Hlavní obsah

Hra se smrtí: Jak poznat léky, které vás mohou i zabít?

Foto: thinkstock

Nekupujte příliš levné léky, například na internetuFoto: thinkstock

Reklama

Spolknete prášek, který vám má pomoci se uzdravit, a on vás zabije. To je sice nejhorší scénář, v němž má hlavní roli padělek některého z léků, ale reálný je. Jak je včas odhalit?

Článek

Když naposledy dělaly evropské celní úřady akci, která měla zajistit padělky léků na hranicích EU, našly jich za pouhé dva měsíce 34 milionů balení. Proč obchod s padělanými léky a potravními doplňky tak kvete?

Odpovědí jsou jednoznačně obrovské zisky. „Padělky se vyrábějí v katastrofálních hygienických podmínkách s minimálními náklady. Právě pro velké zisky se padělají nejvíce nejžádanější léky – ty, které používá nejvíc lidí,“ říká David Shore, expert na sledování padělků firmy Pfizer, který má s padělateli léků zkušenost i jako bývalý agent Scotland Yardu.

Jde o léky na léčbu psychických onemocnění, na léčbu vysokého tlaku a cholesterolu, antibiotika, cytostatika, léky na Alzheimerovu nemoc. Často i přípravky bez předpisu, které mají zlepšit erekci, anabolické steroidy, ale i na hubnutí.

Foto: thinkstock

Nejčastěji padělanými léky jsou ty, které užívá nejvíc lidíFoto: thinkstock

Jak poznáte padělek?

„Zpozorněte, když vám někdo nabízí k prodeji lék na předpis, ale i pokud jde o lék či doplněk výrazně levnější, než je obvyklé. Pak to je s velkou pravděpodobností padělek nebo lék, který vypadl z oficiálního distribučního systému,“ varuje Mgr. Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

Pokud vás nevarují tyto „příznaky“ – tedy cena a neoficiální způsob prodeje – většinou přes internet, od neznámého člověka, na inzerát – pak máte většinou malou šanci padělek od originálu poznat. „Určitě to nejde podle krabičky, protože ty vypadají velmi důvěryhodně. Většinou to jde například podle tvaru tabletky, její barvy, velikosti či provedení… ale i to dokáže většinou jen školený odborník nebo samotný výrobce,“ uvádí Pavel Březovský, ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Foto: nebezpecneleky.cz

Příklad originálu a padělku – jen odborník pozná rozdílFoto: nebezpecneleky.cz

Jak velké je riziko?

Riziko, že na padělek narazíte, je tím větší, čím častěji nakupujete z méně ověřených zdrojů. Asociace inovativního farmaceutického průmyslu průzkumem zjistila, že více než polovina dotazovaných o padělcích slyšela, osobní zkušenost s nimi potvrdila 2 % respondentů. Padělky léčiv podle průzkumu není schopno rozeznat 76 % dotazovaných, jejich nabídku pak 63 %.

„Výsledky průzkumu potvrzují, že všeobecná znalost v oblasti padělků léčiv je nízká. Padělané léky jsou přitom velmi nebezpečné a boj proti nim musí být systematický,“ uvedl Mgr. Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

V čem jsou padělky nebezpečné?

„V tom lepším případě neobsahují vůbec žádnou účinnou látku, jen například škrobovinu nebo kukuřičnou mouku. Takový ,lék' nemůže pacienta poškodit na zdraví,“ říká šéf SÚKLu.

V horším případě jsou padělky z látek, které zdraví ohrozit mohou – barvu léku může napodobit prášek z cihel, lesk tabletce dodá lak na podlahu. „V padělcích jsou pesticidy, těžké kovy, ale i tiskařský inkoust, barva na dálnice. Mnoho lidí už zabila velká dávka hliníku či arzenu. Děti umíraly poté, co užívaly padělaný lék na kašel s nemrznoucí směsí. Padělky mohou obsahovat i mnohem více účinné látky, než vaše tělo zvládne, což může způsobit smrt nebo trvalé následky,“ říká David Shore.

Reklama

Načítám