Hlavní obsah

Loftový byt, který bourá mýty. Je levný a úsporný

Foto: x-loft

Nové loftové byty jsou krásné, úsporné a levnéFoto: x-loft

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamilovali jste se do loftového bytu, ale odrazují vás mýty, které kolem něj panují a tvrdí, že velkými okny uniká spoustu tepla, je ideální pro mladé a nevhodný pro rodiny s dětmi nebo že je toto bydlení předražené? Vyvedeme vás z omylu! Pojďte se podívat na byt, který se řadí mezi energeticky úsporné, a koupíte ho za necelé tři miliony korun!

Článek

Dvě patra, dvě místnosti – tak by šlo jednoduše popsat tento loftový byt s podlahovou plochou čtyřicet pět metrů. I když výška oken dosahuje až pět metrů, díky kvalitnímu zasklení činí náklady na provoz tohoto bytu jen 1450 korun měsíčně. Líbí se vám?

Jen pro mladé?

Loftové bydlení bývá prezentováno jako způsob života mladých, umělců a hlavně pánů bez závazků. „Říká se, že loft je bydlení především pro mladé, trochu extravagantní, nezávislé, bez dětí. Možná je to pravda, ale já omezení ve věku či stylu života nevidím. Podle mě, kdo jednou bydlel v loftu, už se mu do normálního bytu chtít nebude," říká architekt Jakub Masák z ateliéru Masák & Partner, který obytný komplex nedaleko Libeňského pivovaru navrhoval.

Foto: x-loft

Loftovému bytu dodává na kráse nejen pětimetrové oknoFoto: x-loft

A vyvrátil nejen mýtus o tom, že jsou lofty určené jen pro někoho. Stejně tak popřel, že jde o byty málo úsporné s drahým provozem. A také ne zrovna snadné na úklid.

I když použité materiály připomínají tradiční lofty – najdete zde kov, povrchy imitující beton a podobně – zcela odpovídají současným nárokům na jednoduchou údržbu a odolnost. „Snažili jsme se o maximální využití moderních materiálů a postupů. Například v koupelně na zdi je betonová stěrka. Použili jsme také nerez plech a na podlahu praktické lamino. V obývací části je na stěnách sádrová stěrka – vypadá lépe než obvyklý povrch, stejně tak jako vinyl," vyjmenovává Jakub Masák..

Foto: x-loft

Industriální styl zjemnily v obýváku zelená a fialová barvaFoto: x-loft

A problém nedělají ani okna, která v nejvyšším bodě měří na výšku pět metrů. Architekti sem použili izolační trojskla, která nejen brání úniku draze zaplaceného tepla, ale zároveňvýborně izolují hluk a zlepšují tepelnou pohodu v bytě.

Byty se řadí do nízkoenergetické kategorie nejen díky dokonalé izolaci a rekuperační jednotce, díky níž větráte, aniž byste si dovnitř pouštěli otevřeným oknem studený vzduch. Na střeše objektu se nacházejí solární kolektory, které v létě zadarmo ohřívají skoro všechnu teplou vodu. V zimě s ohřevem pomáhá plynový kotel, kterým je objekt vytápěn.

Foto: x-loft

Jedno patro slouží jako propojený obývák s kuchyní, druhé jako ložniceFoto: x-loft

Patro pro život, patro pro spánek

Interiéru dominuje bílá barva, kterou na několika místech oživuje dřevo a tmavé odstíny na podlaze a schodišti. Bílá kuchyňská linka dostala tvar písmene L a doplňují ji nerez vestavné spotřebiče, které barevně ladí s pracovní deskou i podlahou. Horní skříňky jsou pouze při jedné straně, druhou pod schody zdobí pouze komínová digestoř.

Foto: x-loft

Šedá, bílá a fialová se opakují i v ložniciFoto: x-loft

Industriální vzhled zjemňuje dřevěný barový stůl a doplňky v zelené a fialové barvě v obývací části.

Bílá, tentokrát ve spojení s hnědým dřevem a fialovou barvou, se objevuje i v ložnici. Ta je od obytné zóny oddělená jen zábradlím. Postel s bílým rámem doplňují dva noční stolky s lampami. Osobitý charakter dodávají místnosti fialový koberec a s ním sladěný obraz i ložní prádlo. Nezbytné úložné prostory nabízí velká vestavná skříň. Stejně jako v přízemí i zde jsou použité materiály odkazující na industriální základ loftů - sklo, kov nebo vinyl na podlaze.

Foto: x-loft

Dřevěný bar ladí se stejnými schodnicemiFoto: x-loft

Foto: x-loft

Bílou linku doplňují šedá pracovní deska a nerezové vestavné spotřebičeFoto: x-loft

V bytě se nachází velká koupelna, vybavená vanou a nízkým umyvadlem posazeným na dřevěné desce, která tak vytvořila kolem dokola nezbytnou odkládací plochu. Bílou sanitární keramiku doplňují opět barvy kovu a dřeva.

Foto: x-loft

Bílé umyvadlo je posazené na dřevěné pracovní desce, ta nabízí odkládací plochuFoto: x-loft

Dominantním prvkem přesto zůstávají velká okna, která majitelé ničím nezakryli. Nechali vyniknout jejich krásu.

Hledáte zajímavé a krásné bydlení? Inspirujte se zde: Jak se bydlí v luxusním loftu?, Půdní byt, který stále roste! nebo Jak vypadá ideální dům pro ženy?.

Foto: x-loft

Do poměrně velké koupelny se vešla i vanaFoto: x-loft

Ještě si myslíte, že loftové byty vypadají jako staré neútulné továrny?

Reklama

Související témata:

Načítám