Hlavní obsah

Samoživitelky začínají řešit Vánoce mnohdy už v únoru

Foto: Klub svobodných matek

Foto: Klub svobodných matek

Reklama

Kde seženu peníze na alespoň jeden dárek pro své dítě? Otázka pro mnohé nepředstavitelná, ale pro rodiče, kteří se ocitli bez příjmu toho druhého, bohužel realita dnešních dnů. Letos navíc tolik ovlivněná koronavirem. Jak budou vypadat Vánoce samoživitelek?

Článek

Člověk míní a covid mění. A tak z mnoha programů, které měla Dana Pavlousková s Klubem svobodných matek na letošní rok připravených, moc nezbylo. Většina pomoci se totiž musela podřídit koronavirové situaci. I tak ale zvládly otevřít (a hned zase dočasně zavřít) Fashion Charity Shop v pražských Holešovicích, který funguje pro veřejnost jako stylový second hand a pro samoživitelky jako přístav dobré vůle. Mohou si sem totiž přijít pro materiální podporu i dobré slovo. A teď organizace chystá ještě jednu akci, která musí proběhnout covid-necovid. Jsou to samozřejmě Vánoce.

„Mám osmiletou dceru Adélku, která již na Ježíška nevěří, a to kvůli mně. Protože jsem jako matka selhala, nebylo minulý rok na nic. Hodně jsem po nocích proplakala, že nevím, co koupit. Děkuji mé dcerce, že přišla a řekla: Maminko, nebreč, já nic nepotřebuji,“ předčítá mi manažerka komunikace Andrea Kaňáková, která sedí u rozhovoru s námi, jeden ze vzkazů, které jim chodí.

Může si za to sama, že si vybrala blbce, je asi nejčastější stereotyp. Ještě pořád si to lidé myslí?

Letos jsou to spíše dávky – že co samoživitelka, to neoprávněný pobírač dávek. Ten špatný výběr partnera byl hlavně před třemi lety, kdy jsme začínaly. A pak ještě obligátní – tak proč nejde dělat? Jenže když máte třeba půlroční miminko, tak to moc dobře nejde.

Liší se podzimní vlna koronaviru od té jarní?

Ano. Zatímco na začátku samoživitelkám chyběly peníze zejména na jídlo, teď řeší, z čeho zaplatí bydlení. Proto máme program covid, kdy mohou zažádat o pomoc, a to 2 000 na jídlo a 5 000 na bydlení. Do toho přišlo období, kdy chodily nedoplatky a přeplatky za energie, snažíme se pomáhat i s tím. Do úzkých může člověka paradoxně dostat i přeplatek.

Jak to?

Protože třeba u příspěvku na bydlení se posuzují, kromě jiného, kvartální příjmy, a ten přeplatek vám je zvýší a dávka je odebrána. To samé se může stát v případě, kdy třeba otec zrovna zaplatí na výživném o tisícovku více než obvykle. Jenže o další příspěvek si můžete zažádat zase až za tři měsíce. Chápu, že z pozice státu je to těžké, musí fungovat jeden model, který uspokojí většinu žadatelů. Ale pořád tu bude procento lidí, které systém není schopen zohlednit. Naštěstí my, jako neziskovka, můžeme žádosti posuzovat individuálně.

Foto: Klub svobodných matek

Samoživitelky mnohdy posílají jako poděkování i fotografie nákupů. Na ty dostávají příspěvky od organizace, ale najdou se jedinci, kteří jim nákup darujíFoto: Klub svobodných matek

Co musí splnit, abyste jim pomohly?

Žadatel vyplní formulář na webu, kde musí popsat svůj životní příběh, a hlavně doložit přílohy, které popsané dosvědčí. Například evidenci na úřadu práce, potvrzení, že je na mateřské nebo rodičovské, jaké případně pobírá dávky. Což ale neznamená, že když je někdo na dávkách, tak od nás automaticky pomoc dostane. Musíme vidět, že objektivně člověk nemůže svépomocí nic zlepšit. Stejně tak pomáháme i mužům samoživitelům, ale těch je jen asi pět procent ze všech žadatelů.

Stane se, že žádost odmítnete?

Ano, a to ve zhruba 40–45 procentech. Přiznám se, že když je někdo rok na úřadě práce, bydlí v Praze, má školou povinné děti, tak takovou žádost spíše neschválíme. Snažíme se k tomu přistupovat tak, abychom vždy mohly říct, že si to fakt zasloužil.

Chystáte nějakou formu pomoci i na Vánoce?

Ano, je to program, který pojede současně s tím covidovým. Pro maminky, které jsou z Prahy a Středočeského kraje, zajistíme vánoční dárky fyzicky, pro ostatní rodiče ze zbytku republiky máme pomoc finanční na zajištění dárků a také štědrovečerní večeře.

Proč je to rozdělené na Prahu a Středočeský kraj a zbytek republiky?

Protože maminky, které jsou z hlavního města a okolí, si můžou dárky vyzvednout v našem Fashion Charity Shopu. Máme tak šanci si s nimi popovídat a dozvědět se víc o jejich situaci. Ono po mailu napíšete základní věci, ale ty ryze soukromé padají až potom při osobním setkání. Potřebují se někomu svěřit a pustí nás často hodně do svého soukromí.

Foto: Klub svobodných matek

Bez ohledu na to, kolik mají samoživitelky peněz, se vždycky snaží udělat dětem co nejhezčí VánoceFoto: Klub svobodných matek

Kvůli omezeným příjmům si musí ledacos odpustit. Co třeba vynechávají z běžného jídelníčku?

Maso, zeleninu a ovoce. V listopadu jsme dělaly takové výdejní soboty, kdy za námi do obchodu mohly maminky přijít a vyzvednout si tu pro sebe oblečení. Zároveň jsme jim připravily potravinové balíčky a do každého daly, mimo jiné, i tři druhy masa. A musím říct, že dvě chvilky se mi vryly do paměti. Stály tu dvě maminky vedle sebe. Strhané, ve tváři jim byla vidět únava. Při pohledu do tašky se až téměř nevěřícně jedna otázala „Maso, to je opravdu maso?“. Ta druhá tam hned mrkla taky a jen konstatovala, že je tam i telecí, které nikdy předtím neměla.

Co byla ta druhá chvilka?

Paní si tu našla dvoje kalhoty své velikosti a šla za mnou. Myslela jsem, že jí třeba nesedí. A ona se mne ptá, zda si může opravdu oboje vzít. Když jsem jí řekla, že jo, odvětila „Víte, já už dva roky mám jedny kalhoty. A když je peru, musím chodit v sukni“.

Na čem ještě šetří? Je to asi kosmetika, že?

Tyhle ženy jsou mnohdy už takové apatické, kosmetika je pro ně nice to have. Jednou nám přišlo poděkování za příspěvek na jídlo a maminka v něm psala, že si z toho koupila i hygienické potřeby. Taková primární věc, pro někoho ale to může být svátek. Často nemají ani na oblečení pro sebe. Kdybyste viděla, v čem k nám chodí. Už bylo opravdu dost chladno a nakráčela sem maminka jen v tenké koženkové bundičce. Dala jsem jí jednu zimní bundu, které jsme předtím dostaly darem od firmy Husky.

Kde oblečení do Fashion Charity Shopu berete?

Je to různé. Třeba některé firmy pro nás dělají zaměstnanecké sbírky, chodí sem individuální dárkyně, dokonce se zapojilo i několik influencerek a známých osobností. Když sem chce někdo něco přinést, vždycky prosím, aby to bylo opravdu kvalitní, ideálně do práce nebo volnočasové. Už se nám stalo, že tu přistály pytle plné oblečení, které bylo zničené, špinavé a nepoužitelné.

Andrea: On je totiž problém v tom, že jsou mnohdy sociálně vyloučené i kvůli tomu, co mají na sobě. Nechceme to ještě prohlubovat.

Foto: Klub svobodných matek

Klub svobodných matek podporují i některé slavné osobnosti, například Mahulena BočanováFoto: Klub svobodných matek

Rozumím. Takže by to mělo být něco, v čem bych se sama nestyděla jít do práce.

Přesně tak. Věci, které dostaneme, pak rozdělujeme. Část jde na obchod a peníze, které vytěžíme, jdou v současné době samoživitelkám na covid program. Druhou část oblečení dáváme přímo maminkám.

Vrátím se ještě k Vánocům. V čem jsou pro samoživitelky specifické?

Dostáváme někdy otázky na to, zda si mají z čeho koupit vánoční stromeček. Jenže on je spíše problém v tom, že mají mnohdy tak malý byt, že se jim tam ani nevejde. Takže to řeší větvemi ve váze. Mnohem důležitější je pro ně atmosféra, aby to dětem udělaly co nejhezčí. Hodně také narážíme na to, že jsou o Vánocích opomíjené starší děti. A to nám nepřipadá fér. Vánoce má mít hezké každý.

Andrea: Také jsme řešily, jak to udělat s Ježíškem, když jsou maminky samy s dětmi. Dříve tam byl tatínek, zazvonil zvoneček a dárky byly pod stromečkem. Teď chybí člověk, který je tam nastrká a udělá překvapení.

A máte na to fígl?

Andrea: S těmi se nám svěřují maminky. Nejčastěji to asi řeší tak, že po večeři děti naženou do vany, potajmu se vykradou a dárky připraví.

Dana: Když byla moje dcera malá, tak jsem ji nahnala do dětského pokoje a pak jako tryskomyš tahala dárky pod stromeček. A z dětského pokoje jsme musely rovnou ven podívat se na hvězdy, jestli ten Ježíšek už neletí. Když jsme přišly domů, dárky už byly pod stromečkem.

Hlavně, aby na ty dárky ale byly peníze, že.

Ony Vánoce řeší už z kraje února. Je to vlastně skupina lidí, kteří nemají z čeho dělat finanční rezervy, takže si dávají stranou každou korunu, třeba pade, stovku. Anebo dárky i vyrábí. Tuhle jsme tu měly paní, jejíž holčička chtěla domeček pro panenky. A ona věděla, že na něj nebude mít peníze, a tak ho už o prázdninách začala vyrábět z nějakých překližek a ze dřeva. A to jsou příběhy, které vás pak chytnou.

Zvyšuje se třeba teď podpora od lidí?

Musím říct, že jsem nikdy nezažila takovou vlnu solidarity, jako letos. Možná během covidu poprvé chápou, že to není o tom, že si ženská blbě vybrala, ale že do problémů se může člověk dostat velice rychle.

Pokud byste i vy chtěli pomoci, podívejte se na stránky Klubu svobodných matek, kde najdete všechny informace.

Abychom to trochu odlehčili, přečtěte si i některý z rozhovorů s našimi muži měsíce. Najdete mezi nimi třeba porodníka Hynka Heřmana, kuchaře Radka Kašpárka či šperkaře Marka Odstrčila. A další, kteří vstupují do ženského světa a obohacují ho. 

Reklama

Načítám