Hlavní obsah

Málo místa v kuchyni? Začněte věšet!

Foto: IKEA

Závěsné systémy nabídnou místo na spoustu věcíFoto: IKEA

Reklama

Zkusili jste už opravdu všechno – kuchyňskou linku máte pomalu až ke stropu, přebytečné věci jste vyhodili, jídlo kupujete jen na několik dnů dopředu, a stále se nemůžete do kuchyně vejít? Zkuste začít věšet!

Článek

Závěsný program – mnozí už jeho kouzlo objevili. V domácnostech se velmi často nacházejí tyče s několika háčky zavěšené zpravidla nad pracovní deskou. I když jde o maličkost, vejdou se sem naběračky, otvíráky a další kuchyňští pomocníci, kteří by jinak zabrali celou zásuvku. Ti odvážní pak mohou na stěny zavěsit skoro celý obsah kuchyňské linky. Pokud už jste vyzkoušeli náš Návod, jak zařídit mini kuchyň, nyní si ji můžete ještě zdokonalit.

Foto: IKEA

Nejrozšířenější jsou nosné tyče doplněné univerzálními háčkyFoto: IKEA

Vyberte si ten pravý

Na první pohled vypadají závěsné systémy velmi podobně – jde o tyč, na níž visí háčky či poličky. Ale ještě než si je půjdete koupit, měli byste vědět, na co je chcete používat především. „Existují dvě skupiny doplňků, první z nich jsou univerzální háčky a poličky, na něž dáte prakticky cokoli. Druhou tvoří přesně určené závěsy například na role s papírovými utěrkami, potravinové fólie, kávové filtry, pokličky a podobně,“ vyjmenovává Tomáš Klíma z české společnosti Mivokor. Pokud tedy víte, že se vám nevejdou do linky pokličky, pořiďte si na ně speciální držák. Proti univerzálním háčkům na něm budou dokonale držet, nebudou padat a někde se povalovat, a vy tak bude mít v kuchyni uklizeno. Jestliže netušíte, co na závěsy dáte, raději volte ty univerzální. Své využití si určitě najdou i později.

Foto: Mivokor

K dostání jsou i speciální držáky na kuchařky, papírové utěrky nebo nožeFoto: Mivokor

Pokud máte v kuchyní umístěn barový pult či snídaňový stolek, můžete si sem dopřát také multifunkční „kolotoč“. Tvoří ho tyč uchycená v podlaze a stropu, na niž lze navěsit různé háčky, držáky, police a koše, které pojmou spoustu věcí bez velkého nároku na místo.

Ačkoli se závěsný systém umisťuje hlavně nad pracovní desku, lze jím zařídit i celou zeď. Zavěste sem několik tyčí nad sebou – pozor ale, nechte mezi nimi dostatečný odstup, aby se věci nepřekrývaly –, a vytvoříte si tak spoustu odkládací plochy.

Vybírejte i podle hmotnosti

Pří výběru závěsného systému také myslete na to, aby všechny domácí pomocníky udržel.Je samozřejmě rozdíl, zda sem pověsíte pět litinových pokliček, nebo otvírák na víno a silikonovou mašlovačku. „Systémy se proto vyrábějí z různě silných profilů, které mají také odlišnou nosnost,“ popisuje Tomáš Klíma a dodává, že stejně jako na kvalitě výrobku záleží i na uchycení: „Za ideální se považuje, když nosnou tyč instalujete na hmoždinky do zděné stěny, než když ji pouze uchytíte do obkladové desky z lamina. Stejně tak doporučujeme na těžší věci zvolit úchytky každých přibližně šedesát centimetrů. Pak by měl systém bez problému zvládnout na takové délce unést i pět kilogramů.“

Foto: IKEA

Pomocí závěsů si lze vytvořit celou odkládací stěnuFoto: IKEA

Starejte se o ně jako o baterie, tedy jemně!

Po závěsném systému, který je po celou dobu na očích, majitelé chtějí nejen užitek, ale také krásu. Jenže zde se můžete snadno napálit, je to podobné jako u baterií. (Jak správně vybrat kuchyňskou armaturu se dočtete v článku Nemáte sprchu v kuchyni? Chyba!.) Některé vydrží krásně lesklé celá léta, u jiných objevíte korozi už po pár týdnech. V obou případech záleží na způsobu výroby a opracování.Kovový základ se musí dokonale vyhladit a očistit, na něj se nanáší antikorozní vrstva niklu či mědi, a teprve potom necelý milimetr chromu. Z devadesáti procent jde o lesklý, který ladí s baterií. Matný či saténový, stejně jako ocel, které se také vyrábějí, jsou v menšině. Pokud se nějaký krok ošidí nebo firmy použijí méně materiálu, než má být, kov začne reznout.

Ale i kvalitní baterii nebo drátěný program můžete zničit nesprávnou údržbou. U drátěného systému si vystačíte nejlépe s jemným hadříkem a mýdlovou vodou. Pokud byste použili ostrou drátěnku, písek či jiné abrazivní prostředkyvrstvu niklu i antikorozního materiálu, snadno narušíte a na povrchu se začnou tvořit nehezké rezavé skvrny.

Pokud se ovšem budete držet při výběru i údržbě našimi radami, můžete vyřešit spoustu problémů v kuchyni. Podívejte se na našich sedm tipů!

1. Vařte s opravdu čerstvými bylinkami

Nejen na odložení nožů, lžic a vidliček, ale například i obal na bylinky nahradí odkapávač na příbory z IKEA. Miska je vyrobená z polypropylenového plastu, držák z nerez oceli. Cena je 149 korun.

2. Ani minutu nazmar

Už je čas na oběd? A jak dlouho vaříte ta vajíčka? Čas pod kontrolou budete mít s kuchyňskými hodinami Tescoma, které také mohou být součástí závěsného systému. Mají průměr 16 centimetrů a přijdou na 299 korun.

3. Drobnosti budou stále při ruce

Ochucovala, čisticí prostředky a další drobnosti budete mít stále při ruce, pokud si pořídíte závěsnou polici Grundtal z nerez oceli. Má hloubku 18 centimetrů a přijde na 349 korun, upevňovací lišta stojí v IKEA dalších 149 korun.

4. Pro milovníky kávy

Pěkně na dosah můžete mít i zásobu filtrů do překapávače na kávu. Slouží k tomu zásobník Monti od Tescomy, který se prodává za 159 korun. Tyč dlouhá 60 centimetrů přijde na 399 korun.

5. Pověste je, kam potřebujete, přímo

Závěsná jednoduchá police se čtyřmi kořenkami, které si budete snadno přesouvat po liště, jak potřebujete, má povrch v provedení satén, kuchyně Oresi ji nabízejí za 1127 korun.

6. Set se vyplatí

Set Ekonomik 8 od firmy Mivokor v povrchové úpravě chrom obsahuje nejen závěsnou tyč, ale také držák papírových utěrek a jednu univerzální poličku. Za vše dohromady zaplatíte 1134 korun.

7. Ideální nejen na bar

Sloup vysoký 270 centimetrů se stane základem multifunkčního kolotoče, na nějž snadno zavěsíte košíky na ovoce i police na sklenky. Cena sloupu u firmy Mivokor je 1844 korun. Police a koše musíte koupit zvlášť, stojí od 500 korun výše.

Pokud si myslíte, že se vám do kuchyně nic nevejde, rozhlédněte se kolem a určitě objevíte několik míst, kam se bude závěsný systém hodit. Sami pak budete moc ocenit jeho praktičnost!

Reklama

Související témata:

Načítám