Hlavní obsah

Make-up pro každou pleť

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Výběr správného make-upu není snadnýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro ty, co si ještě důvěrně netykají s kosmetickou pomůckou zvanou make-up, máme manuál, který vám usnadní výběr a poradí, jak na to, abyste byla šik.

Článek

Make-up a tónovací krém

Nejprve si vysvětlíme rozdíl mezi těmito dvěma blízkými příbuznými. Tónovací krém bývá tekutější konzistence a má za úkol dodat pleti přirozeně zdravý odstín. Schopnost krytí nedostatků je u něj minimální, tudíž ho doporučujeme ženám s kvalitní pletí, které nemají problémy s akné, nejasným tónem a odlišnými odstíny pleti v jednotlivých částech obličeje. Tónovač nemývá široké spektrum odstínů jako make-upy.

Ideální make-up

Ten by měl na vaši pleť dosednout a vytvořit na vašem obličeji krásný povlak, který vyhladí drobné nedostatky, sjednotí barvu pokožky a připraví základ pro další líčení. Jak ale vybrat takový, který splní svůj účel na sto procent? V první řadě je potřeba znát svůj typ pleti. Mastná pleť si bude libovat, pokud vezmete v potaz složení přípravku. Jemný fluid nebude ucpávat póry, ale naopak bude obsahovat silnější krycí složku. Pokud trpíte silnou formou akné, doporučujeme zajít rovnou do lékárny a tam hledat vhodné produkty. Suchá pleť naopak potřebuje dostatek vláhy, kterou jí dodá krémovitější přípravek, jenž obsahuje hydratační složky.

Správná barva

Abychom se vyhnuli takzvanému efektu masky, musíme si vybrat vhodný odstín make-upu. To bývá ale v umělém světle drogerií a parfumerií velký problém, proto vybírejte z nabízené palety tónů i v obchodě, ale ještě před samotným zakoupením se nebojte obsluhu požádat o vzorek, který vyzkoušíte na denním světle.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ze dvou odstínů se dá modelovat obličejFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Hrátky s čertem

Šikovnější z vás dokáží s make-upy doslova čáry. Díky dvou odstínům, tmavšímu a světlejšímu, se dá obličej modelovat. To znamená, že můžeme potlačit příliš hranaté rysy, široký nos a naopak prosvětlit partie, jako je hrana nosu, střed čela nebo tváře. Během těchto pokusů platí, že tmavými odstíny potlačujeme a zužujeme, světlými projasňujeme a upozorňujeme na dané partie. Dáváme pozor na přechody a jednotlivé tóny mezi sebou vždy dobře roztíráme.

Aplikace chce trochu cviku

Před nanesením make-upu použijte krém, opět určený pro váš druh pleti. Nechte ho jemně vsáknout do pokožky a až pak začněte s krokem číslo dvě. Na hřbet ruky vytlačte množství o velikosti lískového ořechu. Prsty naneste na čelo, nos, tváře a bradu a důkladně rozetřete. Nezapomeňte i na víčka. Pokud se vám už tvoří první vrásky nebo se vám život nezapomenutelně vryl do očního okolí, naneste speciální krém pro tyto partie a make-up buď úplně vynechejte, nebo jen jemně vklepejte směrem od vnitřních koutků k vnějším. Radíme nanést do těchto míst místo make-upu rozjasňovač, který je lehký a rýhy a vrásky nezvýrazní. Nakonec make-up zafixujte pudrem.

Způsob rozetření

Klasickou pomůckou většiny žen bývá houbička. My ale dáváme přednost našim jemným prstům. Kromě toho, že se v houbičce usazují bakterie, se díky citlivosti nanese make-up precizněji, lépe přilne na pokožku a nespotřebujeme ho takové množství jako při užití houbičky, do které se zbytečně vsakuje. Profesionálové používají speciální štětce, jimiž make-up nanášejí.

Tuhý make-up

Neboli kompaktní, je záležitost ideální do kabelky. Během dne můžete líčení poopravit, součástí balení je houbička, kterou jsme v předchozích odstavcích kritizovali. V kompaktech je ale ideálním prostředkem pro nanesení. Nezapomeňte ji pravidelně vyprat v horké vodě a jemném mýdle, aby se zbavila nebezpečných mikrobů.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kompaktní make-up je ideální do kabelkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Novinky

Mezi benjamínky patří pěnové make-upy. Na našem trhu jsou zhruba dva roky a díky svému složení, které připomíná lehký našlehaný dezert, si našly svou skupinu žen, které na ně nedají dopustit.

Záleží tedy na vás, jaký make-up bude pro vás ten nejlepší a díky němuž bude vaše pleť hladká, sjednocená, prostě jako obrázek.

Reklama

Související témata:

Načítám