Hlavní obsah

Léky z úlu: co všechno dokážou včelí produkty?

Foto: Auhustsinovich; Shutterstock.com

Foto: Auhustsinovich; Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Med patří do jídelníčku i domácí lékárničky po staletí, ale včely vám toho mohou nabídnout mnohem více! Objevte široké použití dalších produktů z úlů. Věděli jste, že se využívá i donesený pyl?

Článek

Včely jsou jedněmi z našich nejpřínosnějších přírodních pomocníků. Dá se totiž říci, že vše, co vyprodukují, může být prospěšné. Jen vědět, k čemu.

Med je čím dál oblíbenější, o čemž svědčí i statistiky. Průměrně každý Čech zkonzumuje kilogram medu ročně. Maže se na chleba, sladí se jím čaj, používá se v sauně, při masážích… Ostatně i my jsme vám radili, na co si při koupi medu dávat pozor. Sladká béžová hmota však není jediným včelím pokladem.

Foto: Eugenia Lucasenco; Shutterstock.com

Barva propolisu se liší podle druhu stromů, ze kterých byl sbírán i podle jeho stáří od hnědé přes červenou až po nazelenalou či černouFoto: Eugenia Lucasenco; Shutterstock.com

Znáte včelí tmel?

O propolisu už většina lidí slyšela, ale jen zlomek z nich tuto pryskyřičnou látku zkusil. A to je škoda. Stačí jen okopírovat chování včel. Ty používají propolis jako stavební materiál s antibakteriálním účinkem. Ano, propolis umí dezinfikovat. Této vlastnosti se od dob starých Egypťanů využívá i v lidovém léčitelství. Díky obsahu přírodních pryskyřic a éterických olejů ničí či zastavuje bujení virů, plísní, některých bakterií a kvasinek.

V podobě tinktury (látka rozpuštěná v alkoholu) se doporučuje k léčbě zánětů dásní nebo aft. Podává se i při onemocnění horních cest dýchacích, zánětech žaludku nebo močových cest. V podobě mastí se propolisem léčí proleženiny, ekzémy či popáleniny.

Jako v mnoha jiných případech, i zde je třeba ostražitosti. Uvádí se, že až půl procenta populace může mít sníženou snášenlivost včelích produktů, proto je třeba vždy před prvním použitím provést test. Na kůži kápnete nebo namažete nepatrné množství přípravku a počkáte několik hodin, zda nedojde k zarudnutí.

Foto: Shaiith; Shutterstock.com

Za rok průměrně velké včelstvo spotřebuje 25 až 40 kilogramů pyluFoto: Shaiith; Shutterstock.com

Energie na dosah

Mateří kašička je světlá hmota, která se tvoří ve slinných žlázách včelích dělnic. Slouží ke krmení královny, a hlavně při kladení zárodku nových včelích matek. Larva i matka jsou po ní schopny přibrat za den až dvojnásobek váhy.

Už z tohoto popisu je jasné, že půjde o „nadupanou“ látku. Díky složkám připomínajícím ženské hormony se mateří kašička využívá k upravení menstruačního cyklu, tišení bolestí s ním spojených a ke zmírnění klimakterických projevů. V tradiční čínské medicíně je mateří kašička doporučována při rekonvalescenci.

Z květů do skleničky

Pyl vlastně není včelím produktem, ale s úlem rozhodně souvisí. Existují dva druhy pylu: čerstvý (rouskovaný), právě přinesený a uložený, zpracovaný, zvaný perga. V moderní léčbě alergií se pyl používá jako autovakcína k posilování obranyschopnosti. Kromě zmírňování projevů senné rýmy a astmatu pyl dovede zpomalovat stárnutí, zlepšit fyzickou výkonnost a léčit prostatu.

Z dalších včelích produktů zmiňme ještě vosk, z něhož se vyrábějí aroma svíčky k podpoře léčby dýchacích cest.

Proti revmatismu a takzvanému tenisovému lokti se pak využívá i včelí jed neboli apisin, ale tato oblast je velmi široká a budeme se jí věnovat v některém z dalších článků.

Vyhledejte v okolí včelaře a zajděte si k němu pro trošku těch přírodních pokladů. Určitě nebudete litovat!

Načítám