Hlavní obsah

Školka: Pomůže nebo spíš uškodí?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Školka vybírá dítě podle mnoha kritériíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Nedávno proběhly zápisy do mateřských škol. Jako rodiče jsme jistě nervózní a klademe si spoustu otázek. Bude naše dítě přijato i přes nepřízeň kapacity školek? Vybrali jsme tu nejlepší? A jak se naše zlatíčko po prázdninách popere s prvními samostatnými úkoly?

Článek

Také jste v napětí, jak zápisy dopadly? Už se to blíží, za pár dní se dozvíme resumé. Všichni bychom rádi zvolali vítězné hurá, ale kapitola jménem mateřská školka přijetím dítěte teprve začíná. Je potřeba, abychom své potomky vybavili samostatností a dovednostmi hodnými předškoláčka.

Čeká nás bojový úkol

Vždyť poprvé od svého narození začnou naši sukni opouštět pravidelně. Co by tedy mělo naše dítko před nástupem do školky zvládat? „Malí předškoláčci by si měli dojít samostatně na záchod, plenky jsou v tomto období už nepřípustné. Měli by mít snahu se obléknout, svépomocí se najíst. Umět komunikovat s okolím. Neměli by být výhradně závislí jen na rodičích, aby se prvního výletu mimo domov nepolekali," konstatují paní učitelky z mateřské školky na Praze 4. Zároveň ale rodiče uklidňují.

„Pokud vaše dítě výše uvedené nezvládá na jedničku, nepropadejte panice. Rády dětem pomůžeme. Dle dlouholetých zkušeností víme, že díky kolektivu mrňousové během pár dní školkový režim zvládnou bez problémů. Spolupracují, soutěží, inspirují se. Přesto oceníme, když budou rodiče se svými ratolestmi samostatnost a běžné věci denního režimu třeba o prázdninách trénovat, usnadní nám tím práci. Je naší radostnou povinností dětem sekundovat a naučíme je spoustu nových věcí, adaptují se v kolektivu, ale výchova je na rodičích," pokračují paní učitelky.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na jednu učitelku připadne až 28 dětíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Statečné pečovatelky - je jich málo

Rodiče si totiž musí připustit, že na těch 28 mrňousů, kteří potřebují pomoci zatím i u čůrání, má dohlížet jen jedna statečná žena. A když si tedy vaše dítko zlomí ve školce třeba ruku, (nechci tedy malovat čerta na zeď), můžete se na ni zlobit? Je v lidských silách uhlídat tyhle malé čertíky? Většinou nám paní učitelky v mateřských školkách dokazují, že ano. Nic jiného nám ostatně ani nezbývá, musíme jim důvěřovat.

První rok v mateřské školce bývá pro všechny zúčastněné náročný. Pro dítě začíná nástupem do školky nová životní etapa. Každý den se učí něco nového. Jejich dětská dušička se musí smířit s faktem, že ji máma pravidelně opouští. Mrňousové musí jednat sami za sebe. Poprat se s kolektivem. Prosadit se v něm. Ale tenhle krok se rodičům určitě vyplatí.

Zase ta viróza

Velmi nepříjemným atributem prvního ročníku mateřské školy jsou častá onemocnění dětí. Když pomineme běžné virózy, čekají nás neštovice, spála a další dětské patálie. Rodiče musí s tímto faktorem počítat a pokusit se zajistit si alternativy hlídání. I když nám zákon umožňuje jít na nemocenskou se svým dítětem, všichni zaměstnavatelé nebývají k časté absenci svých zaměstnanců tolerantní.

Nakonec se ale se všemi prvotními překážkami statečně popereme a mnohokrát se přesvědčíme, že mateřská školka má na naši ratolest blahodárný vliv. Nejenže si zde najde první velká přátelství, ale udělá ve svém vývoji obrovský skok novým směrem. V jeho slovníku se objeví nová slova, objeví nový smysl pro dialog. Naučí se, jak to chodí ve společenských vztazích. Jak odpouštět. Omluvit se. A jako bonus dostaneme třeba první odříkanou básničku.

Reklama

Související témata:

Načítám