ogrilovat, nebo klidně podávat syrové. Servírujte je se salátem z rukoly a bazalky přelité kokosovým dresinkem.

Kuřecí prsa v lupíncích s pečenou dýní

Na 4 porce potřebujete:600 g kuřecích prsou, 80 g másla, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce nasekaných bylinek (rozmarýn a tymián), 4 lžíce BBQ balzamikového krému, 100 g hladké mouky, 3 vejce, 400 g kukuřičných lupínků, 600 g muškátové dýně, 100 g salámu chorizo, lžíci medu, 250 g zakysané smetany, sůl

Foto: Kalamáta Papadimitriou

Marináda z balzámového krému dodá kuřátku nevšední chuť i šťavnatost

Postup: Do očištěných kuřecích prsou vyřízněte malou kapsu, do které vložte špalíček másla (ten můžete i předem zamrazit). Z BBQ balzamikového krému, 2 lžic olivového oleje, lžíce bylinek a soli vymíchejte marinádu, ve které nechte kuře marinovat minimálně dvě hodiny, ale klidně přes noc.

Maso poté vyjměte z marinády, lehce osušte, z jedné strany pomoučněte, namočte v rozšlehaných vejcích a vložte do rozdrcených kukuřičných lupínků. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut dozlatova. Mezitím si nakrájejte dýni na 2centimetrové kostky a opečte ji na zbylém oleji do změknutí. Před koncem přidejte na nudličky nakrájené chorizo, lžíci bylinek, osolte a zakápněte lžící medu. Zakysanou smetanu lehce osolte a podávejte ke kuřeti s dýní.

Co máte k večeři vy, když nechcete v kuchyni strávit moc času, ale přitom vás honí mlsná?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama