Hlavní obsah

Levná večeře: Křupavé bramboráčky

Foto: Ondřej Kroutil

Pochutnejte si na křupavých a voňavých bramboráčcíchFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Pár brambor, charakteristický česnek, vajíčka, špetka majoránky a vynikající levná večeře je na světě! Že jste se do česko-slovenské klasiky zatím nikdy nepustily? Zkuste to s naší Školou vaření! Šéfkuchař Martin Bušek a jeho žákyňka Janka znají spoustu triků na to, aby se vám křupavé placičky z brambor konečně povedly!

Článek

Každou středu na www.prozeny.cz vychází nový díl speciálního kulinářského projektu Škola vaření. Doteď jste se díky Martinovi a Janě už mohly naučit lososa s fenyklovým zelím, palačinky, bramboračku či skvělé rizoto. Dnes vám přinášíme páté video, ve kterém vám šéfkuchař Martin Bušek prozradí tajemství vynikajících křupavých bramboráků:

Nestihly jste? Nevadí!

Dnešní video bylo docela svižné. V případě, že vám při zapisování potřebných ingrediencí v tom fofru padala tužka, tak ji už ani nesbírejte z podlahy, ingredience jsem vám sem přepsal.

Na 4 porce křupavých bramboráků potřebujete: 1 kg brambor, 200 g hladké mouky, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 2 lžíce majoránky, lžíci soli, špetku drceného kmínu, špetku drceného pepře, olej na smažení.

A postup? Vezměte si s sebou do kuchyně notebook a vařte rovnou podle videa!

U malého chemika

Určitě jste si všimly (a to nejen na videu, ale třeba i u zkušených kuchařek), že se brambory po oloupání namáčejí do vody. Proč? Je to stejné jako u jablek nebo banánů. Když bramboru oloupete, narušíte tím buněčné stěny a z nich se tak dostanou ven některé látky – např. žlutá barviva flavonoidy. Následuje chemická reakce se vzduchem a hnědá brambora je na světě. Tomu se dá zabránit právě tím, že bramboru po oloupání namočíte hned do vody. Při přípravě bramboráků se stává, že zhnědne celé těsto. I tomu se dá vyhnout šikovným trikem se struhadlem. Zajímá vás jak? Podívejte se na video!

Bramborákový upgrade

Nikdo mi nevymluví, že nejlepší bramboráky jsou ty křupavé bez jakýchkoli dodatků. Pokud ale se mnou zásadně nesouhlasíte, mám tu pár tipů na vylepšení těsta:

  • přidejte kousky nakrájeného uzeného masa, šunky, kysané zelí nebo ovesné vločky
  • vynikající jsou i prohřáté škvarky či zakysaná smetana nebo tvaroh
  • vyzkoušejte i nadrobno nakrájené houby či kousky hermelínu nebo zeleniny

Hotová kouzla se dají udělat i s náplněmi. Nejjednodušší je bramboráky hned po usmažení posypat nadrobno nastrouhaným sýrem. Dobrá je i varianta se špenátem (čerstvý špenát na šalotce a rozpuštěný tavený sýr) a pikantní směsí (kousky vepřového masa osmažené na cibulce, lžíce hořčice, feferonka a mletá paprika). Díru do světa udělá i osmažené kuřecí prsíčko s plátkem eidamu.

Příští týden si posvítíme na italské těstoviny a připravíme si vynikající špagety. A teď pozor: Dávaly jste při sledování videa pozor? Otestujte se, jestli jste pátý díl Školy vaření zvládly. Speciální kulinářský test najdete ZDE!

Reklama

Související témata:

Načítám