Hlavní obsah

Menstruace, nebo impotence?

Foto: Lenka Samešová

Foto: Lenka Samešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byly doby, kdy se z fyziologického procesu nedělala žádná věda. Leda, když se menstruace nedostavila. Dneska je to námět na psychothriller i politické téma. O tom všem, ale i o dalších radostech i starostech života (nejen) padesátky, vám tu budu psát každé pondělí ráno.

Článek

Česku vládne Skot. Že to ví každý? Tak to jsem asi něco zaspala. Probudila mě až informace, že Skotsko zavádí právo žen na bezplatné hygienické pomůcky. A že když oni, tak my také, nechal se slyšet český premiér a pověřil vícepremiérku, aby s tím něco udělala. Paní více nelenila a navrhla snížení sazby DPH. Tak budeme mít my, ženy, více. Peněz, radosti i hrdosti. Protože se zbavíme stigmatu, nechal se slyšet ten, co řídí firmu. Teda vlastně stát.

Moc jsem nepochopila, jaké stigma měl ředitel na mysli. Stigma menstruace? Je vidět, že málo sleduje televizi. Chápu, nemá čas, sjíždí internet, kde by okoukal jaký zákon. Tak snad se neprokliká až do Texasu, kde nesmíte vstoje vypít víc než tři piva. Každý má své limity, já bych si sedla po druhém. Takže by mi takový zákon nevadil. Vadí mi ale, že ředitel řediteluje bez koncepce a ještě se nám snaží namluvit, že levnějšími vložkami bojuje nejen proti chudobě, ale také proti tomu, aby se z menstruace dělala kauza. Co já pamatuji, kromě nejapných poznámek pubertálních spolužáků z toho nikdo vědu nedělal. Leda když se nedostavila. Tak by to nejspíš zůstalo dodnes, kdyby se menstruace nechytli marketingoví mágové.

Z přirozeného fyziologického procesu udělali málem psychothriller. „Pomoc! Ono TO přišlo!“ vítá vyděšená dívka ve dveřích kamarádku. „A je TO vidět?“ opáčí herečka ve vedlejší roli. Dívka vyšpulí zadek v minišortkách a obě se úlevou freneticky roztančí. Není! Hrdinka se uklidní. Nic jí nehrozí. Může být svá. A s ní my všechny, co používáme stejnou značku. Co když ji ale změním? Možná se stanu královnou. Modrá kapka, jež se v reklamě rychle vsákne, nepotřebuje komentář. Všichni přece víme, kdo se pyšní modrou krví. Jakpak by se asi všichni ti Schwarzenbergové, Lobkowitzové a Thurn-Taxisové vyrovnali s faktem, že jim do jejich šlechtického zelí lezou neurozené dámy? Možná hůř než jejich neurození muži. Mnoho z nich už podobnou proměnu zažilo. Po pátém je přece každá královna. (Možná proto si už po třetím v Texasu sedají, aby je ta proměna neporazila.)

Snížit DPH na hygienické pomůcky pro ženy je fajn. Ale udělat z vložek nástroj na potírání chudoby není fér. Rodiny na její pokraj nedohnala menstruace, ale impotence. Alias neschopnost vlády koncepčně řešit sociální politiku. Odskočit si na radu k sousedům, není fakt dobrý nápad. To vám, pokud jde o impotenci, potvrdí každý chlap.

A je to fakt. Na základní hygienické potřeby nemají mnohdy ani některé samoživitelky. Ale dost bylo vážných témat. Jestli se chcete zasmát, přečtěte si i starší fejetony z blogu Očima padesátky.

Související témata:

Načítám