Hlavní obsah

Malé děti ve škole: Co dělat, kdy ji nenávidějí a každé ráno šílí?

Foto: Profimedia

Nástup do školy občas nebývá jednoduchý a neprobíhá hladceFoto: Profimedia

Reklama

Jakmile ráno vstane, už to začíná. Pláč, smutek, vymýšlení si bolestí bříška, vztekání. Váš prvňáček nebo druháček prostě nechce do školy a všemožně se snaží, aby tam nemusel. Proč školu tak nesnáší?

Článek

Jsou děti, které školu milují a každé ráno se nemohou dočkat, až na záda hodí aktovku a vyrazí. Pak jsou ale děti, pro které je škola ztělesněním zla, nesnášejí ji a dělají všechno možné, jen aby do ní nemusely. Co za jejich odporem může být?

Takhle ne!

Řeč je především o těch nejmenších školácích, tedy prvňáčcích či druháčcích. Možná ten pocit nemáte, ale vaše dítě má nějaký opravdový důvod, proč do školy nechce, proč ji nenávidí. „Za každou nechutí, bojem a odmítáním je nějaký příběh. Je potřeba nehodnotit to, co vidíte, ale vnímat, co je uvnitř,“ říká Lucie Mucalová, terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy.

Pokud vaše dítko ráno vyvádí, je potřeba postupovat něžně, ale důsledně. Do školy se jít musí! Pokud jednou ustoupíte a dítě necháte doma, bude mít pocit, že to není problém a lze takto postupovat kdykoli. Mělo by se to ale obejít bez následujícího:

  • Nekřičte – Vysvětlujte, mluvte, uklidňujte dítě, ale nekřičte, nevytvářejte ještě víc stresu.
  • Nezlehčujte to – „Pečlivě své dítě poslouchejte. Ne, že začne něco povídat, a vy ho okamžitě odbudete větou ,ale prosím tě´ nebo ,nevymýšlej si´. Je potřeba opravdu dobře poslouchat a ptát se, abyste z dítěte co nejpodrobněji dostali, co je to, co mu doopravdy vadí,“ radí psycholožka Katarína Filasová z centra zvyšování psychické odolnosti.
  • Nezastrašujte – Nikdy neříkejte, že z něj nic nebude, když nebude chodit do školy. Nebo že na rodinu přijde sociálka a podobně. Tím stres jen prohloubíte.
  • Neuplácejte – Stejně tak se nesnažte dítko uplatit sladkostmi či dárečky, do školy přece nechodí proto, aby získalo odměnu, ale proto, aby získalo vědomosti a zkušenosti.

Pokud jsou ale ranní scény opravdu velké, dítě musíte například násilím oblékat, odmítá vykročit z bytu, vřeští i po cestě, ve škole a podobně, je asi lepší vyhledat pomoc odborníka. Na to už totiž sami stačit nemusíte.

Foto: Profimedia

Pokud vaše dítě školu nesnáší a nechce do ní, má k tomu důvod. Musíte zjistit, jakýFoto: Profimedia

Mnoho možností

Obecně pak platí, že za nechutí ke škole může být nespočet důvodů. Nejčastěji jde ale o následující:

  • Dítě nepřijímá systém – Pokud je třeba vaše dítě zvyklé na volnější výchovu, případně ani nechodilo do školky, může být doslova šokováno systémem, ve kterém se právě ocitlo. Potřebuje čas, aby si zvyklo, případně lze najít školu, která nelpí na tradičních způsobech výuky.
  • Nezvládá soutěživost a orientaci na výkony – Stresuje se, že nečte tak dobře jako Anička, co sedí vedle. Je nešťastné ze špatné známky, z toho že je hodnocen jako hloupý. Tady je potřeba dítě za známky netrestat, naopak mu být oporou, pomoci mu látku zvládnout, vysvětlit, že možná není nejlepší počtář na světě, ale umí zase jiné věci, a o tom život je.
  • Není vedené k zodpovědnosti– Častým problémem dnešních dětí je to, že nejsou vedené k zodpovědnosti a k tomu, že je potřeba v životě zdolávat i určité překážky. „Kolikrát sleduji maminky, jak svým dětem umetají cestičku, vůbec je nezvykají na to, že existují i překážky, že ne vždy jde vše hladce. Pak není divu, že je škola úplně rozhodí, protože najednou se po nich chce něco, co jim není příjemné,“ vysvětluje Katarína Filasová. V tu chvíli ale nezbývá nic jiného než dítěti vysvětlit, že takový je život, že k němu patří i nepříjemnosti a povinnosti.
  • Šikana – Děti umí být zlé, a pokud se terčem jejich posměchu stala zrovna vaše ratolest, je logické, že školu nemá v oblibě. Podobné je to i v případě, že si z nějakého důvodu nesedlo s paní učitelkou. Mluvte s dítětem, se školou, s paní učitelkou. A společně hledejte řešení.
Foto: Profimedia

Šikana je samozřejmě jednou z možností, i když ne tou zcela nejčastějšíFoto: Profimedia

Co když nic nezabírá

Žádná z předešlých rad nezabírá? Opět radíme, vyhledejte odbornou pomoc! „Doporučuji vyhledat terapeuta, který se specializuje na práci s dětmi a rodinami. Mnohdy je velmi složité, aby si rodina sama pomohla, ze zkušeností vnímám, že to často pohltí celou rodinu a všichni jsou nesmírně vyčerpaní a neví, jak dál,“ radí Lucie Mucalová.

Jak to má se školou vaše ratolest? Miluje ji, nebo nenávidí?

Reklama

Načítám