Hlavní obsah

Maca peruánská. Vaše tělo vám poděkuje

Reklama

Peruánský ženšen, královna And, peruánská modrá pilulka. O čem je vlastně řeč? O mace peruánské, bulvě, která může na první pohled připomínat obyčejnou řepu a na druhý hlízu, která v mnohém pomáhá.

Článek

Tyto hlízky se od pradávna pěstují v peruánských Andách jako základní pokrm domorodých obyvatel žijících v extrémně nepříznivých podmínkách. Maca jim zaručovala vždy dostatek vitality a síly k přežití a zachování rodu, na španělské pušky ale bohužel nestačila. V domorodém jazyce se ma-ca překládá jako „z výšin pocházející dobrá strava, která posiluje“.

Macy existuje více botanických druhů, které se liší zejména barvou kořene, mezi ty nejznámější se řadí maca bílá, žlutá, červená a černá. Tato nenápadná bulvička obsahuje spoustu vitaminů, stopových prvků, aminokyselin, mastných kyselin, sterolů atd.

Prášek macy peruánské

Maca byla i velice důležitým a ceněným obchodním artiklem a stává se jím znovu. Z tohoto daru boha Virakoči, jak praví legenda, mohou nyní čerpat všichni lidé.

Žijeme také v extrémně náročných podmínkách, nezabijí nás sice zima, hlad, fyzické vyčerpaní, ale stres, civilizační nemoci atd. Naše tělo je obrazem našeho životního stylu. V dnešní uspěchané době není lehké stíhat práci, rodinu a zároveň si najít čas na sebe a naše koníčky.

Maca nám bohužel nepřidá čas navíc, který občas všechny potřebujeme, ale za to účinně zmírňuje stres, zvyšuje fyzickou a psychickou sílu, podporuje paměť a koncentraci. Maca je stále častěji skloňovaná při potížích s otěhotněním a při různých dysfunkcích pohlavních orgánů, a to jak u mužů, tak u žen. Bezesporu se jedná o jedno z nejúčinnějších přírodních afrodiziak.

Její účinky ocení všechny generace a každý najde tu svoji bolístku, kde může maca více či méně pomoci. Není tajemstvím, že domorodí peruánští obyvatelé donedávna neznali onkologická a kardiovaskulární onemocnění a že se mohli chlubit jedním z nejvyšších věkových průměrů na naší zemi.

Maca se dováží zpracovaná ve formě jemně mletého praženého prášku anebo upravená speciálním procesem redukování škrobů, tzv. gelatinizada. Takto upravený prášek je pro naše tělo velice dobře vstřebatelné, takřka jako u tekutého extraktu.

Prášek macy peruánské je vhodný například do ovocných koktejlů, kterým přidá zajímavé aroma a mnoho výživných látek

Maca je jistě znovunalezenou superpotravinou jednadvacátého století v pravém slova smyslu. Pravidelné užívání jedné kávové lžičky denně nenechá žádné tělo bez pozitivní odezvy.

Reklama

Související témata:

Načítám