Hlavní obsah

Máte na stěnách fleky, skvrny nebo plíseň? Víme, jak se jich zbavit!

Foto: thinkstock

Když víte, jak na to, práce jde vždycky lépe od rukyFoto: thinkstock

Reklama

Objevily se u vás doma plísně? Ale ani mastné skvrny v kuchyni, zažloutlé fleky od nikotinu nebo třeba stopy po červeném vínu na stěnách parádu nedělají. Víme, jak s nimi zatočit!

Článek

Určitě jste už párkrát na stěnách přetírali problematická místa další vrstvou nátěru, ale výsledek nebyl ani poté nic moc... Chyba může být v postupu, děláte to správně?

Skvrny a fleky

Flíček od vylité kávy nebo vína, dětské barvičky, mastné skvrny… Jak se jich zbavit?

„Záleží na podkladové barvě. U bílé zdi skvrnu ,vygumujte' křídou, u ostatních barev pomůže chleba. Na červené víno lze použít sůl, která vysaje přebytečnou tekutinu i barvu, nebo skvrnu vyčistěte saponátovým roztokem. A u velkých fleků, například od dětských barviček, použijte smirkový papír. Následně takto ošetřená místa přetřete barvou,“ doporučuje Stanislav Kralovanský ze společnosti Malíři Natěrači CZ.

Foto: archiv autorky

Plísně u oken můžou vznikat v důsledku celé řady faktorů – nejprve zjistěte příčinu, až pak odstraňujte následkyFoto: archiv autorky

A když to nestačí

Ne všech skvrn se však lze takto jednoduše zbavit, problémy jsou například s mapami svědčícími o vytopení nebo u zažloutlých fleků od nikotinu. Pak se doporučuje seškrábat všechny vrstvy původní malby, tedy až na omítku, aplikovat penetraci, izolační nátěr nebo izolaci ve spreji (jsou paropropustné, zabraňují srážení vody) a nakonec řešit novou výmalbu.

Foto: dafe-plast

Čím má sklo okna lepší tepelně izolační vlastnosti, tím je jeho povrch teplejší a nedochází ke kondenzaci vodních par a následně vzniku plísníFoto: dafe-plast

Proč vznikají plísně

Každý ví, že plísním svědčí teplo a vyšší vlhkost vzduchu, ale můžou se objevit také v prostředí, kde je teplota třeba i 10 °C či méně – avšak stabilní, stejně jako vlhkost vzduchu. „Pokud jsou zdi nebo střecha špatně izolované, vniká z exteriéru přes stěnu či střechu do místnosti vlhko, které se nemá kam odpařovat. Potom se ukládá na stěně, kde vzniká plíseň,“ vysvětluje Stanislav Kralovanský. V těchto případech je třeba odstranit příčinu vzniku plísně.

Foto: hornbach

Než se pustíte do malování, nezapomeňte, že podklad musí dobře držet – těžko se vám bude malovat stěna, u níž opadává nátěr nebo omítkaFoto: hornbach

Není to váš případ, a přesto se plísně objevují? Pomůže časté a pravidelné větrání (plíseň nemá ráda průvan) i zdánlivé maličkosti, které eliminují zdroje vlhkosti. Například byste v dané místnosti neměli sušit prádlo, jde-li o kuchyň, musí být vybavena digestoří, koupelna vhodně vybraným ventilátorem a podobně. A rovněž dovolte stěnám volně dýchat, čili nestavte nábytek těsně k nim – vlhkost se pak nebude hromadit, ale odpaří se.

Foto: JOHNSTONE'S

Na plísně jsou velmi účinné i takzvané antibakteriální nátěry, které obsahují nejen látky bojující proti houbám, ale i ionty stříbra přispívající k likvidaci bakterií. Hodí se do prostor s velkými nároky na hygienu, jako jsou koupelny a toaletyFoto: JOHNSTONE'S

Kdo za to může

Možná ale vůbec nevíte, zda plíseň vzniká kvůli špatnému stavebnímu zásahu, nebo provozem domácnosti. Nejprve se musíte dostat pod nátěry, až k omítce. Je-li zeď vlhká, pak problém tkví například v nedostatečné izolaci či jiné stavební chybě, je-li podklad suchý, pak k jejímu vzniku přispíváte sami.

Foto: quick step

Do dětského pokoje se nabízí použít praktické omyvatelné nátěry, které však můžete aplikovat i v jiných místnostechFoto: quick step

Odstranění krok za krokem

Stanislav Kralovanský doporučuje nejprve se zbavit starých nátěrů, tedy seškrábat všechny vrstvy původních maleb až na omítku.

Foto: Henkel, Hornbach

Nejprve je třeba místo s plísní dezinfikovat (například Ceresit stop plísní ve spreji, 500 ml, orientační cena 100 Kč), před výmalbou však ještě použijte penetraci (například Akrylátová hloubková penetrace, 10 l, 649 Kč)Foto: Henkel, Hornbach

A co dál? Místo je třeba dezinfikovat biocidním přípravkem, který likviduje plísně, pak se musí použít penetrace. To je velmi důležité, protože zatímco svrchní nátěr skutečně představuje povrchovou úpravu, penetrace působí do hloubky podkladu.

Foto: primalex, obi

Při boji s plísněmi pomůžou i speciální přípravky. Například Mykostop, který zabraňuje návratu vašeho problému (4 kg za 355 Kč), nebo termoizolační nátěr Eternal in Thermo (4 kg za 699 Kč)Foto: primalex, obi

„Penetrace je příprava zdi na malování, zpevní podklad a zvýší jeho přilnavost, sjednotí savost zdi, a tak zabrání vzniku fleků a skvrn na nové malbě,“ říká odborník. A s nadsázkou dodává, že penetrace je jako make-up, prostě základ. Následně se stěna vymaluje ve dvou vrstvách, a to barvou s přísadou jubocidu, což je fungicidní roztok fungující jako prevence vůči růstu plísní.

Zdá se vám to složité? Nebo opakovaně používáte některý z biocidů, ale on už nezabírá? Pak se obraťte na zkušené malíře, aby vám pomohli. Vyplatí se vám to.

Reklama

Načítám