Hlavní obsah

Mám mu tolerovat kouření

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Je skvělý, jen se nedokáže vzdát kouřeníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Kouření je zlozvyk. A dnešní společnost se snaží stále více omezovat kouření na veřejných místech. Tak proč byste měla tolerovat kouření doma, že? Zvláště tehdy, jste-li sama zarytá nekuřačka. Jenže pak se najednou zamilujete do kuřáka. Láska je zkrátka slepá. Své o tom může vyprávět i čtenářka Lucka.

Článek

„Za celý svůj život jsem vykouřila jednu jedinou cigaretu, a to asi ve dvanácti letech. A už tehdy jsem si řekla, že tomuto zlozvyku nikdy nepropadnu a také že jej nikdy nebudu tolerovat. Dnes je mi pětadvacet let, kouřit jsem sice nezačala, ale zato si s kuřáckým prostředím doslova ,užívám‘. Již rok totiž žiji ve společném bytě se svým přítelem - kuřákem. Ačkoli mně lidé, kteří bez cigarety běžně neudělají ani krok, nikdy nepřipadali nijak atraktivní, ba spíše mě odpuzovali, zamilovala jsem se do Karla. Ve všech ostatních směrech je to ideální muž. Náš vztah trvá celkem skoro tři roky a vždy se nám podařilo domluvit se na tom, kdy a kde bude kouřit. Pokud jsme šli spolu do restaurace nebo do společnosti, dokázal se ovládat a kouřil jen minimálně nebo vůbec. Ale jakmile jsme spolu začali bydlet, a já tím pádem mám cigaretový dým denně tak říkajíc pod nosem, začíná mi jeho zlozvyk stále více vadit.

Snaží se, ale marně

V bytě platí přísný zákaz kouření a Karel chodí s každou cigaretou poctivě na balkon, případně kouří při venčení psa. Ale když už jednou sdílíte byt s kuřákem, cigaretovému zápachu se nevyhnete. Všechno jeho oblečení je tím totiž cítit. Nejsem alergik a žádné zdravotní komplikace mi kouř sice nezpůsobuje, ale i tak to celé těžko nesu. Svého partnera miluji a rozhodně bych se s ním nechtěla rozejít. Ale na druhou stranu se vedle něho bohužel necítím fyzicky nejlépe. Mám ráda čistotu, a to i pokud jde o čistotu vzduchu. ,Vždyť chodím ven, každou chvíli si sám peru. A dokonce si několikrát denně čistím zuby, abych tě mohl bez problémů políbit, kdykoli budu chtít. Tak v čem stále hledáš problém,‘ obhajuje se přede mnou stále Karel.

A já musím uznat, že se skutečně snaží. Kolikrát si i pětkrát denně vyčistí zuby. A to jen kvůli mně (tedy alespoň doufám, že jen kvůli mně). Je ochotný udělat mnoho, ale ne se vzdát cigaret. Tvrdí, že to k němu patří a že mu kouření napomáhá odolávat stresu v práci i v soukromém životě. Jeho maminka je totiž těžce nemocná, s čímž se Karel poněkud hůře vyrovnává. Nemám proto to srdce, abych mu řekla na rovinu buď cigarety, nebo já. Bojím se totiž, že kdyby si měl vybrat, zda přestane kouřit, nebo se rozejdeme, stejně by cigarety neopustil.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Uvažovala jsem i o rozchoduFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Náplasti ani hypnóza nepomohly

Karel se dříve snažil přestat kouřit pomocí populárních náplastí. Ale nevydržel. Ani hypnóza, kterou mu doporučila jeho známá, u něho jakožto u poměrně silného kuřáka nezabrala. A na všechny další pokusy můj drahý, bohužel, už rezignoval. A já teď řeším, jak si na přítomnost cigaretového zápachu zvyknout. Anebo si myslíte, že lepším řešením bude partnera opustit a hledat novou známost mezi nekuřáky?"

Slovo psychologa

Tím uzavírá své úvahy nad pokračováním či nepokračováním vztahu Lucka. Podle slov psychologa Vojtěch Bendy by ale svoji snahu o nekuřáckou domácnost rozhodně neměla vzdávat. „Lucka si musí trvat na tom, že se doma kouřit nebude. A pokud je cigaretový dým cítit i z partnerova oblečení, může být dobrým řešením něco jako takzvaný kuřácký oblek. Zkrátka nechat partnerovi jedno oblečení, ve kterém bude chodit kouřit ven a hned po příchodu do bytu se převlékne. Případně bych zakázal i kouření na balkoně, protože, byť se to nezdá, vždy část dýmu do bytu unikne. Ale pokud ani toto Lucku neuspokojí, neměla by se zdráhat s partnerem otevřeně pohovořit o tom, že zvažuje i rozchod. A případně si skutečně jiného partnera najít," shrnuje možnosti případného řešení dr. Benda.

A co byste Lucce poradila vy? Máte sama zkušenosti se soužitím s partnerem, který kouří? Napište na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám