Hlavní obsah

Luxusní proměna bytu v paneláku

Foto: Velek.org

Zrekonstuovanému bytu dominují bílá barva a dřevoFoto: Velek.org

Reklama

Splňte si letos svůj sen o luxusním bydlení! A rozhodně nemusíte mít miliony. Stačí se inspirovat naší proměnou panelákového bytu o velikosti pouhých 37 metrů čtverečních. Nápady architektů z něj udělaly dokonalý byt, ve kterém se bydlí jako na zámku. To všechno jen za 300 000 korun!

Článek

Pokud by se byt v původním stavu objevil v nabídce realitní kanceláře, zřejmě by se na něj šel podívat jen málokdo. Už základní informace – 1 + 1, malý, v přízemí, starý několik desítek let – by mnohé odradily. A lepší by to nebylo ani po návštěvě, neboť uprostřed stálo umakartové jádro se špatnými dispozicemi, na sporák v kuchyni zbylo jen nevyhovujícímísto v rohu a podlahy pokrývalo typické „šmouhaté“ PVC. Spokojení nebyli ani majitelé, a tak se rozhodli pro kompletní rekonstrukci. Změnou prošly dispozice, rozvody a instalace a interiér dostal nové vybavení.

Foto: Velek.org

Kuchyň před rekonstrukcíFoto: Velek.org

Foto: Velek.org

Původní linku nahradila nová ve tvaru písmene UFoto: Velek.org

Majitelé – aktivní lidé, kteří mají spoustu zájmů a rozhodně netráví celé dny doma – se vzdali obývacího pokoje. Dali přednost praktické kuchyni doplněné o jídelní stolek a krásné ložnici. V té zbylo místo nejen na velkou vestavnou skříň o délce skoro tři a půl metru, ale vešel se sem i pracovní kout s počítačem a stolek s televizí.

A jak se můžete přesvědčit sami, vyplatilo se to!

Foto: Velek.org

Stav bytu před rekonstrukcí nebyl ideálníFoto: Velek.org

Foto: Velek.org

Dveře do kuchyně zmizely, chodba, ze které se vchází do ložnice, zůstáváFoto: Velek.org

Bílá prostor zvětší, dřevo zateplí

Pro rekonstrukci malých bytů je typické použití bílé barvy, která dokáže prostor opticky zvětšit a přináší do něj světlo. Výjimkou není ani tento interiér, přesto mu nemůžete vytknout – jak se to u takových proměn často stává – že vypadá neosobně a připomíná sterilní operační sál. Architekti totiž bílou zkombinovali se dřevem či dubovou dýhou. Bílé stěny tak doplňuje dřevěná podlaha, bílou kuchyň dřevěná pracovní deska a bílou ložnici dřevěná postel. Interiér tak vypadá jako opravdový domov.

Málo barev vynahradili architekti zajímavými nápady. Mezi ně určitě patří drapérie tvořící nebesa nad postelí či jemná tapeta na stěnách i stropě, která svým jemným vzorem potlačuje nedokonalost panelů.

Foto: Velek.org

Původní byt měl oddělenou toaletu od koupelnyFoto: Velek.org

Foto: Velek.org

V nové koupelně je vana doplněná o zástěnu a slouží také jako sprchový koutFoto: Velek.org

Okno do koupelny? Výborný nápad!

Největší proměnou prošlo jádro bytu, kde jistě zaujme okno, přesněji řečeno skleněná výplň mezi kuchyní a koupelnou. „Odstranila se tak pro panelákové koupelny tolik typická stísněnost a prostor tím získal denní světlo a byl vlastně povýšen na plnohodnotnou místnost,“ popisuje význam tohoto řešení autorka proměny architektka Soňa Velková z kanceláře Velek, Velková, Velek architekti. Skleněná výplň je samozřejmě doplněná žaluzií, která v koupelně poskytuje nezbytné soukromí.

Protože jde o malý byt, ve kterém bude bydlet pouze jedna či dvě osoby, mohlo dojít k propojení koupelny s toaletou. V koupelně zůstala vana, kterou doplňuje skleněná zástěna, a slouží tak zároveň také jako sprchový kout. K protější stěně se vešlo umyvadlo a toaleta. I v tomto prostoru pak najdete kombinace bílé barvy použité na sanitární keramice a stěnách, a dřeva. I sem totiž přišla dřevěná podlaha. Ta prochází celým bytem a prostor tak opticky sjednocuje a tím i zvětšuje.

I když se koupelna zvětšila, stejně sem architekti nedali pračku, ta se vešla do kuchyně a je integrovaná spolu s dalšími spotřebiči pod pracovní deskou. Prostoru zde bylo dost, protože místo krátké liniové linky dostala kuchyň tvar písmene U. Je to ideální řešení, neboť zde získáváte velkou pracovní plochu a máte vše při ruce.

Navíc tyto dispozice nabízejí dostatek úložných prostor, a tak se architekti zcela vyhnuli horním skříňkám. Pouze na kratší ze stěn zavěsili odsavač par a přidali dvě světla, která osvětlují pracovní plochu a varnou desku. Delší stěny vyplnila okna.

Foto: Velek.org

Dřevěná podlaha je v celém bytě stejnáFoto: Velek.org

Bourání panelů se nekonalo

Vzhledem k omezeným finančním prostředkům se architekti vyhnuli řezání panelů a ponechali dveře na svých původních místech. Jen ve stísněných prostorách, jako je třeba chodba, nahradily klasické otočné těmi posuvnými při zdi. Ty při otevření nepotřebují žádné místo a ani jejich instalace není složitá. Zavěšují se na lištu.

Na zvětšení prostoru se pak významně podílejí i zrcadla. Například celá stěna naproti koupelně je zaplněná velkými vestavnými skříněmi a polepená zrcadlem. Majitelé tak během odchodu do práce mohou nejen dokonale zkontrolovat svůj zevnějšek, ale každý, kdo vstoupí poprvé do bytu, má pocit, že je nikoli v úzké panelákové chodbičce, ale ve velké vstupní hale.

Pokud by se tento byt dostal do nabídky realitní kanceláře, určitě by v ní dlouho nezůstal. Koupili byste si ho?

Reklama

Související témata:

Načítám