Hlavní obsah

Mami, tati, tohle je můj kluk. A taky učitel! Co s tím?

Foto: Profimedia

Mladé dívky pochopitelně starší muž, a navíc autorita přitahuje. Učitelé by ale měli zůstat profesionályFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou to přijít muselo, vaše dcera se zamilovala. Určitě jste obezřetní a zajímá vás, kdo je její láska. A potom přijde šok. Co si počít, když vaše dospívající dcera chodí se svým učitelem?

Článek

Martina má sedmnáctiletou dceru, a protože mají dobrý vztah, poznala na ní, že se zamilovala. „Sice to nepřiznala, ale ani nevyvrátila,“ popisuje Martina. Když dceři nabídla, aby svého přítele někdy přivedla domů představit, dívka odmítla. „Řekla mi, že to ani náhodou, že by to bylo trapné, a že mi představí až budoucího manžela. Vlastně to obrátila v žert a mě to nijak neudivilo,“ říká Martina.

Před časem jí dcera řekla, že jde se svým klukem na koncert, jenže začalo strašně pršet a Martina se rozhodla, že pro dceru dojede autem. „Nemohla jsem se jí dovolat, tak jsem na ni čekala venku v autě. Dcera vyšla ven ruku v ruce se svým učitelem a venku se líbali. Nechala jsem je odejít a ani neví, že jsem je viděla. Netuším, co si počít,“ zoufá si Martina.

Dceři přejete to nejlepší a nějak se s tím, že s někým chodí, nakonec smíří i ten nejpřísnější tatínek. Jak ale postupovat, když přítelem vaší dcery není její vrstevník, ale starší muž a navrch někdo, kdo by ji měl učit, a ne jí plést hlavu?

Jak jako rodiče reagovat?

Vtrhněte do školy – První, co vás napadne, když poznáte, s kým vaše dcera chodí, je zřejmě vtrhnout do školy. Je to ale opravdu dobrý nápad?

Nejdřív byste měli s dcerou promluvit, až pak vyrazit do školy. „Potom bych radil promluvit si s dotyčným učitelem, ne si jít rovnou stěžovat do ředitelny,“ radí Jan Kulhánek s tím, že rychlejší řešení přímo na půdě školy si vyžaduje situace, kdy je dívky velmi mladá. „Je-li jí patnáct, řešit se to musí hned. Pokud jde ale třeba o osmnáctiletou dceru, tam je na místě rozvaha,“ říká Jan Kulhánek.

Foto: Profimedia

Zakoukat se do kantora je vzrušující. Když je vám ale 16 let, rodiče z vašeho případného vztahu nadšeni jistě nebudouFoto: Profimedia

Osobně ale považuje vztah učitele a jeho žačky za pochybení. „Je to neetické a neprofesionální. Je to stejně problematické, jako když navazuje vztah psycholog se svou pacientkou,“ připodobňuje Jan Kulhánek.

Zakažte to – Zkusit to bezpochyby můžete, ale myslíte si, že máte naději na úspěch? „Zákazy, výstrahy, vyhrožování a podobně nemusí být ku prospěchu věci – dítě naopak může začít vzdorovat,“ varuje rodiče dětská psycholožka Markéta Klingerová. Stejně tak podle ní není správná cesta dítě shodit tím, že je moc nezkušené na to, aby mohlo posoudit, co pro ně je a co není dobré. Partnerku, která vás nenadchne, si ale může domů přivést i váš syn.

Mluvte a mluvte – Až vás opustí prvotní šok a třeba i vztek, zkuste se dcery vyptat, co se vlastně děje. Je sice na ní, kolik vám toho řekne, pokud ale nebude atmosféra doma plná stresu a vášní, ale budete s ní jednat v klidu, nejspíš vám ke svému vztahu něco poví. „Rodiče by měli zjistit, v jaké fázi ten vztah je a vysvětlit dceři, proč o ni mají obavy. Říct jí, čeho konkrétně se bojí. Ona si to potom sama přebere a je větší naděje, že se přikloní k názoru rodiče, než kdyby k ní přistupoval z nadřazené pozice,“ vysvětluje Markéta Klingerová.

Foto: Profimedia

Láska samozřejmě může dojít až do fáze šťastného manželství. Takových případů je ale u vztahů učitel–žačka minimumFoto: Profimedia

Vysvětlete rizika – Nezatajujte ani to nepříjemné, co takový vztah čeká, ale nepřehánějte, aby to vůbec bylo důvěryhodné.

„Takový vztah je problematický, nevyvážený a vždy je v něm jeden v podřízené a druhý v nadřízené roli. Věkový rozdíl až tak nevadí, ten je v dnešní době už celkem běžný,“ poznamenává Jan Kulhánek. Pokud je přítel – učitel vaší dcery – ženatý a má třeba i rodinu, řekněte jí narovinu, co takové partnerství přináší. „Jde-li o první vztah mladé dívky, může ji ovlivnit do budoucna, už v takto mladém věku se stává regulérní milenkou,“ doplňuje Jan Kulhánek.

Tip redakce: Víte třeba, co si počít, když je vaše nezletilá dcera těhotná? I to se totiž může stát.

Chodí vaše dcera s učitelem? Vychladněte, a řešte to až potom.

Reklama

Načítám