Hlavní obsah

Luxusní, jednoduchá a nepečená: Jogurtová panna cotta s čokoládou

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Letošní jaro si s teplým počasím zatím dává na čas, my tu pro vás ale už teď jako malou letní ochutnávku máme recept na lehký dezert. A než nastane hlavní sezona všeho ovoce, můžete smysly potěšit čokoládou.

Článek

Panna cotta je jeden z nejoblíbenějších italských dezertů. V překladu to vlastně znamená „horká smetana“, byla by ale škoda nevyužít pro její přípravu i jiné mléčné výrobky. Pusťte se s námi do této nepečené dobroty i vy a na pomoc si vezměte… Třeba jogurt!

Jogurtová panna cotta

Na 4–5 porcí potřebujete: 1 balení želatiny v plátcích, 200 ml plnotučného mléka, 3 lžíce medu, 1 lžička vanilkového extraktu, 100 g hořké čokolády, 350 g bílého jogurtu, smetana ke šlehání a lístky máty k podávání

Postup: Plátky želatiny dejte nabobtnat do studené vody, trvá to asi 10 minut. Mezitím mléko zahřejte a rozmíchejte v něm med a vanilku. Čokoládu nalámejte na kousky a zalejte ji horkým mlékem, pár lžic si nechte bokem. Nechte chvíli odstát a pak vymíchejte hladký krém. Ve zbylém horkém mléku rozpusťte želatinu.

Rozpuštěnou želatinu vmíchejte do jogurtu a nakonec vmíchejte i čokoládový krém. Hotovou směs rozdělte (podle velikosti) do 4–5 sklenek nebo hrníčků, které jste nejdřív vypláchli studenou vodou. Uložte do lednice a nechte asi 4 hodiny, ideálně ale přes noc ztuhnout. Před podáváním ozdobte vyšlehanou smetanou a lístky máty nebo meduňky.

Tip redakce: Čokoládu skvěle doplní třeba oloupané segmenty pomeranče nebo kousky banánu. V sezoně letního ovoce bude nepřekonatelná s červeným rybízem nebo malinami!

Jaký nepečený dezert je ten váš favorit?

Reklama

Načítám