Hlavní obsah

Panna cotta s mangovou omáčkou. Tenhle nepečený dezert si zamilujete!

Foto: Autorka

Stačí se jen sžít s želatinou, a panna cottu hravě zvládneteFoto: Autorka

Reklama

Rychlé a jednoduché nepečené dezerty jsou teď v kurzu. Mangová panna cotta vás nadchne nejen tím, že vám nezabere téměř žádný čas, ale samozřejmě i chutí a vzhledem.

Článek

Už máte snědené všechno cukroví a hledáte nový dezert, který naservírujete hostům, kteří k vám přišli na návštěvu? Co takhle jednoduchá a rychlá panna cotta s omáčkou z exotického manga?

Mangová panna cotta

Pro 4 osoby potřebujete: 600 ml smetany (přes 30 %), 4 plátky želatiny, 3 lžíce cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 1 mango, 5 cl bílého rumu (nemusí být), kokosové plátky na ozdobu (také lze vynechat)

Postup: Želatinu namočte do pár lžic vody a nechte ji asi 30 minut bobtnat. Do hrnce vlejte smetanu, přisypte cukr a přidejte semínka z vanilkového lusku. I ten poté můžete vložit do hrnce, ať se ve smetaně hezky vyvaří. (Později ho vyndejte.) Smetanu pomalu zahřívejte (pozor, nenechte ji projít varem!). Až bude horká, těsně pod bodem varu, vmíchejte do ní nabobtnalou želatinu, ještě minutku povařte a poté odstavte ze sporáku.

Nemusíte si dělat hlavu s vymazáváním formiček olejem a z toho, jestli vám panna cotta půjde vyklopit. Můžete ji rovnou servírovat v hezkých skleničkách a vůbec ji nevyndávat.

Ještě horkou smetanu tedy naběračkou opatrně nalejte do skleniček. Nejdříve ji nechte vychladnout na lince a poté přesuňte do ledničky.

Mezitím připravte ovocnou omáčku. Použitému ovoci se meze nekladou, skvělé jsou jahody, maliny, borůvky i cokoli jiného. V zimě ale vrcholí sezona exotického ovoce, takže radíme vyzkoušet třeba mango.

Mango rozřízněte napůl (pozor na pecku), oloupejte ho a nakrájejte ho na malé kostičky. Ty pak v hrnečku svařte s rumem a případně s troškou vody. Mango bývá sladké tak akorát, takže není třeba ho nějak doslazovat. Poté ovocnou směs rozmixujte tyčovým mixérem a hotovou omáčku nalejte na smetanu. Celé pak nechte vychladit minimálně 6 hodin, ale ideálně přes noc. Panna cotty ozdobte buď kousky manga, nebo třeba plátkovým sušeným kokosem.

Jako obměnu našeho receptu můžete vyzkoušet panna cottu z řeckého jogurtu s čerstvými fíky a vlašskými ořechy nebo připravte chia pudink s kiwi.

Reklama

Související témata:

Načítám