Hlavní obsah

Máte v bytě hodně dřeva? Tyhle barvy se k němu vyloženě hodí!

Foto: Thinkstock

Poradíme vám, jaké barvy se hodí ke kterému dřevuFoto: Thinkstock

Reklama

Máte doma v interiéru hodně dřeva, chcete oživit bydlení, dát bytu šmrnc, a přitom to nepřepísknout s kombinací barev? Máme pro vás rady odborníků.

Článek

U nás se v domácnosti kromě exotických dřevin můžete setkat hlavně s bukem, borovicí, smrkem, ořechem, třešní, javorem, břízou, jasanem, olší, jedlí, modřínem, lípou, ale také jilmem nebo jírovcem. Kromě nábytku se z nich vyrábějí třeba dveře, parkety, schodiště, dýhy a obklady stěn.

Barvy dřeva

Zaměříme-li se na tuzemské dřeviny, k bělejším, žlutavým a světlým dřevům patří jedle, smrk, dub, žilkovaný jasan nebo bříza. K načervenalým dřevinám náleží jírovec, který ale může být i žlutavý, stejně jako borovice, javor, olše, modřín či třešeň. K žlutočerveným až žlutohnědým a tmavým dřevům počítáme topol (ten se používá spíše v interiérech saun), buk, akát, jilm. V nábytkářství se ale uplatňuje v poslední době také načervenalá jabloň nebo švestka, která rovněž tvoří náznak pruhů.

Foto: Primalex

K barvám dřeva v odstínu bílé kávy se hodí výmalba v oblázkově hnědých tónechFoto: Primalex

V oblibě jsou tmavě červenohnědá, hnědá až černohnědá exotická dřeva, například palisandr a eben, nebo dřeviny s výrazným barevným dekorem, jako je zebrano, které má proužky a barvy od žlutošedé přes hnědavé až po šedočerné odstíny.

Jaké doplňkové barvy se k nim hodí

„Chcete-li nechat vyniknout krásu dřeva, volte k němu spíše světlé barvy. Pokud chcete v interiéru navodit pohodovou a klidnou atmosféru, použijte stejný základ v různých odstínech,“ radí designérka Michaela Hořejší ze společnosti Design Naturezza a dodává: „Nikdy neuděláte chybu kombinací přírodního dřeva s bílou.“

Foto: Quick Step

Všechny druhy dřeva v pokoji sjednotí jejich bělené podoby a bílé lazuryFoto: Quick Step

Je potřeba si uvědomit, že bílá v podobě lazury na dřevě ztrácí svůj jas a lidskému oku pak lehce zešedne. Nyní je ale v interiérech šedá velice moderní. Výborně ladí například s přírodním dubem.

Foto: Anglická sezóna

Ke žlutavým světlým dřevům se hodí šedá barvaFoto: Anglická sezóna

Velké dřevěné plochy – obklady a podlahy

V interiérech se ve velkém dřevo uplatní hlavně na podlahách a obkladech stěn. Tady pak je složitější skloubit dohromady barvy několika druhů dřevin, například podlah, nábytku a dveří nebo trámů. V těchto případech je lepší sáhnout po barvě nebo lazurách a prvky, které spolu nejdou dohromady, barevně upravit.

Foto: Quick Step

Na některé dřevěné prvky je vhodnější použít krycí bílou barvuFoto: Quick Step

„Světlé podlahy jsou ideální volbou v případě, že chcete místnost prosvětlit nebo opticky zvětšit. Pokud hledáte řešení, které se neokouká, je vhodné světlé podlahy zkombinovat s barvami stěn ve studených odstínech. Touto kombinací dodáte interiéru kromě nadčasovosti i punc neotřelé elegance,“ vysvětluje Zdislava Černá ze společnosti Quick Step.

Foto: Designoutlet

Velké dřevěné plochy je vhodné kombinovat se studenými odstíny. Tmavé dřevěné akcenty podtrhne dřevo v bílém lakuFoto: Designoutlet

Foto: Anglická sezóna

Světlé lazury na dřevě místnost prosvětlují a opticky zvětšujíFoto: Anglická sezóna

Kouzla s temnou barvou

Tmavé dřevěné plochy včetně podlah jsou vhodným řešením do prostorných místností, které vyžadují zútulnění a optické zateplení.

Foto: Quick Step

Tmavším teplým hnědým odstínům dá vyniknout bílá na stěnách. Tentokrát vhodně potlačila i barvu dřevěného obkladuFoto: Quick Step

Kombinací tmavé podlahy se zdmi v tmavších a teplejších tónech tento dojem ještě umocníte. Dobře působí například odstíny hnědé s tóny červené. Tmavá podlaha a světlá zeď navodí luxusní dojem.

Foto: Primalex

Dřevu sluší výmalba v odstínu béžového kašmíru. Oživí jej doplňky v červených, světle modrých i světle zelených barváchFoto: Primalex

Foto: Anglická sezóna

Mnoho dřevěných prvků sjednoťte barevným nátěrem. V tomto případě byla použita neutrální bílá barvaFoto: Anglická sezóna

Vždycky ale platí jediné pravidlo. Doma se především musíte cítit dobře a pohodově. Proto si ho vybavujte vždy v barvách, které dělají dobře vám a vaší rodině. Přečtěte si také článek Tmavý vs. světlý nábytek: Víme, kam se jaký hodí! O tom, že se ke dřevu hodí bílá barva, vás přesvědčíme zde: Kombinace bílé barvy a dřeva? V tomto bytě vypadá dokonale!

Jaké barvy ke dřevu rádi používáte vy? Poraďte v diskusi čtenářům.

Reklama

Načítám