Hlavní obsah

Mám ho opustit? Zkuste novou metodu rozhodování!

Foto: thinkstock

Volíte mezi dvěma muži? Opřete se o vztahový scrub!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necítíte se šťastně a přemýšlíte, zda tohle je život, který jste si přály? Ve vztahu vám to moc neklape, nebo jste naopak už dlouho samy, vlastně tak nějak nevíte, co chcete? Pro všechny nerozhodné tu je speciální technika nazvaná vztahový scrub, která vám pomůže odhalit, po čem ve skutečnosti toužíte!

Článek

Anglické slovo scrub znamená v překladu sedřít, drhnout, prostě totálně vyčistit. Vztahový scrub by vám měl tedy pomoci vyčistit veškeré nejistoty, které v této oblasti máte, měl by sedřít veškeré nejasnosti a ukázat vám skutečnost. Ideální pomocník to je především v následujících situacích:

  • Nemůžete si vybrat ze dvou partnerů (ať už máte stálého partnera a do vašeho života vstoupil někdo jiný, nebo jste nezadané a jeví o vás zájem dva muži).
  • Žijete ve stálém vztahu, ale nejste zcela šťastné a nevíte, zda s partnerem zůstat, či se s ním rozejít.
  • Jste již delší dobu samy a vlastně nevíte, po jakém muži toužíte, jak by měl váš potencionální partner vypadat.

Pokud jeden z těchto problémů právě řešíte, vezměte si tužku a papír a pojďte si vyzkoušet vztahový scrub!

Rozhodovat se mezi dvěma partnery není ničím neobvyklým. Zažil to i americký herec Spencer Tracy, který až do smrti zůstal po boku své manželky, přestože několik desítek let udržoval milostný poměr s okouzlující herečkou Katharine Hepburn. Ta odtajnila jejich hollywoodský vztah až po jeho smrti. Co všechno prozradila? Podívejte se na epizodu ze seriálu Slavné dvojice televize Stream.cz!

Jak to funguje?

Kouč partnerských vztahů Lenka Černá, která tuto techniku objevila se svým kolegou Alešem Kalinou, tvrdí, že pokud budete samy k sobě skutečně upřímné, funguje scrub více než skvěle. „Donutí vás si přesně stanovit, jaké vlastnosti partnera jsou pro vás ve vztahu důležité. Tím, že si přesně ujasníte, jaké vlastnosti chcete, můžete pak srovnat svoje požadavky se současným partnerem,“ vysvětluje Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Tip redakce:Pokud se vám již delší dobu nedaří se s někým seznámit, můžete zkusit metodu, díky které by měla láska vstoupit do vašeho života během šesti měsíců. Dočtete se o ní v článku Objednejte si partnera snů!.

Přitom to není nic složitého, nic to nestojí, jen trochu vašeho času. Na kus papíru si nejdřív napište, co přesně je pro vás ve vztahu důležité. Nemusíte to nijak pitvat, jen pište, co vás napadá. Váš seznam může vypadat třeba následovně:

  • Inteligence
  • Schopnost komunikovat
  • Sex
  • Trávení společného času (společné koníčky)
  • Fyzický vzhled a přitažlivost

Nyní přichází na řadu jakési první „scrubování“. Zamyslete se nad svými body a pokuste se je rozvést. Musíte přesně pojmenovat, co si například pod pojmem inteligence či komunikace představujete. Například takto:

  • Inteligence – minimálně středoškolské vzdělání, orientace v současné politické situaci, všeobecný přehled, zajímavé diskuse nad knihami či filmy
  • Schopnost komunikovat – upřímnost, ochota mluvit o problémech, schopnost zapojit se do hovorů s mými přáteli
  • Sex– záliba ve stejných praktikách, vášeň, podobná sexuální touha a frekvence milování
  • Společné koníčky – tenis, četba knih, víkendové výlety do přírody, vysokohorské túry
  • Fyzický vzhled – štíhlý, vkusně oblečený, upravený (oholený, čistotný, voňavý)
Foto: thinkstock

Opravdové priority odhalíte nejlépe, když vše porovnáte na papířeFoto: thinkstock

Začínáme bodovat!

V tuto chvíli máte hotový základ a nyní je čas začít s hodnocením jednotlivých bodů z vašeho nyní již dost podrobného seznamu. Pokud jste ve vztahu, nikoho jiného nemáte, jen uvažujete o rozchodu, budete hodnotit svého současného partnera. Pokud se rozhodujete mezi dvěma muži, budete je bodovat oba, a to na stupnici 0 až 10, přičemž deset bodů je ten nejlepší výsledek.

Oblasti, v nichž vám vyšlo číslo 8 a víc, můžete pokládat za velmi dobré! Tam, kde váš partner (či potencionální partneři) získal nižší číslo, budete muset pokračovat s hodnocením.

Nyní byste měly pomocí stejné stupnice obodovat to, zda a jak moc je daný muž schopen se v dané oblasti zlepšit. „Je potřeba rozlišit vlastnosti, které jsou pro vás životně důležité, tam bych opravdu netolerovala číslo nižší než 8. V těch méně důležitých bych se ptala, zda v nich má partner kapacitu na zlepšení,“ upřesňuje Lenka Černá. V praxi to znamená, že pokud váš partner nemá například vámi požadované vzdělání nebo je odlišně sexuálně náruživý, velkých změn v těchto oblastech nejspíš nedosáhne. Pokud vám ale vadí, že je například nepořádný, dá se s tím leccos dělat (například pomocí domácí ústavy a pravidla 3x a dost, o kterých se dočtete zde).

A je tu výsledek!

Nyní máte na papíře v podstatě kompletní „diagnostiku“ svého vztahu. Stačí jen otevřít oči a před realitou neutíkat. Ze svého seznamu se jednoduše dočtete, jak jste či nejste spokojené, navíc vidíte i to, jak moc či málo je váš partner (či potencionální partneři) schopni na sobě pracovat.

Faktem ale je, že technika vztahového scrubu je vcelku snadná, ovšem vyvodit z ní ty správné důsledky už je výrazně těžší. To, že si ale ujasníte, jak na tom jste a co byste měly udělat, je první krok ke spokojenému a šťastnému životu.

Tak, jak jste dopadly?

Reklama

Načítám