Hlavní obsah

Máte dostatek vitaminu D? Podle poslední studie nejspíše ne!

Foto: MERCK spol s.r.o.

VIGANTOLVITFoto: MERCK spol s.r.o.

Možná že i vy jste toho názoru, že vitamin D potřebuje váš organismus především v útlém věku, kdy se formuje stavba těla, a že jej lze snadno doplňovat díky pravidelnému pobytu na slunci. Tahle domněnka už ale nemusí platit stoprocentně.

Článek

Nové studie Státního zdravotního ústavu ukazují, že méně než 1 % dospělých osob naplní svou potřebu vitaminu D z obvyklé české stravy. A ani okolní evropské státy na tom nejsou o nic lépe. Výsledky studie zároveň ukázaly, že vitamin D potřebujeme s rostoucím věkem ještě více a paradoxně nejvíce ve stáří.

Proč je pro nás vitamin D důležitý?

Vitamin D má příznivý vliv na imunitu našeho organismu, která je aktuálně s příchodem chladného zimního období vystavena bakteriím a virům. Velmi významně se také podílí na zdravém vývoji a růstu kostí, ale i na udržení jejich dobrého stavu, který se s přibývajícím věkem mění. Tato změna se rychleji projevuje u žen než u mužů, za což mohou především hormonální změny. Nedostatek vitaminu D může mít zkrátka významný vliv na naši pohybovou schopnost v budoucnu.

Nedostatek vitaminu D ve stravě

Stále platí, že vitamin D si naše tělo tvoří z cholesterolu vlivem UV záření, které dopadá na naši pokožku. Nicméně podnebný pás, ve kterém žijeme, nám neumožňuje tolik slunění, aby byla uspokojena jeho potřeba celoročně. Proto potřebujeme přijímat vitamin D i z potravin, ve kterých je však obsažen jen ve velmi malém množství. Jak již bylo řečeno, dle výsledků nejnovější studie Státního zdravotnického ústavu, méně než 1 % populace ve věku 18 až 90 let naplní svou potřebu vitaminu D z běžné české stravy.

Nedostatek v běžné stravě a malá intenzita slunečního svitu, která je potřebná pro přirozenou tvorbu vitaminu D v kůži, mohou mít negativní vliv na náš imunitní systém hlavně v období od podzimu do jara. Nejen v tomto období je proto vhodné sáhnout po doplňcích stravy, jež nám omezený přísun vitaminu D ze slunečních paprsků doplní.

Jak nedostatek řešit?

Dobrým pomocníkem může být doplněk stravy Vigantolvit D3 2000 I.U. obsahující vitamin D3 v dávce 2000 I.U. Díky tomuto složení tak může přispívat k zachování správné funkce našeho imunitního systému. A protože se podílí na vstřebávání vápníku ze stravy a jeho využití v těle, pomáhá navíc uchovávat zdravé i vaše kosti a svaly.

Doplněk stravy Vigantolvit D3 2000 I.U. obsahuje malé, snadno polykatelné tobolky. Doporučuje se je užívat vždy jednou denně během jídla nebo po něm. V žádném případě však neslouží jako náhrada pestré a vyvážené stravy.

Vigantolvit D3 2000 I.U. pomáhá tam, kde vitamin D chybí.

(Více informací o doplňku Vigantolvit D3 2000 I.U. můžete získat na www.vigantolvit.cz)

Reklama

Načítám