Hlavní obsah

Manžel perverzní, manželka romantička. Může takový vztah fungovat?

Foto: Kiselev-Andrey-Valerevich, shutterstock.com

V sexu by si oba dva z páru měli rozumět a chtít podobné věci. Jde vztah ustát, když to tak není?Foto: Kiselev-Andrey-Valerevich, shutterstock.com

Reklama

Polibky, sladká slovíčka, předehra versus bití, bolest a touha po dominanci. Co se stane, když jeden chce to a druhý ono? Tohle je pravda o sexuálně nesourodých párech. Jak dlouho jim vztah vydrží?

Článek

„Ještě než jsme se vzali, tak jsem věděla, že můj partner má rád všechny ty věci okolo holí, bičů, důtek a kožených obleků, ale nikdy mě to nijak výrazně neomezovalo,“ vypráví čtenářka Lydie s tím, že si o tom se svým tehdy ještě přítelem párkrát povídala. Snažila se pochopit, proč takový je – a co vlastně chce.

Když růžová není růžová

„Tehdy mi říkal, že všechno je to jenom ‚jako‘ a že se nemusím bát. Věřila jsem mu, protože jinak nám to klapalo a klape. Hlavně, já jsem spíš romantický typ, který potřebuje atmosféru, svíčky, večeři a dlouhou předehru. Pro mě je vrcholem intimity orální sex! I proto jsem nastávajícího žádala, aby se mnou jednal něžně,“ krčí rameny Lydie. Jenže co čert nechtěl, po sňatku se začaly partnerovy touhy projevovat o něco víc.

Foto: YAKOBCHUK_VIACHESLAV, shutterstock.com

Vzrušuje vás svazování a jeho také? Pak je vše v pořádkuFoto: YAKOBCHUK_VIACHESLAV, shutterstock.com

Prvotní náznaky potíží

„Sem tam mě násilně chytil za vlasy, pak mě vzal po zadku vařečkou, nakonec se svěřil, že potřebuje mnohem, mnohem víc. Když to popsal, vyrazil mi dech. Jedním z jeho snů je zajmout mě jako sexuální otrokyni a několik dní týrat. A co já teď, mám ho nechat jít, nebo se o tom s někým poradit? V normálním životě spolu vycházíme dobře,“ dodává čtenářka, která pokládá zajímavý dotaz. Může fungovat partnerství, ve kterém je ona romantička a on perverzní?

Individuální přístup? Klíčový!

„Pokud je jeden z partnerů sexuálně nenormální, natož deviantní, je to vždy problém. A to nemusí být ten druhý romantik,“ objasňuje sexuolog a psychiatr Luděk Daneš z pražského Sexuologického ústavu s tím, že samozřejmě záleží na tom, co takový člověk vyžaduje.

„Pokud je to ještě v rámci náznaků, tak se to dá snad akceptovat. Partnerky mají ale často strach, že bude od nich milenec chtít stále více – a bude přitvrzovat,“ dodává odborník, jehož slova potvrzuje i výše uvedený příběh.

Kdy svítí červená?

„Vždy je možnost se domluvit, ale pokud se žena bojí a partnerovi nevěří, či on již její důvěru zklamal, pak je lepší se rozejít. Z takového muže se může vyklubat sadista se vším všudy a to pak jde opravdu o život,“ ještě podotýká Luděk Daneš a apeluje, že rozumné je to řešit co nejdříve, nejlépe před svatbou. Sám doporučuje takovým ženám konzultaci se sexuologem při jakémkoli podezření, že „ten jejich“ není úplně normální. Hlavně se ale nezkoušejte „přemoct“ proti vlastní vůli. To k ničemu nevede, byť je tato situace poměrně častá.

Foto: AlessandroBiascioli, shutterstock.com

Jste s partnerem na jedné sexuální vlně?Foto: AlessandroBiascioli, shutterstock.com

To nejdůležitější, co musíte vědět

Podle sexuologa, psychologa a psychoterapeuta Petra Weisse situace, kdy sadomasochistické potřeby má pouze jeden z partnerů, zatímco druhý plní jeho představy z donucení nebo zkrátka proto, aby ho neztratil, jsou častější, než ty tak říkajíc předem dohodnuté a schválené oběma stranami. Platit by v každém případě mělo jedno pravidlo.

„Partnerský sadomasochismus, kde se potřeby partnerů doplňují, se odehrávají za vzájemného souhlasu a bez pocitů studu či viny,“ taktéž souhlasí Petr Weiss. Proto by se i Lydie primárně měla zamyslet, kam až je ochotná zajít ona i její partner. Někdy pomůže stanovení hranic, ale jak již bylo řečeno, jedná se o chůzi po tenkém ledě. Dohoda obvykle funguje jen v případě, že romantická žena svému perverznímu muži ještě stále věří...

A co si o párech, ve kterém „jeden má rád holky, druhý zase vdolky“, myslíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám