Hlavní obsah

Menší chuť na sex i kila navíc. Co ještě způsobuje špatná antikoncepce?

Foto: Profimedia

Hormonální antikoncepce je pomocníkem všech žen, které nechtějí otěhotnět, ale mnohdy s sebou nese řadu nepříjemných projevů. Setkaly jste se nimi?Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemáte chuť na sex, nevysvětlitelně se potíte nebo máte pleť jako patnáctiletá puberťačka, přestože vám už dávno bylo třicet? S největší pravděpodobností za to může hormonální antikoncepce.

Článek

I ověřené průzkumy uvádějí, že žen, které nejsou spokojeny se svou antikoncepcí, není málo. Jak říká Ing. Lenka Suchá, garant výsledků z agentury Ipsos, neměnila by jen každá třetí žena. „Antikoncepční pilulky v podstatě za účinnosti gestagenu nebo kombinace estrogenu a gestagenu matou tělo a vyvolávají dojem gravidity,“ říká MUDr. Monika Zídková. A stejně tak, jako ženy odlišně reagují na skutečné těhotenství, reagují nejednotně i na to falešné.

Některým z nich antikoncepce třeba vyřeší vleklé problémy s akné, jiným se třeba vyplní prsa. Jenže každá mince má dvě strany a antikoncepce může stát i za řadou nežádoucích projevů. Které to jsou?

1. Vyšší váha

Výzkumy ukazují, že některé ženy, které berou antikoncepci, mohou zaznamenat 3- až 7kilový váhový přírůstek. „Že se jedná o kila, která má na svědomí užívání hormonální antikoncepce, napoví bioimpedanční měření, kdy se nezvedne hodnota tuku nebo svalové hmoty, ale vody v těle,“ říká výživová poradkyně Věra Burešová z Naturhouse. „Proto je důležité, aby lékař pomohl ženě vybrat vhodný druh antikoncepce, která jí nebude způsobovat nadměrné zadržování vody v těle,” dodává.

Foto: Profimedia

Ženy si často stěžují na vyšší váhu...Foto: Profimedia

2. Nohy jako konve

Se zadržováním vody v těle souvisí i otoky. Pokud máte pocit, že vám těžknou nohy nebo že nemůžete sundat prstýnek, který vám šel vždycky dolů, může být na vině právě hormonální antikoncepce. Otoky ale mohou přeskočit i do oblasti zadečku, boků nebo stehen. V této oblasti zadržují ženy vodu velmi často.

3. Pupínek za pupínkem

Stejně tak mohou uměle dodané hormony aktivovat mazové žlázy a vám se na jindy čisté pleti mohou začít tvořit zanícené bolavé pupínky.

4. Špinění

Některé ženy zaznamenávají krvácení i mimo dny, kdy je menstruace žádoucí – tedy po využívání platíčka (v případě kombinované antikoncepce po využívání tobolek s účinnými látkami). Bývá sice slabé, zato obtěžující.

5. Nadměrné pocení

Špatná distribuce vody v těle se může projevit i opačně, než je zadržování. Můžete se začít nadměrně potit, a to nejen v podpaží, ale i na ploskách nohou, na dlaních, v meziprsním žlábku nebo třeba pod nosem.

Foto: Profimedia

Jako u každých léků, i u pilulek hormonální antikoncepce byste si měly přečíst příbalový letákFoto: Profimedia

6. Snížená chuť na sex

A hormony čarují i ve vaší ložnici. Snižují totiž funkci hypolatamu, který mimo jiné ovlivňuje i sexuální chování.

Kdy jít pro jinou?

„Že se jedná skutečně o potíže vyvolané hormonální antikoncepcí, se dá předpokládat v rozmezí od pár dnů do asi tří měsíců od začátku užívání buď nového typu složení antikoncepce, ze začátku užívání hormonální antikoncepce vůbec či třeba po velké pauze – těhotenství a kojení a podobně,“ říká gynekoložka. Důvodem pro změnu hormonální antikoncepce jsou pak potíže, které neustávají ani po přibližně 12 týdnech, kdy už mělo tělo dost času si na změnu zvyknout.

Jaké zkušenosti máte s hormonální antikoncepcí vy?

Související témata:

Načítám