Hlavní obsah

Nesmí vaše dítě mléko? Nej recepty!

Foto: shutterstock.com

Všechny potíže způsobilo kravské mlékoFoto: shutterstock.com

Reklama

Naše čtenářka Jitka má syna, který od útlého věku trpí ABKM (alergie na bílkovinu kravského mléka). Dnes mu jsou dva roky a kousek a stále to není dobré. Ale dala se do boje a rozhodla se podělit se svými zkušenostmi! Ostaním maminkám nabízí nejen své postřehy, ale i nejoblíbenější recepty.

Článek

Jak jsem na ABKM přišla?

Syn se narodil předčasně, já i otec jsme alergici, já navíc astmatička. Kojila jsem ho jen šest týdnů a celou dobu mi přišlo, jako by chrápal, neustále jsem měla pocit, že má v nose hleny. Nicméně pediatrička mi tvrdila, že je úplně v pořádku.

Ani na mé upozornění, že jsem astmatička, nereagovala. Pak se pokazilo kojení a chlapeček musel přejít na klasický Nutrilon. Do dvou týdnů se zahlenil tak, že skončil v nemocnici a neměl daleko od zápalu plic. Dostal dýchadla a antibiotika. Za tři týdny bylo vše dobré, pak se léky vysadily a vše se opakovalo.

To už jsem ale měla jinou pediatričku, která nás poslala ke specialistům. Po pár dnech střídavého vynechávání dýchadel a nočního dušení bylo jasno - rada zněla „vysadit mléko, nasadit Pepti". A zázrak byl na světě - chlapeček, který do té doby neustále plakal, měl průjmy a bolení bříška, najednou spal jako „miminko". Žádné hleny, žádné bolení, žádný průjem.

Foto: shutterstock.com

I s potravinovou alergií se dá dobře najístFoto: shutterstock.com

Co má jíst?

Tenkrát jsem si myslela, že je vše vyřešeno. Ale problém nastal v době při zavádění příkrmů. Co mu vlastně můžu dát? Doktoři mi řekli, co nesmí, ale kdo mi řekne, co smí? Běžné děcko dostane jogurt nebo pribináček, my měli jen ovoce, maso, zeleninu a nemléčné kaše. Prakticky žádné živočišné tuky a malý přestal přibírat. Dokud jen ležel, stačilo mu to, horší to bylo s lezením a chozením, to už měl energie málo a hubnul. Co půl roku ho testovali tzv. expozičním testem, vždy se stejným výsledkem - za pár dní byl plný hlenů, dusil se a měl průjem. Když mu byl rok a půl, měl 8 kg, ve dvou letech necelých 10 kg.

Celou tu dobu si říkám, proč zrovna my máme takové potíže? Naštěstí mě ohromně podporuje můj manžel, který mě uklidňuje, že ABKM nic není. Vždyť jsou synovi dva roky a kousek, za pár měsíců může být naprosto v pořádku, maminky postižených dětí to přeci mají mnohem těžší. A má pravdu.

Protože mi ale nikdo nedokázal pořádně poradit, co může můj malý jíst, rozhodla jsem se vám napsat, abyste to, měly jednodušší než my.

Foto: shutterstock.com

Hustý masový vývar nahradí bílkovinyFoto: shutterstock.com

Mé recepty:

Pro maminky menších dětí jednoznačně doporučuji masový vývar - hovězí, kuřecí i z libového vepřového. Dejte jim tam hodně masa, hodně zavářky, lidově řečeno - ať v tom lžíce stojí - to měl malý kolem roku nejraději. Maso mu nahradí bílkovinu z mléka, zasytí se, a když toho uvaříte více, můžete dát pár porcí do mrazáku.

Pak měl rád brambor s mrkví a masem, nebo i s jinou zeleninou (u alergiků pozor na celer), rajskou omáčku (osmahnu cibulku, podusím rajčata, rozmixuji, podle chuti přidám Pepti, zahustím jíškou z rostlinného tuku, příp. můžete osladit - ten náš sladké nerad, dám mu tam vařené maso a k tomu těstoviny).

Dále můžete udělat i rýžový nákyp, z ovoce použijte broskve nebo švestky, mají jemnou chuť, máslo nahraďte rostlinným tukem, nepřelévejte vejcem, maximálně žloutkem.

Kolem roku a půl začal můj prcek ochutnávat i jídlo dospělých, dnes jí i guláš nebo hovězí na houbách, svíčkovou a španělského ptáčka, jen kvůli němu málo kořením a nedávám nic z mléka, ale nahrazuji rostlinnými produkty.

Jako svačinu můžete klidně dát pečivo, namazat opět rostlinným tukem a k tomu dětskou šunku (je bez laktózy), nebo namazat marmeládou. Časem zkuste i paštiku, u které znáte složení. Nebo uvařte pudink ve vodě a pak přidejte Pepti. Samozřejmě ovoce, ovocné přesnídávky, my snášíme i sójový jogurt. Pokud máte potíže i s lepkem, nahraďte mouku tou bezlepkovou.

Chtěla jsem jen touto cestou všem maminkám dětí s ABKM vzkázat, že svět je pro ty naše mazlíčky hezký i bez mléka, to jen my, mámy, to těžce neseme. Já jsem se s tím, snad, už definitivně srovnala. Naučila jsem se místo másla do omáček používat rostlinný tuk, mléko nahradit Pepti, příp. sójou (nedporučuji dětem pod 18 měsíců, často je ABKM doprovázena i alergií na sóju - my máme štěstí, sóju snášíme), sýr mu nedáváme, omáčky mu dávám bez smetany. Zkrátka - jí úplně všechno, jen s naprostou eliminací mléčné bílkoviny. A roste jako z vody.

Reklama

Související témata:

Načítám