Hlavní obsah

Dezerty s jogurtem: cheesecake, panna cotta a citronový chlebíček

Foto: Petra Veselá

Dost bylo dusivých buchet! Hustý jogurt zaručí vláčnost dezertů i bez přidání dalšího tuku

Bílý jogurt je při sladkém pečení neocenitelným pomocníkem: moučníky jsou díky němu krásně vláčné a nadýchané. Věděli jste ale, že z něj můžete připravit i odlehčenou verzi cheesecaku nebo panna cotty?

Článek

Jogurt se tradičně přidává do ovocných drobenkových koláčů nebo bublaniny, ale dneska se při vaření posuneme trochu dál: upečeme si z něj dietnější verzi cheesecaku, který je jen tak akorát sladký a díky řeckému jogurtu pořád krásně šťavnatý. Dále jogurt použijeme do podzimní panna cotty s pečenými fíky, jejichž medová sladkost se s nakyslým jogurtem bezvadně doplňuje.

A na závěr vás neošidím ani o klasický pečený koláč, do kterého dáte jen dvě lžíce oleje, ale vydrží vám nádherně vláčný i po třech dnech (což si asi neověříte, protože tak dlouho v žádné domácnosti nevydrží :-)).

Jogurtový cheesecake

Na formu o průměru 22 cm potřebujete: 180 g oblíbených sušenek (já dala kakaové), 50 g másla, sůl . Na náplň: 2 hrnky řeckého jogurtu (600 g), 4 vajíčka, 100 g cukru krupice, lžíci kukuřičného škrobu, ½ chemicky neošetřeného citronu, ½ lžičky vanilkového extraktu, sůl . K podávání (možno vynechat): 1 granátové jablko, 50 g cukru krupice

Foto: Petra Veselá

Cheesecake z jogurtu je (i přes použití tučnějšího řeckého) mnohem lehčí než tradiční varianta ze smetanového sýru. Na chuti si s ním ale v ničem nezadá!

Postup: Troubu předehřejte na 160 stupňů. Sušenky rozmixujte na jemnou drť, přidejte k nim rozpuštěné máslo a špetku soli a znovu promixujte. Rukama směs co nejpevněji upěchujte na dno dortové formy s odnímatelnými okraji a pečte asi 12 minut, až bude povrch suchý a zpevněný.

Na náplň promixujte jogurt s vejci, cukrem, škrobem, šťávou a kůrou z půlky citronu, vanilkovým extraktem a špetkou soli. Nalejte na předpečený korpus (klidně ještě horký) a pečte (pořád při 160 °C) asi hodinu, až budou okraje zlatavé a střed pevný. Nechte ve formě vychladnout a podávejte přelité omáčkou nebo i jen tak.

Na omáčku z granátového jablka z něj vyloupejte zrníčka, polovinu jich 5 minut povařte s cukrem a 80 ml vody, a poté smíchejte se zbylými zrníčky.

Jogurtový citronový chlebíček

Na 1 chlebíček potřebujete: 2 vejce, 2 lžíce slunečnicového oleje, 100 g cukru krupice, 350 g bílého jogurtu, lžičku vanilkového extraktu, kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu, 230 g hladké mouky, lžičku kypřicího prášku, sůl. Na sirup: šťávu z 1 citronu, 2 lžíce cukru krupice . Na polevu (možno vynechat):2 lžíce citronové šťávy, 1/3 hrnku moučkového cukru

Foto: Petra Veselá

Citronový chlebíček je svěží a krásně vláčný

Postup: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vejce prošlehejte s olejem, cukrem, jogurtem, vanilkou a citronovou kůrou. Přimíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli a nalejte do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček. Pečte asi 50 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení téměř suchá. Po upečení nechte ještě 10 minut ve formě, poté vyklopte a ještě horký chlebíček z vrchu i ze stran potřete citronovým sirupem. Ten snadno připravíte tak, že citronovou šťávu budete zahřívat s cukrem tak dlouho, až se cukr rozpustí.

Po úplném vychladnutí můžete ještě pokapat polevou z citronové šťávy a moučkového cukru (kdyby byla příliš řídká, přidejte ještě trochu cukru). Chlebíček zůstává krásně vláčný i po 2–3 dnech.

Jogurtová panna cotta s pečenými fíky

Na 4 porce potřebujete:250 g řeckého jogurtu, 3 plátky želatiny, 50 g cukru krupice, 150 ml mléka. K podávání: 4 čerstvé fíky, 2 lžíce medu, 4 lžíce vlašských ořechů

Foto: Petra Veselá

Chutě Řecka v jednom dezertu? Zkuste do panna cotty dát místo smetany jogurt a podávat s medovými fíky a ořechy. Nebudete litovat!

Postup: Želatinu nechte 10 minut v kovovém rendlíku nabobtnat v trošce studené vody, jogurt prošlehejte s cukrem a mlékem. Nabobtnanou želatinu zahřejte do rozpuštění, vmíchejte do ní dvě lžíce jogurtové směsi a poté ji přimíchejte do zbytku. Rozdělte do 4 skleněných nebo silikonových formiček a nechte v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnut.

Půl hodiny před podáváním rozpulte fíky, v pekáčku je pokapejte medem, posypejte nahrubo nasekanými ořechy a pečte asi půl hodiny při 180 stupních. Zatuhlou panna cottu vyklopte a podávejte s fíky a vypečeným sirupem.

Tip: Vyzkoušejte někdy přípravu domácího jogurtu bez jogurtovače, je to opravdu snadné!

Přidáváte jogurt i do jiných dezertů než jen do klasických buchet na plech?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama