Hlavní obsah

Syn má alergii - co s ním ve školce?

Foto: samhoto.cz/jiunlimited

Alergie na mléko je většinou dočasnou záležitostíFoto: samhoto.cz/jiunlimited

Reklama

Potravinové alergie u dětí už bohužel nejsou vzácností. Týkají se dokonce každého čtvrtého dítěte. Naštěstí ale některé z nich během ranného dětství zmizí. Není tedy potřeba hned věšet hlavu! Naopak - je potřeba s alergií bojovat, třeba paradoxně díky ní vymyslíte pestřejší jídelníček.

Článek

Nikdy by mě nenapadlo, že já jako všežravec a člověk po těle - a snad i po duchu - zdravý, bude mít doma alergické dítě. Poprvé, když paní doktorka tuhle diagnózu vyslovila, vzbudila ve mně zděšení. „Vaše dítě má alergii na kravské mléko. Nemůže nic, co tuhle složku obsahuje, pravděpodobně alergie zmizí, ale kdy, ví bůh. Budeme po půl roce opakovat testy a uvidí se." Ještě jsem svého syna ani neviděla jíst první příkrm a už vím, že mého oblíbeného pribináčka, alespoň zatím, jíst nebude. „Ach jo", řekla jsem si, ale byla jsem odhodlaná s alergií se poprat.

Všudypřítomné mléko

To jsem ale netušila, co mě čeká. PROTOŽE, možná tomu ani nebudete věřit, ale kromě věcí, které vás napadnou (jogurty, sýry, koláče, čokoláda, zmrzlina), se mléko cpe všude. Představte si, dávají ho i do šunky. Neuvěřitelné. Byla to dobrá škola. Nikdy předtím jsem nečetla složení potravin, teď to byla nepostradatelná činnost u každého nákupu.

Zdravé dobroty

Vymyslela jsem spoustu nových receptů a našla spoustu nových potravin, které bych asi dobrovolně nehledala. A naučili jsme se s alergií žít. Nutno podotknout, že to má i svoje výhody. Do tří let syn opravdu nedostal čokoládu ani většinu bonbonů. Kdyby je mohl, určitě bych podlehla. Jiné varianty dobrot jsem mu samozřejmě dovolila, byly ale o poznání zdravější a taky naše první zubní prohlídka vysloužila od paní zubařky velkou pochvalu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dítě je potřeba přizpůsobit nové stravěFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Mateřská škola je na alergii připravena

Největší strach jsem měla z nástupu do mateřské školy, jiné maminky se obávaly jistě taky.

Ale já měla strach ještě z jednoho důvodu navíc. Vezmou ho vůbec? Teď, když jsou školky naplněny a mají problém s kapacitou? Nevyšoupnou mé dítě pod čáru, protože má alergii a byly by s ním jenom starosti? Nestalo se! Chtěla bych všechny rodiče uklidnit, že školky alergii už dobře znají, a tedy nemá vliv na případné nepřijetí dítěte do tohoto zařízení. Neplatí to asi úplně u všech školek, ale existují! Mám výbornou zkušenost i s domluvou s paní kuchařkou, která mi dokonce umožňuje nestát každý den u sporáku, a v případě, že se jídlo dá včas oddělit (extra vařit pro mého syna - to samozřejmě nejde) udělá to, zcela zadarmo a ochotně.

Bohužel to takhle stále nemůže fungovat s bezlepkovou dietou. Ta je o poznání těžší a maminky musí opravdu dítěti nosit každý den jídlo s sebou, ale já pevně věřím, že i v tomhle ohledu se systém změní.

Reklama

Načítám