Hlavní obsah

Ložnicové vychytávky: Jak z ní uděláte za pár hodin místo snů?

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Reklama

Býváte ráno rozladění a večer špatně usínáte? Možná by to chtělo trochu zpříjemnit atmosféru ve vaší ložnici. Že na to nemáte čas? Máme pro vás pár fíglů, díky kterým to zvládnete během několika hodin.

Článek

Už jste někdy přemýšleli o tom, že právě ložnice vás po probuzení vítá do nového dne, zatímco před usnutím v ní uplynulé hodiny hodnotíte? Zároveň je to místnost, v níž relaxujete, čtete a milujete se... Proto si zaslouží, abyste jí věnovali trochu víc pozornosti, co říkáte?

Během případné renovace se řiďte především svými pocity – právě tady je to hodně důležité. Chcete si přece vytvořit místo, kde se cítíte příjemně a pohodlně. Mělo by tak na vás působit veškeré zařízení ložnice, ať již se jedná o rozestavení nábytku, povlečení, závěsy, barvy, nebo osvětlení. A nezapomeňte se obklopit milými drobnostmi – květinami, svíčkami a vůněmi, které vystihují vaši osobnost.

Neutrální barvy a hřejivé materiály

Ložnice je místem relaxace, proto je vhodné ji vybavit nábytkem i textiliemi v neutrálních barvách. Ale nejde jen o zrakový vjem. Pro celkovou pohodu je důležité, aby vám byly použité tkaniny příjemné i na dotek – a v tom hraje jednu z hlavních rolí podlahová krytina. Proto si většina lidí pořizuje do ložnice celoplošný koberec s vysokým vlasem nebo si alespoň k posteli dává malé koberečky. Vždyť není nic příjemnějšího, než když můžete při vstávání z postele zabořit chodidla do předložky z měkkého a hřejivého materiálu.

Jestli si na koberce přes celou místnost nepotrpíte a upřednostňujete dřevěné, laminátové či vinylové podlahy, můžete snadno dodat své ložnici luxusní nádech prostřednictvím koberečků z beránka nebo jehněčí vlny.

Foto: Ikea

Vstávání vám zpříjemní předložka u postele v podobě ovčí kůže. Cena 799 Kč Foto: Ikea

Foto: Westwing

Neutrálních barev se nebojte, i ony dokážou interiér rozsvítit. Povlečení Cardiff Taupe v béžové barvě dodá ložnici luxusní vzhled. Cena 1740 Kč Foto: Westwing

Foto: Donate

Útulnosti a pocitu bezpečí se dá dosáhnout mnoha způsoby. Díky závěsné lampě značky Zenza si můžete dopřát hru světel a stínů. Cena od 1500 KčFoto: Donate

Neprůsvitné rolety, splývavé závěsy

Každý to má jinak. Někdo má rád, když ho ráno budí sluníčko, jiný chce mít přítmí, protože jinak by se nevyspal. Ať už patříte do jakékoli kategorie, měli byste si na okna nechat namontovat neprůsvitné rolety nebo žaluzie. Pak už bude záležet jen na vás, jestli je úplně zatáhnete, nebo je necháte „na půl žerdi“, abyste neměli v ložnici úplnou tmu.

Jestliže vyznáváte spíše minimalistické vybavení interiéru, nemusíte si už na okna pořizovat nic dalšího. Ovšem lehká průsvitná záclona spolu se splývavými závěsy z hedvábí, jemného lnu nebo sametu dokážou divy. A nemusíte je ani přesně měřit a podšívat – trendy totiž je, když volně spadají až na podlahu, případně (jsou-li hodně dlouhé) se po ní „rozlévají“.

Foto: Velux

K příjemné a uklidňující atmosféře přispějí nejen rolety na oknech, ale i splývavé závěsy až na zemFoto: Velux

Foto: Velux

V ložnici se neobejdete bez kvalitního zatemnění, kterého docílíte pomocí neprůsvitných roletFoto: Velux

Povlečení vrstvěte

Textilie na postele vybírejte pečlivě a s určitou dávkou smyslnosti. Vaším cílem totiž je vytvořit z „obyčejné“ postele nejpřitažlivější zónu v místnosti. Inspirujte se přitom v oblékání a nebojte se ani tady vrstvit kvalitní látky, jako jsou kašmír, mohér, samet, damašek nebo měkký len. A protože ložnice by na vás měla působit uklidňujícím dojmem, raději zapomeňte na jásavé a pestré tóny. Elegantní prostředí snadno vykouzlíte pomocí různých odstínů jedné barvy: při výběru povlečení proto vsaďte na bílou, šedobéžovou nebo světlešedou bavlnu s vysokým počtem vláken.

A nezapomeňte na přehoz. Když ho necháte po stranách splývat z postele až na zem, dodáte místnosti čistý a upravený vzhled. A jak atmosféru a vzhled interiéru dotáhnete k dokonalosti? Pracujte s dekoračními polštářky a nebojte se kombinovat podušky různých tvarů či velikostí. Chcete-li ale přece jen vsadit na jistotu, zvolte následující rozložení: vzadu dva čtvercové (56 × 56 cm), před nimi dva menší (46 × 46 cm) a vepředu dva obdélníkové (46 × 23 cm).

Foto: Bella Rose

Díky prošívanému přehozu na postel o rozměrech 140 × 220 cm bude stlaní hračka a v ložnici bude rázem uklizeno. Cena 3712 Kč Foto: Bella Rose

Foto: Bella Rose

Polštáře jsou skvělou příležitostí, jak pracovat s geometrickou strukturou. Hodit se budou třeba povlaky na polštář (50 × 50 cm) s výraznou texturou. Cena za kus 1699 Kč Foto: Bella Rose

Snadná metamorfóza

Polštáře jsou také skvělou příležitostí, jak využít kontrastu textur (například samet na plátně) a zvýraznit tak geometrickou strukturu dekorací. Chcete-li svou kreativitu uplatnit ještě více, můžete polštářky ozdobit různými aplikacemi, například knoflíky nebo kanýry.

Máte-li na lůžku přehoz a polštáře, pak jejich výměnou získáte velice snadný a přitom efektní způsob, jak s příchodem zimy ložnici rychle proměnit. V chladném období určitě oceníte vrstvy příjemného damašku a sametu, zatímco na jaře je s radostí nahradíte světlými a vzdušnými tkaninami. Po celý rok však platí, že je třeba sladit povlečení se závěsy, případně s čalouněním nábytku (čelo postele, taburetka).

Foto: Bonami

Povlečení by mělo ladit se závěsy a dalšími použitými textiliemi a vytvářet tak harmonický celekFoto: Bonami

Foto: Ikea

Interiér ložnice si vyžaduje barevnou i stylovou vyváženost a roli hraje každý detail včetně volby osvětlovacích těles. Praktické je umístit lampičky nad čelo postele. Cena za kus 499 KčFoto: Ikea

V hlavní roli nepřímé osvětlení

Ke zklidnění a relaxaci je důležité také osvětlení. Přímá světla jsou nepříjemná pro oči, a proto si raději pořiďte lampy, jejichž paprsky se nejprve rozlévají po stěnách a teprve potom se odrážejí do místnosti.

Nechcete mít na nočním stolku lampičku, nebo noční stolek dokonce ani nemáte? Zkuste třeba po obou stranách postele umístit nízko zavěšené lampy. A jestli potřebujte vidět na čtení, můžete si pořídit LED lampičku na polohovatelném rameni.

Při rozmísťování svítidel mějte na paměti, že světlo ovlivňuje chování barev a textur. V ložnici plné zrcadlových a lesklých povrchů se bude světlo odrážet, zatímco dřevěný nábytek a podlaha a vůbec tmavé povrchy ho pohlcují a jeho odraz hodně zjemňují.

Foto: Donate

Je-li v ložnici hlavně tmavé dřevo, bude jím světlo spíše pohlcováno. Cena lustru 4220 KčFoto: Donate

Foto: Monobrand

Stylový lustr Atomium od Lambert & Fils nijak nenaruší celkový dojem, ale zároveň se stává velmi luxusním doplňkem. Cena 47 580 Kč Foto: Monobrand

Foto: Bonami

Bílé svítidlo Lora promění stěny ložnice v zářící planety se strukturou květin. Cena 1739 KčFoto: Bonami

Foto: Tchibo

Dekorace v podobě světelné koule LED zpříjemní atmosféru v každé ložnici. Cena 699 Kč Foto: Tchibo

A na co si v ložnici potrpíte vy?

Reklama

Načítám