Hlavní obsah

Líčení a péče s atopickým ekzémem

Foto: Thinkstock

Pokožka s atopickým ekzémem vyžaduje neustálou péčiFoto: Thinkstock

Reklama

Atopický ekzém není problémem, který by ohrožoval na životě, ale přesto dokáže pěkně potrápit. Vždyť které z nás by nevadila věčně vyprahlá pokožka, na které se tvoří šupinky, puchýřky či prasklinky? Trápí-li ekzém i vás, poradíme vám, jak pečovat o tvář i tělo a jak se šetrně nalíčit.

Článek

Atopický ekzém nebo také atopická dermatitida je onemocnění kůže, které je charakteristické nepřiměřenou reakcí organismu na okolní látky. Projevuje se zejména nadměrnou suchostí a také svěděním. Právě díky svědění a následnému škrábání se atopický ekzém často zhoršuje a objevují se zánětlivá místa nebo puchýřky. Často se objevuje už v kojeneckém věku, ale není výjimkou ani to, že se najednou vyskytne u dospělého člověka. Svou roli hraje také genetika, máte-li atopický ekzém, je dost možné, že se objeví i u vašich potomků.

Šetrné krémy jsou základ!

Postižení atopickým ekzémem mají v pokožce nižší obsah lipidů a rychleji ztrácejí vodu ze svrchní vrstvy pokožky. O to je pro ně důležitější časté promazávání kůže a to i v případě, že je jejich pokožka momentálně relativně „v klidu.“ Jestliže trápí atopický ekzém i vás, měla byste sáhnout po krému minimálně dvakrát denně. „Ženy s atopickým ekzémem by měly používat výhradně dermokosmetiku z lékárny, která je bez parfemace a konzervantů,“ říká dermatoložka Ivana Bäumeltová z Lasermedu a dodává: „Obzvlášť teď v zimě je zapotřebí pokožku hodně promašťovat. Výborné jsou například masťové základy z lékárny jako mast Leniens nebo Cutilan.“

TIP:Na tělo zkuste regenerační tělové mléko s 10% urey od Eucerinu, na pleť potom šetrnou čisticí emulzi a pleťový krém Cétaphil.

Na foto zleva: tělové mléko s ureou Eucerin, odličovací roztok Bioderma, hydratační mléko Cetaphil, krém Bioderma, mýdlo La Roche-Posay, odličovací roztok Cetaphil

Pozor na mýdlo!

I mytí obyčejným sprchovým gelem nebo mýdlem by pro vás mělo být tabu. Porozhlédněte se po řadě Atoderm od Biodermy, značce A-derma, Avéne nebo Eucerin. Přednost dejte přitom sprchování vlažnější vodou, nikdy ne příliš teplou. Když už volíte koupel, přidejte speciální pečující olejíčky a pokožku nedřete ručníkem, jen ho jemně přikládejte. Pozor si dejte na chlorovanou vodu, působí-li vám potíže i voda doma, můžete si pořídit sprchový filtr, stojí kolem tisícikoruny a odstraní z vody volný chlór či jiné dráždivé látky.

TIP:Sprchový gel nebo mýdlo nahraďte šetrným sprchovým olejem A-derma Exomega. Obsahuje výtažek z ovsa a aminokyseliny Omega 6. Při koupeli použijte Změkčující a zklidňující přípravek do koupele Avéne Trixera Bain Emollient. Zkusit můžete i mýdlo v kostce Lipikar od La Roche-Posay.

Na foto: lesk na rty, rtěnka, řasenka a stíny La Roche-Posay, mozaikový pudr a tužka na obočí Avéne, make-up a pudrový make-up Aera Teint, Vichy.

„Dekorativku“ jen z lékárny

Atopická pleť by se neměla ničím zbytečně dráždit, ale je jasné, že i dámy s tímto problémem chtějí dobře vypadat. Patříte-li do této skupinky i vy, odolejte pokušení testovat kosmetiku z drogerie nebo parfumerie a i pro dekorativní kosmetiku zamiřte do lékárny. Nejbohatší řadu dekorativní kosmetiky má asi Avéne a jmenuje se Couvrance. V té najdete spoustu výrobků od make-upu, korektoru, tvářenek až po rtěnky nebo krásné mozaikové pudry. Dekorativní kosmetiku má i La Roche-Posay, Vichy má dobré make-upy. „Výhodou lékáren je také to, že jsou vám k dispozici dermokosmetické poradkyně a často vám nabídnou také testery, takže si všechno můžete nejprve vyzkoušet,“ říká dermatoložka Ivana Bäumeltová.

TIP: Dobrým řešením jsou paletky tří očních stínů od La Roche-Posay, pudry Aera Teint od Vichy nebo řasenka Respectissime Extension od La Roche-Posay.

Jak vidíte, i s atopickým ekzémem můžete být krásná!

Reklama

Související témata:

Načítám