Hlavní obsah

Mami, proč nemám pindíka?

Foto: shutterstock.com

Nenechte se zaskočit zvídavými otázkamiFoto: shutterstock.com

Reklama

A to jsem se narodila ve tvém žaludku? Proč už se s tebou nemůžu koupat? Začala jsem krvácet – jsem nemocná? Jak se nasazuje kondom? To všechno jsou otázky, které od vašich dětí na 99 % uslyšíte. Už víte, jak jim odpovíte? Řeknete pravdu, nebo na sexuální témata uvalíte neprostupné tabu? Užitečné rady najdete v nové knize s názvem Jak mluvit s dětmi o sexu!

Článek

Co rodič, to odlišný názor: je lepší se s dětmi už od útlého věku bavit o sexuálních tématech otevřeně, nebo raději mlčet a vymýšlet si donekonečna ty alegorie o motýlcích, čápech a vránách? MUDr. Ondřej Trojan, známý český sexuolog a autor nové publikace z nakladatelství Fragment Jak mluvit s dětmi o sexu, v tom má naprosto jasno: čím dříve začne dítě pronikat do tajů sexuality, tím lépe.

Na více než 150 stránkách knihy, která je určena jak rodičům, tak i učitelům, je podrobně popsáno, jakým způsobem na zvídavé otázky našich nevinných ratolestí odpovídat. Jednoznačnou výhodou knihy je fakt, že autorem je náš zkušený doktor. Nejedná se tedy o žádný překlad americké populární publikace na míle vzdálené české realitě. Další předností je pojmenování a řazení kapitol – každá je totiž věnována jinému období dospívání dítěte – počínaje třemi roky a 18. narozeninami konče. Takže si jednoduše nalistujete část knihy, která se vás zrovna týká, a můžete studovat a vysvětlovat…

Na ochutnávku jsme pro vás vybrali několik rad MUDr. Ondřeje Trojana:

  • Na otázku 3letého dítěte „Odkud jsem se vzal na světě?“ odpovězte pravdu: Vznikl jsi jako malé vajíčko v maminčině těle.
  • Již odmalička zdůrazňujte, že samo dítě rozhoduje, kdo se ho bude dotýkat a kde. Řekněte dítěti, že nemusí slepě poslouchat všechny dospělé. To je ta nejlepší cesta, jak se vyhnout tomu, že váš potomek bude obětí sexuálního obtěžování.
  • Když se vás v 10 letech syn nebo dcera zeptají na to, jak probíhá oplodnění, nebojte se mu to podrobně vysvětlit. Pomohou vám při tom kreslené obrázky, které v knize najdete.
  • I když váš potomek ve 13 letech nežije sexuálním životem, měl by vědět co nejvíce informací o antikoncepci a pohlavních nemocích.
Foto: Fragment

Rady MUDr. Ondřeje Trojana vám pomohouFoto: Fragment

Toto jsou jen střípky rad z knihy Jak mluvit s dětmi o sexu. Chcete-li si být naprosto jistá, že postupujete v domácí sexuální výchově správně, moderně a efektivně, neměla by vám tato nová kniha ve sbírce rozhodně chybět. Pro vás jsme navíc společně s nakladatelstvím Fragment připravili soutěž o 10 těchto knih. Stačí jen správně zodpovědět soutěžní otázku. Vyhrát můžete ZDE!

Jak probíhají debaty o sexu o vás doma? Vzpomínáte si, kdy vám vaše dítě naposledy svými dotazy vyrazilo dech? Nebo jste naprosto otevřená a máte odpověď na vše? Napište nám své příběhy a postřehy na info@prozeny.cz. Ty nejzajímavější vybereme a zveřejníme!

Reklama

Související témata:

Načítám