Hlavní obsah

Léky z kuchyně

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ovocné kyseliny provoní váš dechFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

2. díl -  Cibule, jablko nebo švestky patří nejenom na talíř, ale umějí léčit i naše tělo. A věřte, že tyto chytré přírodní léky mohou mnohdy pomoci daleko více než chemické preparáty z lékárny.

Článek

Švestky a syrovátka

Sušené švestky obsahují spoustu vlákniny. Ta ve střevě nabobtná a tak podnítí jeho aktivitu. Syrovátka její účinek navíc ještě znásobí - a také ona skvěle aktivuje trávení. Budete se cítit opravdu fit! Tip: Švestková syrovátka Pět sušených švestek nakrájejte nadrobno a smíchejte se 200 ml syrovátky nebo obojí rozmixujte v mixéru. Takto připravený nápoj vypijte po malých doušcích. A ještě jedna dobrá rada - když švestky přes noc namočíte ve vodě, účinek tím ještě posílíte. Pro lepší chuť můžete k nápoji přidat navíc i trochu medu.

Cibule

To, co nám při krájení cibule vhání slzy do očí, je zároveň i léčivé - ostré éterické oleje totiž výrazně tlumí záněty a mírní veškeré bolesti. Tip: Cibulový obklad zastaví bolení ucha Jednu větší cibuli nakrájejte na drobné kousky a zabalte do většího bavlněného kapesníku. Nejméně na třicet minut pak přiložte na bolavé ucho. Tuto cibulovou terapii opakujte, dokud problémy neodezní.

Zázvor

Spolehlivě zahání nevolnost a pomáhá předcházet zvracení. Tip: Zázvorový čaj mírní nevolnosti Kousek zázvoru nakrájejte na tenké plátky, přelijte litrem vroucí vody a přikrytý nechte louhovat 15 minut. Pijte po dávkách během dne.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Éterické oleje z cibule tlumí zánětyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Ocet a sůl

Kyselina z octa a mořská sůl jsou jednička v boji proti bradavicím. Nečekejte však zázraky hned, léčba může trvat i několik týdnů. Tip: Octovo-solná náplast proti bradavicím 50 ml octa a dvě lžičky mořské soli dejte do prázdné vysoké sklenice, dobře promíchejte a nechte dvanáct hodin stát na jednom místě. Na bradavice večer naneste několik kapek tohoto roztoku a přelepte je polštářkovou náplastí. Nechte působit přes noc. Opakujte denně.

Citron a jablko

Ovocné kyseliny podpoří tvorbu slin a výrazně tak zneutralizují zápach v ústech. Tip: Citronové jablko proti zápachu z úst Jablko nakrájejte na malé kousky a hodně pokapejte citronem (případně lunetkou). Důkladně a pomalu žvýkejte. Opakujte alespoň pětkrát denně.

Od teď už nemusíte utrácet zbytečně peníze za některé léky. Věřte tomu, co máte doma, a vyzkoušejte to. A věděla jste, že nejen pro zdraví mohou být potraviny užitečné? Například okurková maska umí skvěle hydratovat pleť, tvaroh zase stáhne póry a peeling rozdrcenými mandlovými zrníčky obličej prozáří.

Reklama

Související témata:

Načítám