Hlavní obsah

Medvědí česnek: Jarní nakopnutí imunity. Jak ho zpracovat?

Reklama

Rostlinka česnek medvědí je nerozlučně spjatá s příchodem jara. O jeho téměř zázračných účincích na lidský organismus není pochyb, ne každý si však ví rady, co s ním.

Článek

Česnek medvědí (latinsky Allium ursinum) obsahuje řadu velmi důležitých živin. Ceněný je především pro vysoký obsah vitaminu C, železa a allicinu, což je vysoce antibakteriální silice, díky níž má tato rostlinka pověst přírodního antibiotika.

Allicin pomáhá při nachlazení, angínách či zánětech horních cest dýchacích, ale také kvasinkových infekcích či mykózách, má příznivý vliv na hojení ran, vhodný je i při střevních obtížích. Blahodárně působí na celou řadu životně důležitých orgánů (například játra nebo ledviny), pomáhá snižovat krevní tlak (a tím chrání srdce a cévy).

Medvědí česnek je tak zcela ideální bylinkou pro jarní nakopnutí imunity a očistu organismu.

Kvůli své typické, vpravdě česnekové chuti jen málokdo zvládne konzumovat medvědí česnek jen tak. Jak ale rostlinu zpracovat, abychom se nepřipravili o všechny její pozitivní účinky na naše tělo? Máme pro vás tři snadné tipy.

Foto: Alexandra Fráňová

Pesto

Představuje asi nejtradičnější a nejoblíbenější zpracování medvědího česneku. Bylinku nasekáte na velmi malé kousky a naložíte do olivového oleje. Do vzniklého pesta můžete přimíchat i další jarní bylinky, piniové oříšky nebo sezamová semínka (zkrátka podle chuti).

Pesto využijete například na těstoviny nebo noky. V lednici vám vydrží i několik týdnů.

Česnek jako špenát

Listy medvědího česneku můžete nahradit (zcela nebo jen zčásti) i klasický dušený listový špenát. Připravte jej, jak jste zvyklí u špenátu, jen kvůli jiné struktuře listů medvědího česneku budete muset listy déle dusit (pakliže kombinujete česnek se špenátovými listy, přidejte špenát až na závěr vaření).

Saláty

Jak jsme již naznačili, většina lidí není schopná pojídat medvědí česnek jen tak čerstvý. To ale neznamená, že se tahle rostlina nehodí jako skvělé zpestření jarních salátů! Nakrájejte ho na menší kousky a doplňte jím své oblíbené druhy salátu (skvěle doplňuje kromě klasického listového salátu například rukolu).

Reklama

Načítám