Hlavní obsah

Mami, já snídat nechci!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Je vhodné nutit dítě do jídla?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ráno je potřeba dodat tělu energii. A u dětí je to přímo nutnost. Jenže co dělat, když váš potomek vytrvale opakuje: „Já snídat nebudu?"

Článek

Nejčastěji objevujícím se nešvarem u dětí je absence snídaně, se kterou se v dětském jídelníčku můžeme setkat hned z několika důvodů. Buď dítě snídani zcela odmítá a vy pak často slyšíte větu: „Mami, já nemám hlad," nebo rodiče na dětskou snídani v rychlém ranním spěchu prostě zapomenou.

Někde naopak rodiče dají dítěti do školy jen svačinu a spoléhají na to, že si potomek něco koupí ve školním automatu. Vydatná snídaně však stejně jako u dospělých hraje i u dětí nezastupitelnou roli.

Proč ráno jíst?

Přestože jsou děti během spánku v klidu, jejich organismus neustále spotřebovává energii na chod vnitřních orgánů. Pokud tedy naši nejmenší první jídlo dne vynechají, jsou celé dopoledne bez přísunu energie a jejich organismus tím trpí. Nedostatek energie se neprojeví pouze celkovou slabostí, ale také sníženou schopností soustředění při vyučování a všech školních činnostech. Po dlouhé noční pauze nesmíme zapomenout ani na dostatečný příjem tekutin, vhodné jsou především ředěné ovocné džusy nebo čaje.

Dětská snídaně

Snídaně by měla u dětí představovat dvacet až dvacet pět procent celkového denního energetického příjmu. Kromě optimálního množství je neméně důležitá také pestrost samotného jídelníčku, v němž by určitě nemělo chybět mléko a mléčný výrobek. Pro rostoucí mladý organismus jsou totiž významným zdrojem vápníku nutného pro zdravý růst a vývoj kostí a zubů. Kromě vápníku obsahují mléčné výrobky i řadu vitaminů a minerálních látek. Nezanedbatelná je i přítomnost kvalitních bílkovin, které tvoří základní stavební kameny jednotlivých tkání a orgánů.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vláknina a vitaminy vás nastartují do nového dneFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Málo ranního času spojeného s dětskou nelibostí snídat a to vše vystupňované tím, že by měla být dodržena i správná skladba, činí z dětské snídaně pro mnohé rodiče opravdu hodně tvrdý oříšek. Mgr. Pavel Suchánek z Institutu klinické a experimentální medicíny ke skladbě prvního jídla dne dodává: „Ke snídani jsou vhodné méně tučné mléčné výrobky v kombinaci s celozrnnými cereáliemi, naopak uzeniny, tučné sýry, buchty a koláče může lidský organismus postrádat. Vhodné není ani příliš sladké müsli (zapékané). Současně by v dopoledním jídelníčku nemělo chybět ani ovoce jako rychlý zdroj cukru. Cereálie jsou zároveň vhodné pro svou relativně malou hmotnost a navíc není člověk unaven z nadbytku tuků v jídle. To však platí pouze pro celozrnné cereálie, které mají nižší glykemický index a hladinu krevního cukru zvyšují pomaleji a méně než výrobky z bílého pečiva."

Zlaté cereálie

Nejsou cereálie jako cereálie a u těch pro děti to platí dvojnásob. Pokud chcete opravdu zajistit svému dítěti optimální dávku živin a vitaminů, soustřeďte svou pozornost na ty označené jako celozrnné. Tyto při výrobním postupu nejsou ochuzeny o řadu důležitých vitaminů, minerálů a jiných cenných živin.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Snídaně má nezastupitelnou roliFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Celozrnné cereálie konzumované s mlékem nebo jogurtem se tak jeví jako ideální kombinace pro ranní doplnění energie, které s sebou navíc přináší vitaminy, vápník a bílkoviny nutné pro zdravý vývoj mladého organismu.

Už mnoho let ukazují studie zaměřené na důležitost snídaní a cereálií následující: děti, které často konzumují celozrnné cereálie (alespoň každý druhý den), mají vyšší přísun vápníku, železa, vitaminů skupiny B, než děti konzumující cereálie pouze občas, nebo vůbec. A pozor - u dětí, které jedí cereálie často, je mnohem menší pravděpodobnost, že začnou trpět nadváhou.

Zkuste tedy zařadit svým dětem do ranního jídelníčku celozrnné cereálie a vyřešte hned několik problémů jednou ranou - děti si zafixují správné stravovací návyky a zároveň se jim hned po ránu dostane jedna čtvrtina denní dávky vápníku a jiných důležitých látek.

Tip na chutnou dětskou snídani:

Kornspitz je kvalitní celozrnný rohlík, který dítěti zajistí dobrý start do nového dne. Obsahuje spoustu vlákniny - 6 %, což je asi dvojnásobek ve srovnání se stejným množstvím müsli, a dalších důležitých prvků (vitaminy skupiny B, sacharidy, bílkoviny, minerální látky a stopové prvky), dostatečně zasytí, a pokud jej zkombinujete s tvarohem, sýrem, ovocem či zeleninou, vykouzlíte zdravou snídani, do které se dítě jistě s chutí zakousne.

A zajímavost na závěr: Kornspitz je jediný „patentovaný" rohlík: peče se po celém světě podle přesně definované receptury, a právě ochranná známka je jistotou, že jeho konzumenti budou mít vždy zaručenou kvalitu a stále stejné složení s vysokým podílem zdraví prospěšných látek.

Reklama

Související témata:

Načítám