Hlavní obsah

Lék na rakovinu? Už ho testují!

Foto: Isifa

Bude rakovina brzy vyhubena?Foto: Isifa

Reklama

Zázračná injekce, která umí porazit rakovinu? Zní to jako sci-fi, ale v Británii už vakcínu, která by si měla poradit v podstatě se všemi druhy nádorů, testují! A nemocní by se jí podle všeho mohli dočkat už za dva roky!

Článek

Znamenalo by to revoluci v léčbě rakoviny a šanci na život pro miliony lidí z celého světa, kteří se s nádorovým onemocněním potýkají. Injekce Telo Vac, o které informoval britský deník Daily Mail, patří do nové generace léků, které využívají obranné schopnosti organismu bojujícího proti nemoci. A přestože vakcíny obecně fungují spíše jako prevence, tedy ochrana před vznikem onemocnění, tato převratná novinka je primárně určena na léčbu už vzniklého nádoru, jehož šíření a růst by měla umět zastavit.

Už se testuje!

Zní to neuvěřitelně krásně, vědci i lékaři na vakcínu hodně vsází. V Británii již byla podána stovkám pacientů trpících rakovinou slinivky břišní, která je pokládána za jednu z nejnebezpečnějších forem nádorového onemocnění. Tento typ nádoru, kterému podlehl i herec Patrick Swayze, totiž zabije pacienty většinou do šesti měsíců od zjištění diagnózy.

Do největší studie svého druhu se v Británii zapojilo 53 nemocnic a více než tisíc mužů a žen s rakovinou slinivky břišní v posledním stadiu. Část z nich byla léčena standardními doposud využívanými postupy, druhé pak byla vedle běžné léčby podána i vakcína Telo Vac. A přestože oficiální výsledky studie budou k disposici až příští rok, už teď je jasné, že mnoha pacientům injekce dokázala prodloužit život až o dva roky. Navíc i dřívější, mnohem méně rozsáhlé testy prokázaly, že látka nemocným pomáhá a prodloužila jim život v průměru o tři měsíce.

U testovaných pacientů ale byla nemoc už v posledním stadiu, takže na celkové uzdravení v podstatě nebyla šance. I přesto vakcína dokázala jejich život alespoň prodloužit. Nicméně vědci předpokládají, že pokud by byla podána dříve, tedy v ranějším stadiu rakoviny, dokázala by nemocné zcela uzdravit.

Foto: Thinkstock

Vakcína zatím dokáže prodloužit život nemocnéhoFoto: Thinkstock

Jak to funguje?

Zázračná vakcína se zatím sice testuje jen na lidech s nádorem slinivky břišní, ovšem vědci se domnívají, že její využití by mohlo být mnohem širší. Měla by si umět poradit i s nádory kůže, plic, jater, prostaty i prsou.

Vakcína totiž neútočí přímo na rakovinné buňky, jako většina existujících léků, ale využívá sílu imunitního systému bojujícího s tumorem. Podporuje ho v tom, aby našel a následně zničil enzym s názvem telomeráza, který se v nádorových buňkách objevuje ve vysokých koncentracích. Tento enzym rakovinným buňkám pomáhá s mnohačetným dělením, a tak podporuje nádor v růstu a šíření. Když je ale jeho funkce zablokována, nádorové buňky po několika děleních umírají.

„Když má člověk rakovinu slinivky, je to jako časovaná bomba uvnitř těla. Buňky rakoviny slinivky jsou totiž za normálních okolností pro imunitní systém těla v podstatě neviditelné, ale ta vakcína na ně tělo upozorní a ono začne bojovat. Je to jako by měl organismus pásku přes oči a Telo Vac mu ji strhnul,“ vysvětluje profesor na Liverpoolské univerzitě John Neoptolemos.

Žádné nežádoucí účinky

Vakcína Telo Vac skutečně vypadá jako zázrak. Její použití je univerzální, umí vybudit imunitní systém k boji, dokáže zablokovat enzym pomáhající nádoru v růstu, a navíc prý nemá ani žádné vedlejší nežádoucí účinky.

Vůbec neohrožuje zdravé buňky, protože jejich hladiny telomerázy jsou příliš nízké, aby to imunitní systém obtěžovalo. Proto nepříjemné vedlejší účinky, jako je například vypadávání vlasů, zvracení a nevolnosti, u vakcíny nehrozí.

Dočkáme se možná už za dva roky

A další úžasnou zprávou je to, že pokud všechny testy dopadnou dobře, vakcína bude k disposici už na konci roku 2013. „Pevně věříme, že se vakcína Telo Vac stane součástí standardní péče nejen pro nádor slinivky, ale i pro jiné druhy rakoviny. Tedy věříme, že se ve velmi brzké budoucnosti mezi nemocné dostane univerzální vakcína proti rakovině,“ říká doktor Jay Sanghae Kim, zakladatel korejské společnosti Gem Vax, která vakcínu Telo Vac vyvinula.

Doufejme tedy, že jeho víra není planá. Protože co víc by si lidstvo mohlo přát, než mít lék na tak zákeřnou a zabijáckou nemoc?

Co si o tom myslíte? Že by vědci skutečně objevili zázračnou vakcínu proti rakovině?

Reklama

Načítám